Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jámbor András: Angyal István a forradalom legtisztább mártírja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ferencváros, Salkaházi Sára park A Szikra Mozgalom megemlékezésén Tűzoltó utcai megemlékezésén kb. 60-an jelentek meg. Jámbor András, a mozgalom előválasztáson győztes VIII-IX. kerületi jelöltje itt, a Salkaházi Sára parkban, Angyal István ‘56-os mártír szobránál tartott beszédet.

A baloldali képviselőjelölt kiemelte, a józsefvárosiaknak 56 nem a múlt, hanem „velünk élő történelem”, megemlítve a forradalom számos ikonikus környékbeli helyszínét.

Jámbor szerint a felkelők nem egy önmagában semmi nem jelentő szabadságeszmény oltárán áldozták fel életüket, hanem az igazságtalanság dühe, a megélhetés lehetetlensége és a jobb élet reménye hajtotta őket.

„Nekünk baloldaliaknak az a dolgunk, hogy újra felidézzük, nem egyeduralkodóként, de a történelmi emlékezet részévé tegyük azokat a fontos pontokat, amelyek ‘56 baloldaliságát adják, és amelyek nekünk is segítenek megadni a hitet, hogy a munkánkat végezzük.” 

Angyal Istvánt a forradalom „legtisztább mártírjának” nevezte, aki kommunista volt, de – ahogyan Jámbor András fogalmazott – „nem abban az értelemben, ahogy ez ma kocsmák mélyén, egy köpés előtt elhangzik. Hanem abban az értelemben, amely a hitet adja.” Angyal „a pártnak sohasem volt tagja abban az értelemben, amelyért párttagkönyv járt, de akkor is a párt tagja maradt, amikor ezt a titulust azok már nem érdemelték meg, akik ‘56 után osztották a párttagkönyveket” – jellemezte Jámbor a forradalom mártírját.

A Szikra Mozgalom 1956-os megemlékezése Angyal István emlékművénél a Salkaházi Sára parkban (kép: Mérce)

A képviselőjelölt beszéde után a megjelentek mécseseket gyújtottak Angyal István emlékműve előtt.

Angyal Istvánról, 1956 elfelejtett baloldali forradalmáráról itt olvashattok bővebben a Mércén.

Jámbor András beszéde itt hallgatható meg teljes egészében:

Címlapkép: Mérce