Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így emlékeznek az ellenzéki pártelnökök közösségi oldalaikon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gyurcsány Ferenc 2006-on mereng, és mostani szövetségeseinek is üzen

„Nagy Imre életáldozata helyébe Révész Máriusz fejsérülése lépett, a Corvin közi ellenállók képe helyett egy kiállított tankot 15 évvel ezelőtt elindító és azzal randalírozó nyugdíjas alakja ugrik fel az ünnep reggelén az egyik vezető hírportálon.  1956 ismét elbukott. Most nem az oroszok verték le. Most a hatalomhazugság, a gyávaság, a joggá nemesített bűn védelme verte le. Na, meg a mindezt lehetővé tevő sok-sok körülmény” – írja a DK elnöke, aki később azt is megjegyzi a 15 évvel ezelőtti zavargásokkal kapcsolatban, hogy „2006 őszén a pesti utcán randevúzott a jogos állampolgári felháborodás, az önmagáért való erőszak és a szervezett államcsíny kísérlet. „

Majd alighanem a mostani ellenzéknek címezve azt is odaveti: 

„Szájtáti, gyenge demokraták engedik másfél évtizede, hogy tudatos rendzavarást, provokációt, a demokratikus államrend elleni támadást tiszta forradalommá próbálja nemesíteni a jó- és rosszhiszemű naivitás és a hatalmi hazugság perverz szerelmi háromszöge.”  

Jakab Péter Mindszenty-idézettel ünnepel


A Momentum elnökaspiránsa az előválasztásról írt ‘56 kapcsán

Orosz Anna, a Momentum ügyvezető elnöke – aki tegnap bejelentette, hogy aspirál az elnöki pozícióra Fekete-Győr András közelmúltbeli lemondása után – az előválasztásra utalva azt írta, „az elmúlt hetekben olyan kiállást, olyan rendszerváltó hangulatot tapasztalhatott mindenki Magyarországon, amely megidézi a 65 évvel ezelőtti légkört.” 


Tóth Bertalan is aktualizálta 1956 üzenetét

Az MSZP elnöke szerint „történelmi szükségszerűség”, hogy újra összekapaszkodunk, mert „ezt kívánja hazánk sorsa és gyermekeink jövője. Egymásért kiállva, egységben, összefogva lépünk fel az igazságtalanság és az elnyomás ellen” – írja Tóth.

Az LMP Paks II-ről és a pesti srácokról ír

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnökei közös posztban írnak arról, hogy  a „pesti srácok” szerintük azért mentek az utcára, „hogy a hatalom öncélú politikai érdekekből soha többet ne rekeszthessen ki magyar embereket a nemzetből.”

„Az LMP azért váltja le ellenzéki szövetségben a Fideszt 2022 tavaszán, hogy olyan szabad Magyarországon élhessünk, ahol az állam mindenki emberi jogait tiszteletben tartja és biztosítja. Ahol a hatalom nem építi le a fékek és ellensúlyok rendszerét, sőt támogatja a teljes transzparenciát az államigazgatásban. Ahol a hatalom nem szolgáltatja ki az országot Paks2 kapcsán évtizedekre a putyini Oroszországnak. Ahol a zöld gondolat hat át minden döntést, és megvédi környezetünket unokáinknak.” […] – írják.


Párbeszéd: ‘56-ban eggyé vált a nemzet

A Párbeszéd társelnökei saját oldalaikon egyelőre nem tettek közzé 1956-tematikájú posztot. A párt Facebook-oldalán találunk ünnepi bejegyzést, amelyben többeközt azt írják: 

„erőt és reményt ad, hogy 1956 októberében oly’ sokan egymásra találtak. Eltérő hátterű és meggyőződésű emberek, akik minden különbözőségük ellenére össze tudtak kapaszkodni egy közös cél érdekében. Nem azt nézték, hogy ki honnan jött, hanem hogy közösen hova juthatnak el. Eggyé vált a nemzet.”

Karácsony Gergely, a párt társelnöke ott lesz a közös ellenzéki ünnepség felszólalói között délután, amelyről természetesen a Mércén is beszámolunk percről percre közvetítésünkben.