Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

70-80 százalékos lehet a részvétel négy megyében is, sok az együttérző utas

Gyorsan körbekérdeztünk a sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) helyi tisztségviselőinél, mi a helyzet a Volánbusznál egyes, súlyponti jelentőségű (vár)megyékben a sztrájknapon.

Az alapszervezeti elnökök Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből is 70-80 százalékos részvételről számoltak be nekünk.

Szőke István, Fejér megyei alapszervezeti elnök a Mércének elmondta, információi szerint a teljes dunaújvárosi buszos műhely beszüntette a mai napra a munkát, a Fejér megyei helyközi közlekedésben a részvétel körülbelül 80 százalékos lehet, míg a székesfehérvári, helyi közlekedésben 70 százalékra teszi az arányt.

Szőke hozzátette, a hétfői sztrájknapon az irodában dolgozó, szerelő és karbantartó munkatársak is részt vehettek a sofőrökön kívül a sztrájkban.

Az utazóközönség általában tájékozott és szimpatizál is a sofőrökkel a Fejér megyei alapszervezeti elnök szerint, az idősebbek viszont sokszor nem tudtak különböző internetes oldalakról informálódni a sztrájkkal kapcsolatban.

Azt fontos tudni, hogy a sztrájk előtti egyeztetésen a munkáltató Volánbusz határozza meg a kimaradó járatok körét, és az ő feladatuk az utazóközönség tájékoztatása is.

Hasonlóan az utasok megértéséről és támogatásáról számolt be Tóth Zoltán, a SZAKSZ Pesti megyei alapszervezeti elnöke is, aki elmondta, rendkívüli eseményre sem a vállalat, sem az utasok részéről nem volt példa, utóbbiak közül inkább arról érdeklődtek, szerintük sikeres lesz-e a sztrájk.

Gerencsér Attila Győr-Moson-Sopron megyei alapszervezeti elnök szerint a sztrájk iránt a dolgozók érdeklődése december óta jelentősen megnőtt, a 80 százalékot is elérheti. „A helyzetre jellemző, hogy Csornán például négyen álltak munkába összesen” – tette mindehhez hozzá.