Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiderült, hogy kiknek jó Orbán rendszere

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az állítás nem meglepő: a német cégeknek.

A G7 gazdasági portál szemlézi a Wirtschaftswoche német gazdasági hetilap három oldalas riportját. A német lap idézi Budapester Zeitung főszerkesztőjét, Jan Mainkát, aki szerint

„ha a német cégek választhatnának Magyarországon, 90 százalékuk Orbán Viktorra szavazna”.

És hogy miért? Nem nehéz kitalálni. A G7 pontosan fogalmaz:

„Miközben rengeteg kritika éri a sajtószabadság korlátozása, az állami korrupció növekedése miatt a nyugaton tekintélyelvűnek tartott közép-kelet-európai kormányokat, a gazdasági élet szereplői [a megkérdezett német vállalatok – BF] teljesen elégedettek a helyzettel. Elképesztő profitot termelnek, a közbeszerzéseket sorra nyerik a helyi partnereikkel, és az állami támogatások is szépen csordogálnak, sőt az Európai Uniótól érkező források egy része is a külföldi hátterű nagyvállalati szektorban landol [kiemelés tőlem – BF], éppen ezért érhető módon kevésbé aggódnak a demokratikus intézményrendszerek állapota miatt.”

Korábban már írtunk róla, hogy az Orbán-kormány az olykor-olykor előrángatott multi-ellenes propaganda mellett valójában kifejezetten baráti politikát folytat a multikkal szemben.

Ez jelenik meg a direkt állami támogatásokban, az egyedi partnerségi megállapodásokban, 9%-osra leszállított (az EU-ban legalacsonyabb) társasági adókulcsban, a számukra (elsősorban az exportra termelő gépipar, gépjárműipar, stb. számára) kedvező mesterségesen erős forintárfolyamban, a nyomott bérekben és a meggyengített munkavállalói érdekérvényesítésben. Most az is kiderült, hogy nem egyszerűen a külföldi óriáscégek, de a külföldi, elsősorban a német cégek a kedvezményezettjei az orbáni gazdaságpolitikának (plusz természetesen a hazai NER oligarchák).

Az idézett német cikk szerint a kisebb (közepes méretű) vállalatoknak még könnyebb is a helyzete, mint a nagyoknak:

„Ezeknek a vállalatoknak nem kell magyarázkodniuk a részvényeseik és a felügyelőbizottság előtt a politikai helyzetről, mint a nagy multinacionális cégeknek”

– idézi a lap Gabriel Brennauert, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyik ügyvezetőjét.

Az öröm érthető, hiszen az eredmény kézzelfogható. Ez nem más, mint a tekintélyes  profit, vagyis a különösebb akadály nélkül kiáramló több ezer milliárd forintnyi tulajdonosi jövedelem, amelynek jelentős része bizony német zsebekben landol.

forrás: KSH, szerkesztette: BF

Ami az elért profitot illeti, azt fontos látni, hogy nem csupán a kormány gazdaságpolitikája, de

a hazai munkásmozgalom állapota is közrejátszik (közrejátszott) abban, hogy a német (és más külföldi tulajdonú) vállalatok Magyarországon extraprofitra tehetnek szert.

A szakszervezeti mozgalom romjain most újjáéledni látszik egy újfajta mozgalmiság, megújuló érdekképviselet (köszönhetően a munkaerő-hiányos munkapiaci állapotoknak), ami ha a jelen helyzetet kihasználva meg tud erősödni, akkor eredményesen léphet fel a magyarországi bérek felzárkóztatása ügyében.

A munkaerő költség (munkabér) az EU tíz keleti tagországában átlagosan a német munkaerő költségének nagyjából negyede volt 2016 végén, míg a termelékenység a német gazdaságénak kétharmada.[1] – írja elemzésében a Bloomberg.

Produktivitás és A mukaerő költsége a közép-kelet-európai országokban, a német adatok tükrében, forrás: Bloomberg

Az alacsony munkabérek és a nemzeti kormányok multi- és tőkebarát gazdaságpolitikája mellett nem elhanyagolható az sem, hogy ezek a vállalatok kevésbé fenyegetettek a NER által.

Őket kevésbé fenyegeti az a veszély, hogy a régi és az új NER oligarchák, a nemzeti-jobboldali tőkefelhalmozás áldozataivá válnak. Nem mintha az orbáni politika nem lépett volna már fel fenyegetően külföldi vállalatokkal szemben, de a német (osztrák) vállalatok az erős német érdekérvényesítő képesség miatt biztonságban érzik, érezhetik magukat Orbán Viktor rendszerében.

„A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb villámfelmérése szerint a hazánkban működő német érdekeltségű vállalatok jelenleg kitűnőnek értékelik gazdasági helyzetüket.”

– szól a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúra jelentése 2017 októberéből.

(Címoldali kép: OBO)

[1] –  Average labor costs in the European Union’s 10 eastern members were about a quarter of Germany’s at the end of 2016. Productivity, on the other hand, was two-thirds that of Europe’s biggest economy, according to Bloomberg calculations based on Eurostat data. Bloomberg