Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobi István: „Holnap bátran nézek majd a miniszter szemébe”

A sztrájknap végéhez közeledve a Mérce telefonon kereste meg Dobi Istvánt, hogy a SZAKSZ-vezér értékelje a kétnapos sztrájkot. Dobi kérdésünkre elmondta, hogy szerinte a sztrájk jó eredményeket ért el, összességében elégedettek a munkabeszüntetéssel.

A szakszervezeti elnök kifejtette, hogy sikerült majdnem húsz százalékkal növelniük a sztrájk támogatottságát a Volán-dolgozók körében, és több helyen csatlakoztak a sofőrökhöz a műszaki dolgozók is, ők sok járműjavítóban kihasználták a teljes háromórás leállást.

A munkavállalók sokkal aktívabban álltak ki magukért akár decemberhez képest is Dobi szerint, aki elmondta, majdnem 80 százalékos volt a vasárnapi és hétfői sztrájk támogatottsága.

A lakossági visszajelzések is pozitívak voltak többségükben, az utazóközönség általában barátságosan, megértéssel fogadta a sztrájk okozta kellemetlenségeket.

„Egyértelmű, hogy nem kell lehajtanom a fejemet a tárgyalóasztalnál, holnap bátran nézhetek a miniszter szemébe. A szakszervezet végrehajtotta, amit akart, nem volt semmi probléma. Már csak azt várjuk, hogy a miniszter úr milyen újabb ajánlattal áll elő. Információink szerint a hároméves javaslatot nem tervezik visszavonni holnap, de reméljük, hogy sikerül végül egy mindenki számára elfogadható megegyezésre jutni.”

Dobi a SZAKSZ további terveiről annyit árult el, hogy a szakszervezeti tagok számára most pár napos pihenés következik – legalábbis ami a szervezeti ügyeket illeti -, aztán a sztrájktapasztalatok levonása következik, végül pedig – a tárgyalások következő körének tükrében – a további lépéseket fogják megtervezni.

Címlapkép: Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke interjút ad a Mércének 2024 januárjában. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce