Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott az Egyesült Királyság külügyminisztere

Ez a cikk több mint 5 éves.

Súlyosbodik a brit kormány válsága: Boris Johnson, az Egyesült Királyság külügyminisztere inkább lemondott pozíciójáról, mintsem támogatnia kelljen Theresa May miniszterelnök Brexit-tervét. Johnson 24 órán belül a harmadik lemondó miniszter, a sort David Davis Brexit-ügyi államtitkár kezdte, őt követte helyettese, Steve Baker.

A lemondások a kormányzó Konzervatív Párt pénteki megbeszélésén elfogadott javaslatcsomagra adott reakciók, a csomag a brit EU-tagság megszűnése után az EU-val fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozását határozta meg. A hosszas viták után elfogadott csomag az EU-val közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja, ezáltal biztosítva a „súrlódásmentes” kereskedelmet az Egyesült Királyság és az Unió között.

Habár David Davis, Steve Baker és Boris Johnson is elfogadták pénteken a javaslatcsomagot, azóta úgy tűnik, meggondolták magukat. Johnson eleve úgy nyilatkozott a miniszterelnök Brexit-tervéről, hogy az csak „a szart polírozza”. Boris Johnson a Brexit-kampány egyik arca volt, távozása a Guardian szerint tovább súlyosbítja a May körüli krízist, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a miniszterelnöknek egy bizalmatlansági indítvánnyal kell majd szembenéznie.