Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Furcsa, névtelen Facebook-oldal panaszkodik a pécsi buszos sztrájk miatt

Egy első látásra furcsa, néhány lájkkal rendelkező Facebook-oldal tűnt fel „Nézzünk együtt a Tükörbe” címmel. Ez az oldal a pécsi Tüke Busz Zrt. sztrájkjával kapcsolatosan csütörtökön egy „névtelen levelet” is közölt egy állítólagos helyi buszsofőrtől, aki arra panaszkodik, hogy a sztrájkoló kollégái „fenyegetik”, sőt, a vádak szerint tettleg is bántalmazták, amiért nem akar sztrájkolni:

„Sztrájkolni fogunk páran, de nem értünk egyet vele, csupán csak félünk! A megalázástól, a veréstől! Családom-, családunk van, gyermekeink, akiket fel kell nevelni! Nem szeretnék félholtan a kórházból telefonálni, hogy ne aggódjatok, lehet, hogy hamar felépülök! Ezen félelmeink miatt sztrájkolni fogunk, kelletlenül, szívünkben kicsorgó könnyel! Siratjuk a békés, nyugalmas munkahelyet, ami egykor jellemezte a céget. Arra kérlek téged, hogy tarts ki, mert szükség van a józan értékítéletedre és a bátorságodra! Ne foglalkozz az ellened irányuló lejárató szándékú hazugságokra, tedd a dolgod, ahogy eddig!

Elnézést kérek a pécsiektől, azoktól, akik nem tudnak eljutni időben intézni dolgaikat, de nekünk sajnos a saját munkatársainktól is félni kell! Nem lesz valós a sztrájkolni akaró sofőrök száma, mert jó páran félelemből tesszük!” – áll a levélben.

Az igazolhatatlan névtelen levélről szóló bejegyzés már csak azért is érdekes, mert az oldal szerkesztői még a hozzászólási lehetőséget is korlátozták alatta:

A levél így valójában igazolhatatlan vádakat fogalmaz meg a sztrájkkal kapcsolatban. A helyzet érdekessége, hogy a vasárnap és hétfőn sztrájkoló SZAKSZ mellett létezik a Tüke Busznál egy másik szakszervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) is, amely ugyancsak kollektív szerződő fél, de ellenzi a sztrájkot és sokallja a béremelést. Ugyanígy érez a munkáltató is, amely a helyi MSZP-s és DK-s vezetésű önkormányzat tulajdona.

A kis Facebook-oldalon megjelent levélben a névtelen dolgozó „Félek, Feri,félek! Én nem akarok sztrájkolni…” felütéssel kezdi meg levelét, ebből arra lehet következtetni, hogy ennek címzettje a sztrájkot is ellenző Hofekker Ferenc, aki az FDSZ pécsi alapszervezetét is vezeti.

De nem ez volt az egyetlen sztrájkellenes megszólalás a napokban. A Volánbuszt érintő, országos méretű munkabeszüntetésekről írt a Blikk is, ők viszont érdekes módon éppen egy „Csaba” nevű buszsofőrrel futottak össze a gödöllői buszállomáson, aki a sztrájkot nem támogatja. Ahogyan a cikkben idézték:

„Úgy döntöttem, felveszem a munkát, nem látom értelmét ennek a sztrájknak. Egész nap dolgozni fogok, de nem ítélem el azokat sem, akik nem vették fel a munkát – mondja, mielőtt becsukta az ajtót és útnak indul.”

Dobi István, a SZAKSZ elnöke a Facebookon a megszólalásra annyit reagált:

„Mit lehet erre mondani, köszönjük Csaba, hogy nem ítélsz el minket, akik a te béremelésedért is harcolunk!”

Korábban azt is közölte, az általa megismert információk alapján a buszvezetők körülbelül 60 százaléka sztrájkolt vasárnap, a többség tehát támogatja az akciót.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba