Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Skóciában is megkapta a magáét a golfozó Trump

Ez a cikk több mint 5 éves.

Országszerte demonstrációk sora kíséri Donald Trump amerikai elnök egyesült-királyságbeli látogatását. Pénteken mi is írtunk arról, hogy Trump kétnapos látogatása során végül nem ejti útba Londont a fővárosba szervezett, hatalmas méretű tiltakozás miatt. A tüntetők elől azonban így sem tudott elbújni az amerikai elnök, hiszen angliai vidéki városokban és Skóciában is számos helyen szerveztek demonstrációkat.

Csak Skóciában hat településen gyűltek össze a tiltakozók: pénteken Galsgow-ban, Dundee-ben és Dumfriesben, szombaton pedig Turnberryben – itt található Trump golfpályája és rezidenciája –, valamint Balmedie-ben és Edinburgh-ben. Ez utóbbi helyszínen öltötte a legnagyobb méretet tüntetés, ahol ezrek vonultak az utcákra.

A tiltakozás egyik látványos eleme volt a Londonból az éjszaka folyamán „átköltöztetett” hatméteres Trump-bébilufi, amely a pelenkát viselő amerikai elnököt formázza. A szervezők eredetileg Trump golfpályája mellett akarták felengedni a léggömböt, végül erre azonban a rendőrség biztonsági szempontok miatt erre nem adott engedélyt. A szervezők egyike arról is beszélt a Guardiannek, hogy a Trump-bébinek most már világ körüli turnét is terveznek, amely az ötletgazdák szándéka szerint a glóbusz különböző pontjain hívná fel a figyelmet az amerikai elnök sokszor infantilis viselkedésére.

Trump Twitterén jelezte, hogy – a nagyvárosi demonstrációktól nyilván nem függetlenül – látogatása második napját tengerparti golfozással tölti majd a turnberryi üdülőjében, mielőtt hétfőn továbbutazik Helsinkibe, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon.

Habár az óriáslufi elkerülte, végül mégsem maradt látványos akció nélkül Trump tengerparti rezidenciáján, mivel a Greenpeace egyik aktivistája egy siklóernyővel – természetesen engedély nélkül – berepült az éppen a birtokra érkező Trump és kísérete fölé, és egy molinót húzott el a fejük felett, amelyre golfos hasonlattal élve azt írták: „Trump – well below par” azaz „Trump – nem üti meg a szintet”.