Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Csak együtt tudunk eredményt elérni” – üzenik a kaposvári buszsofőrök a munkásságnak

kaposvár Sztrájkoló buszsofőrökkel beszélgetett a tegnapi és a mai sztrájk során szerzett tapasztalataikról Lehoczki Noémi kolléganőnk ma Kaposvárott. A sofőrök a szolidaritás megannyi megmutatkozásáról számoltak be a Mércének.

A Somogy megyében különösen erős, 2010-ben Kaposvárott alakult Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) tiltakozói megjegyezték, hogy Somogyban nincsen másik szakszervezet, így másik érdekképviselet „nem húzza szét a munkavállalókat”. A szakszervezet titkára azt is elárulta, hogy az országszerte egyre jelentékenyebb szervezet utolsó ülésén 133 újonnan csatlakozott szakszervezeti tagot – zömmel átlépőket, azaz más szakszervezetből érkezőket – fogadhattak.

„Érzik már a munkavállalók, hogy ki az, aki értük kiáll, és nem a munkáltatóval ért egyet mindenben”, jegyezte meg a szakszervezeti titkár.

Az autóbusz-vezetők a munkáltató bérajánlatáról is kifejtették a nézeteiket.

„A jelenlegi viszonyok nem teszik lehetővé egy hároméves bérmegállapodás elfogadását. Azt nem tudjuk, mi lesz két hónap múlva, nemhogy 3 év múlva” – mondta a Mérce által megkérdezett egyik buszsofőr.

Amint a tiltakozó társai, úgy ő sem tartja elfogadhatónak Lázár János közlekedési miniszter javaslatát, miszerint a MÁV-Volán csoport minden dolgozója három év alatt kapjon 25 százalékos béremelést. A sztrájkolók azt is visszautasítják, hogy 70 ezer forintos havi alapbéremelést fogadjanak el a követelt 90 ezres béremelés helyett – főként, hogy ez a megegyezés azzal járna, hogy három évig nem sztrájkolhatnak. Ők azonnali 25 százalékos béremelést kívánnak.

„Ha ezt a megállapodást aláírnánk, egy az egyben ki lennénk szolgáltatva a munkáltató kénye-kedvének”, mondta az általunk megkérdezett buszsofőr.

A munkakörülmények kapcsán az egyik válaszadó buszvezető elmondta, hogy „akár hetente 55 órát” is kénytelen dolgozni. S ez csak az „elszámolt munkaidő”, a megnevezettnél is több időt tölthetnek hetente a munkahelyükön. Az általunk meginterjúvolt másik dolgozó a – például németországi kollégáikhoz viszonyítva – kirívóan magas munkaidőt a sofőrhiányra vezette vissza.

„A sofőrök jelenléti ideje havonta eléri a 230-240 órát, az éves túlórák száma pedig a 400-at”, ismertette a munkaidő vonatkozó legfrissebb adatokat a szakszervezeti titkár.

A kétnapos sztrájk ideje alatt a somogyi buszsofőrök a szolidaritás több megnyilvánulását is tapasztalták. A szakszervezet támogató leveleket kapott, az utasok pedig megértően viselkednek a sofőrökkel. Kaposvárott egy ismeretlen férfi üdítőket hozott a tiltakozóknak, mások pedig szóban biztosították a sztrájkolókat arról, hogy egyeznek a törekvésükkel.

A somogyi sofőrök üzenik a más megyében dolgozó társaiknak, hogy „csak együtt tudunk eredményt elérni”.

Az interjúnk itt nézhető meg.

Címlapkép: Fotó: Mérce / Bogatin Bence