Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntetnek ma Trump ellen, aki hátba döfte Theresa Mayt egy interjúban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajátos módon hálálta meg Theresa May meghívását az amerikai elnök, aki a The Sun napilapban ma megjelent interjújában kvázi megfenyegeti a brit miniszterelnököt, hogy a Brexitre vonatkozó legújabb javaslatcsomagja kicsinálhatja a Washington és London között tervezett szabadkereskedelmi „dealt”.

Az elnök szerint ez esetben országa „inkább az Európai Unióval tárgyal majd”, ez pedig „megöli” a brit-amerikai egyeztetéseket, azaz nem valószínű, hogy létrejön egy brit-amerikai kereskedelmi egyezmény.

May épp tegnap este jelentette ki, a Sir Winston Churchill néhai kormányfő egykori otthonában Trump tiszteletére adott díszvacsorán, 150 brit és amerikai üzletember társaságában, hogy a „Brexit példátlan lehetőség” a még szélesebb gazdasági együttműködésre Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között, és e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is – írja az MTI.

Theresa May kabinetje múlt pénteken bólintott rá az új javaslatcsomagra, amelynek lényege, hogy az EU és a Nagy Britannia közös szabadkereskedelmi térséget alkotna a Brexit után is. Két nappal később azonban három kormánytag is lemondott tárcájáról, David Davis Brexit-ügyi államtitkár, majd helyettese, Steve Baker. Végül pedig a kemény Brexitet elsősorban személyes ambíciói miatt támogató Boris Johnson külügyminiszter.

Trump az amúgy kifejezetten EU-ellenes napilapnak azt is kifejtette szokásos szerénységével, hogy ő nagyon sok mindent másképp csinált volna, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól, mivel „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen”.

Meg is mondta Theresa Maynek, hogy „hogyan kellene ezt csinálni”, de a brit kormányfő nem értett vele egyet, nem hallgatott rá, más utat választott. Az elnök szerint túl hosszú a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat, és az olyan megállapodások, amelyekhez túl hosszú idő kell, „soha nem jók”, állította a legutóbb Észak-Koreával „történelmet író” Trump.

És ha ezek a döfések még nem mentek volna elég mélyre, az elnök még arról is beszélt, reméli, hogy Boris Johnson egyszer ismét kormányzati szerephez jut. A politikus, akiről kiszivárgott, hogy „polírozandó szarnak” nevezte May csomagját, Trump szerint „nagyon tehetséges”, és minden adottsága megvan ahhoz is, hogy akár „remek miniszterelnök” legyen belőle.

Persze Trump eléggé kiszámíthatatlan ahhoz, hogy ez már a végső állás legyen. Ahogy a BBC diplomáciai szakértője jelzi, az elnök elutasító hozzáállása még változhat a nap folyamán:

 

Trump az interjúban élesen bírálta Sadiq Khant is, London polgármesterét, akit szerinte a bevándorlás miatt felelősség terhel a tavalyi londoni terrorcselekményekért. „Nagyon szomorúnak” nevezte, hogy Európa is „bevándorlók millióit” engedi be, mivel szerinte ez kikezdi Európa szövedékét.
Sadiq Khan hivatala Trump kijelentéseire reagálva közölte, hogy a nagy-britanniai bevándorlás szabályozása nem a londoni polgármester, hanem a brit kormány hatásköre, pontosít az MTI.

Sadiq Khan azzal se lophatta be magát Trump szívébe – azon túl, hogy baloldali, pakisztáni származású és muszlim is – hogy néhány napja engedélyezte a mára szervezett Trump-ellenes megmozdulások egyik leglátványosabb projektjét, az elnököt hisztis csecsemőként ábrázoló óriási léggömb reptetését a város, pontosabban a parlament felett.

A csecsemő jobb kezében mobiltelefon. Fotó forrása: Twitter

Emellett számos rendezvényre kerül sor ma egész nap, szerte az országban, de elsősorban a fővárosban, ahol hónapokon át lankadatlan Trump- és kormányellenes tüntetéseket szerveztek, amikor kiderült, hogy az amerikai elnököt hivatalos látogatásra invitálta Theresa May. Kétmillióan írták alá a petíciót, amely szerint a királynőre rossz fényt vetett volna, ha díszvendégként fogadja az amerikai elnököt.

A tiltakozók végül elérték céljukat, Donald Trump csupán egy kétnapos munkalátogatásra érkezett az országba csütörtök este, és minden programjára Londonon kívül kerül sor. De ennek ellenére az elsősorban kormánykritikus erők mára megszervezték az „ellenállás karneválját”.

Már tegnap éjjel London jelképes épületein virított a „Állj ellen a trumpizmusnak mindenütt” felirat, és Skóciában, ahol a hétvégét feltehetően nagyrészt golfozással fogja tölteni az elnök, már csütörtökön is tüntettek ellene.

Pénteken további demók, ironikus koncertek és más rendezvények adnak hangot annak, hogy a multilateralizmust elutasító és államférfihez méltatlan gesztusok hosszú soráról hírhedt elnököt nem látják szívesen az országban.

A The Guardian brit napilap kérésére többen is elmondták, miért vesznek részt a mai tiltakozásokon. Íme két álláspont:

A 45 éves LG Godwin történelem tanár Virginiában, csak egy hónapot tölt Angliában, ez lesz élete első tüntetése:

Azért megyek el a londoni tüntetésre, mert szeretnék kiállni minden ellen, amit Trump képvisel, és amit csinál, hogy megmutassam barátaimnak és az ismeretleneknek az Egyesült Királyságban, hogy Trump nem az amerikaiak többségének nevében beszél. Azt is szeretném ezzel jelezni a világnak, hogy keményen fogok dolgozni otthon, hogy legyőzzük Trumpot és azt a veszélyt, amelyet mindnyájunk számára jelent.

A 25 éves, essexi Mollynak szintén ez lesz az első tüntetése, szabadnapot vett ki a barátjával együtt:

Azért vagyok itt, hogy szolidaritásomat fejezzem ki mindazokkal szerte a világban, akik megszenvedik Trump politikáit, ideológiáját és retorikáját. Undorítónak tartom, hogy egy Trumphoz hasonló férfi, aki nyíltan felvállalja rasszizmusát, nőgyűlöletét, iszlamofóbiáját, transzfóbiáját, homofóbiáját és így tovább, ilyen fontos politikai pozícióban lehet, ami nagyon káros a társadalmunkra.

Theresa Maynek is szeretnék üzenni, hogy óvatosnak kell lennie a kereskedelmi megállapodással. Nem akarom, hogy az élelmiszer-biztonsági vagy egészségügyi sztenderdjeink sérüljenek egy kereskedelmi deal miatt, csak azért, hogy ő egy kicsit jobb pozícióban legyen.

Frissítés 16.15: Úgy tűnik, még a vártnál is sokkal többen vannak a londoni tüntetésen: