Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SZAKSZ: A cég érveit használja a sztrájk ellen a rivális szakszervezet Pécsen

A Volánbusznál meghirdetett sztrájk után a pécsi, helyi közlekedésben is áll a bál. A pécsi, független-ellenzéki önkormányzat egyelőre nem tett béremelési ajánlatot a Tüke Busz Zrt. buszsofőreinek, a helyi buszvezetők többségét tömörítő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) ezért sztrájkegyeztetésekbe kezdett.

Ha nem születik megegyezés, akkor pedig előreláthatóan január 28-29-én kétnapos sztrájkba is kezdenének. Nem teljes azonban az egyetértés, a Tüke Busznál a kollektív szerződés szerint ugyanis van egy másik szakszervezet is, amely nem támogatja a sztrájkot.

Az egyik szakszervezet a cég pártját fogja

Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint teljesen szabályosan helyeztek sztrájkot kilátásba az elmaradt béremelési ajánlat miatt, a Független Demokratikus Szakszervezetet (FDSZ) vezető Hofekker Ferenc a pécsi, önkormányzati Pannon Televíziónak nyilatkozva megkérdőjelezte a SZAKSZ eljárását, és kifogásolta, hogy Dobi István elnök nem jelent meg személyesen a 2023. december 12-ig találkozón. Álláspontja egyezik a Tüke Busz önkormányzat által kijelölt vezérigazgatójának, Skutnik Tibornak az álláspontjával, szerintük ezért a sztrájkegyeztetés nem szabályos módon indult el a SZAKSZ részéről.

Ahogyan azt Hofekker a televíziónak elmondta, álláspontja szerint a munkáltató „a kollektív szerződés előírásainak megfelelően december hónapban összehívta a tárgyalást, amelyen nem a SZAKSZ elnöke nem volt ott.” Hozzátette, Dobi szerinte „évek óta nem jelent meg” a Tüke Busz Zrt. tárgyalásainak, ehelyett „meghatalmazást adott egy embernek”, hogy képviselje, amit viszont „2024-re visszavont”.

Az FDSZ helyi elnöke szerint tehát a SZAKSZ „nem kezdhetett volna bértárgyalásokba. Ennek ellenére [Dobi István] sztrájkkészültséget hirdetett. […] én úgy gondolom, hogy ez semmi más: hangulatkeltés, provokáció.” Hofekker ehhez azt is hozzátette, a SZAKSZ 25 százalékkal emelné meg a jelenleg 1800 forintos alap-órabért a cégnél, ez azonban szerinte nem reális cél, ugyanis: „sehol nem emelnek ekkorát a dolgozók bérén hazánkban.” Hofekker ezért szerényebb béremelésben gondolkozik.

A SZAKSZ cáfol

Dobi István a Mércének nagyon élesen cáfolta Hofekker kijelentéseit, szerinte a SZAKSZ képviselőjének joga van a bértárgyalás folytatásához. Elmondta, a pécsi SZAKSZ alapszervezet elnöke, Raposa Gábor még azelőtt kapott külön felhatalmazást tőle egyes ügyek vitelére, mielőtt a SZAKSZ helyi alapszervezete a céggel kollektív szerződő féllé vált.

Hozzátette, annak ellenére, hogy a munkáltató azt állítja, decemberben bértárgyalást kezdtek, ugyanezen a találkozón a jegyzőkönyv szerint a cég vezérigazgatója elmondta, a pécsi közgyűlés határozata nélkül semmilyen bérajánlatot nem tud adni, tehát bértárgyalásra valójában nem került sor.

Dobi István szerint a másik szakszervezet, az FDSZ ezek után a munkáltató érveit ismételte meg ellene, miközben álláspontja szerint „nem tudják, mi áll a Munka Törvénykönyvében, nem tudják, mik a szabályok”. A SZAKSZ elnökének álláspontja szerint ugyanis bértárgyalásokon nem kötelező neki mint elnöknek személyesen megjelenni, elegendő meghatalmazott útján képviselnie magát. Hozzátette, ráadásul úgy értesült, hogy a kérdéses, december 12-i bértárgyaláson maga Hofekker Ferenc sem jelent meg személyesen, legalábbis az általa megismert jegyzőkönyv alapján. Ő maga pedig azért nem tudott elmenni, mert nem értesítették időben, akadályoztatása esetén pedig a pécsi alapszervezet elnöke képviselheti őt.

Ráadásul Skutnik Tibor, a munkáltató Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója – Dobi szerint – törvények által kötelezett egy sztrájkegyeztetés elfogadására, és az ebben való együttműködésre, ez azonban a pécsi buszos társaságnak és fenntartó önkormányzatának nem akaródzik.

Érvelése szerint a kollektív szerződés szintű megállapodásokat a SZAKSZ-nál mindenhol ellenjegyeznie kell az elnöknek, ezért került sor az alapszervezeti elnök kibővített képviseleti jogának visszavonására. Dobi szerint ez minden alapszervezet esetén így történik a SZAKSZ-nál. Elmondta, Hofekker Ferenc és a cég is félreértelmezi a helyzetet, amikor azt állítják, a SZAKSZ tagjának ezért nem volt képviseleti joga sem. A bértárgyalás attól tehát még nem volt érvénytelen, hogy Dobi István például nem jelent meg.

A SZAKSZ elnöke szerint ezért Skutnik, az önkormányzati cég vezetője „a tűzzel játszik”, amikor azt próbálja sugallni, hogy az általa kifogásolt dolgok miatt nem is működik együtt a buszosok sztrájkjának egyeztetése során.

Dobi mindehhez hozzátette, problémás, hogy Skutnik vele mint kollektív szerződésben meghatározott tárgyaló féllel nem keresi a kapcsolatot, és nem is kommunikál vele, ami a sztrájkra vonatkozó jogszabályok szerint is problémás, a kollektív munkaügyi vita tárgyalási kötelezettséget ír elő.

A Tüke Busz pécsi helyi közlekedési vállalatnál a szakszervezeti tag sofőrök kétharmada (körülbelül száz fő) a SZAKSZ tagja, míg egyharmaduk (körülbelül 50 fő) az FDSZ-t erősíti. Dobi István elmondta, a sztrájktárgyalás további menetétől függ majd, hogy lesz-e január 28-29. folyamán sztrájk Pécsett.

Címlapkép: Fotó: Tüke Busz Zrt, Facebook