Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német cégeket nem érdekli a Sargentini-jelentés

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyarországon befektető német vállalatok bizalmát nem ingatja meg a magyar kormány és európai szövetségesei közt élesedő politikai konfliktus. Mi több, az alacsonyan tartott bérrezsimnek és vállalati adóknak köszönhetően, valamint politikai nyomásgyakorlás hiányában a német vállalkozók egyre szívesebben fektetnek be Magyarországon.

A külföldi cégek közül eddig is a németek fektették be a legtöbb pénzt Magyarországon: közvetlen beruházásaik összértéke 2016 végén meghaladta a 18 milliárd eurót, német vállalatok összesen több mint 300 ezer embert foglalkotatnak itthon.

A német tőke jelenléte az illiberális fordulatot követő években csak erősödött: júniusban a Mercedes-gyár alapkövét rakták le Kecskeméten, a BMW és a kormány pedig júliusban jelentették be, hogy a bajor autógyártó Magyarországra költözteti egy üzemét, így már négy német autógyártónak van telepe az országban. A Deutsche Telekom vezére néhány napja személyesen biztosította Orbán Viktort, hogy az óriásvállalatnak a jövőben is fontos partnere lesz Magyarország.

A német cégek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tavaszi jelentése szerint a magyar gazdaság állapotát most látják a legjobbnak 2005 óta.

A tendencia vélhetően a magyar kormány és az Angela Merkel vezette nyugat-európai politikai mainstream közti konfliktus élesedése nyomán sem fordul meg, ezt a következtetést vonta le a Privátbankár a német befektetésekre rálátó személyekkel folytatott háttérbeszélgetésekből. A lap által megkérdezettek egy olyan esetet sem tudtak felidézni, amikor egy cég a magyar politika miatt választott volna más országot, vagy emiatt nem bővítette itteni termelését. Sőt, a már itt lévő külföldi vállalatok a lap szerint rég nem látott mértékben akarnak terjeszkedni.

A magyar kormány az elmúlt nyolc évben következetesen alakította úgy a munkavállalói jogokat, adószabályokat és bérrezsimet, hogy a német cégek szívesen telepedjenek le Magyarországon. Néhány tény, amely jól mutatja, miért elégedettek a német nagyvállalatok.

A magyarországi lehetőségeknek örvendő nagyvállalati vezetők Orbán-rajongása eddig is ismert volt. A Budapester Zeitung főszerkesztője az év elején jelentette ki, hogy

„ha a német cégek választhatnának Magyarországon, 90 százalékuk Orbán Viktorra szavazna”.

A német cégek hazai lobbiereje pedig természetesen a német kormányt is elnéző bánásmódra ösztönzi: nem véletlenül tartott ennyi ideig, míg a deklaráltan illiberális kormány elleni erőteljesebb fellépésre szánta el magát a német kormány.

A Privátbankár forrásai szerint a Sargentini-jelentés azonban nem jelent majd fordulatot a vállalatok stratégiájában, noha vannak, akik szerint a Fidesz Néppártból való kizárása már jelezhet egy határt. A nagy cégek esetleg attól tarthatnak, hogy imázsuk odakozmál az Orbán Viktorral való üzletelés miatt, ez azonban csak akkor lehetne reális veszély, ha ezekre a cégekre hazai nyilvánosság nyomást gyakorolna. Ennek a jeleit egyelőre nem látjuk.

(Címoldali kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)