Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány, Brüsszel és Soros mellett Orbán kénytelen volt Márki-Zayról is beszélni a híveinek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Deák Ferenc tér A miniszterelnök a Békemenet résztvevői előtt, a Deák téren elmondott beszédében

először is minden elemében szétválaszthatatlanul összemosta 1956-ot és 2006 eseményeit.

Orbán Viktor rögtön azzal kezdte mondandóját, hogy a mai napon szerinte nemcsak 65 évvel ezelőtti, hanem a 15 évvel ezelőtti délutánra is emlékezni kell. Szerinte 15 évvel ezelőtt „az ifjú kommunisták október 23-ból november 4-ét csináltak” – mondta, utalva 2006-os zavargások alatti rendőrattakra. „Egyik oldalon könnygázgránát, vízágyúk, viperák, a másik oldalon a becsapott és megalázott nemzet állt, akinek 50 év elteltével azt kellett hallania, hogy hazudtak neki reggel, éjjel mege este” – ecsetelte a párhuzamot.

Vannak pillanatok, amikor mindenki úgy érzi elég volt – folytatta gondolatmenetét Orbán, majd a következő mondatairól lehetetlen volt megállapítani, hogy 1956-ra, 2006-ra vagy mindkettőre utalnak-e. 

„Ezekben a pillanatokban egy egész nemzetről derül ki, mit is ér. Hallgat vagy protestál, beletörődik vagy fellázad. Egy szempillantás alatt kiderül, ki áll a történelem jó és rossz oldalán. Mi magyarok jól döntöttünk, protestáltunk és harcoltunk. Szabadság a rabsággal szemben függetlenség a megszállás ellen, magyar hazafiak a kommunisták ellenében. Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi magyarok megmutatttuk magunknak, a világ és az ellenségeinknek, kik is vagyunk valójában. Nem azt kérdeztük, velünk van-e az isten, hanem, mi az Istennel vagyunk-e. Arra a pillanatra emlékezünk, amikor a magyarok nemzete magára talált, a magyar név megint szép lett, méltó régi nagy híréhez” – szónokolt a miniszterelnök.

Orbán ugyancsak egy entitásként kezelte az 1956-os forradalmat leverő hatalmat és a Gyurcsány-kormányt.

Ezután egyértelműen a Gyurcsány-kormánnyal kezdett foglalkozni, mondván, „adócsökkentéssel szédítettek, aztán adókat emeltek, kórházi napidíjat vezettek be, egekbe emelték a rezsidíjakat, eltörtölték a családtámogatásokat, devizahitelek csapdájába csalták a családokat” – sorolta Orbán. 

Majd még egyszer visszatért a 2006. októberi eseményekre: „15 évvel ezelőtt ezen a helyen vér és könny lepte el a pesti utcákat. Lassan mondom, hogy mindenki megértse: soha nem fogjuk elfelejteni nekik” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Nem akkor kell megsértődni, amikor okod van rá, hanem amikor megéri – utalt Orbán arra, hogy a Fidesz-kormány megalakítása még négy évet vártott magára 2006 után. „A jóisten igazságos volt, azt kapták büntetésül, amit mi jutalmul: kétharmados többséget, elsöpörtük a szocialista magyarországot”- mondta a miniszterelnök.

„Bár 1956-ban Gerő Ernőék hanyatt-homlok menekültek, 2006-ban nem voltunk ilyen szerencsések” – fogalmazott Orbán, majd az „Országház Fantomjának” nevezte Gyurcsányt, aki azóta itt kísért a közéletben.

A miniszterelnök ezután az Orbán-kormányok eredményeit sorolta,

megemlítvén, hogy „egymillió új munkahelyet hoztunk létre, lerúgtuk magunkról a devitzahiteleket, letörtük az adókat, jövőre a minimálbér is nagyobb lesz, mint az átlagbér a szocialisták idején. Büszkén sorolta a rezsiköltségek csökkentését, 25 éven aluliak szja-mentességét, a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését, a családok adóvisszatérítését. Orbán szerint a sokmilliós magyarságé az érdem, „bár kellett hogy egy épkézláb és cselekvősképes kormány is”.

Ezután a miniszterelnök arról beszélt, hogy „Európa ránk támadt”, amikor „megskaploltuk a multik extraprofitját, és amikor megvédtük a határainkat”. Szerinte Brüsszel „ma úgy viselkedik velünk, ahogy az ellenséggel szokás, Brezsnyev-doktrína járja át Európát”. Ugyanakkor szerinte mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát, „mi vagyunk akik 56-ban meglékelték a világkommunizmust, és mi vettük ki az első téglát a berlini falból.”

Orbán egyértelművé tette: nem engedik el az LMBTQ-ügyet.

A miniszterelnök kitért arra ,hogy „a magyaroknak rezsi- és a migránsügy után harmadszor is igazunk lesz, lesz népszavazás, és a gyerekeinket is meg fogjuk védeni, az iskolák falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát” – mondta, szavait pedig nagy éljenzéssel fogadta a Békemenet. 

Ezután a miniszterelnök kénytelen volt beszélni Márki-Zay Péterről és az előválasztásról is.

Bár a nevét nem mondta ki egyszer sem, de Orbán jól érthetően utalt a magát jobboldalinként azonosító, az ellenzéki előválasztáson győztes miniszterelnök-jelöltre, Márki-Zay Pétere is. 

Az ellenfelünk azt hiszi, ha báránybőrbe bújtatják a farkast, nem fogjuk felismerni – írta körül Márki-Zayt Orbán. Hozzátette: „a farkas a nagymamát már meg is ette”, ezért „tűnt el körülötte az ellenzéki összefogásból mindenki”. 

„A baloldal fáján csak baloldali politika nőhet, csak egy baloldal van akárhányféleképpen is maszkírozzák magukat” – húzta alá. Az ellenzékről azt mondta: ma újra színpadra készülnek, és „valahol a nagy víz túlsó partján készülődik már Gyuri bácsi is”. Ezen a ponton leplezetlen Amerika-ellenes szólamokra kezdett a miniszterelnök: „amikor kellett, nem jöttek, most, hogy nem hívtuk őket, itt vannak. A megszállóknak ma nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk. A meghívónk nem arra szólt, hogy beavatkozzanak a demokráciánkba” – mondta. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy bár sokan  nem veszik komolyan az ellenzéket – amely szerinte is komolytalan – mégsem szabad a kormányoldal híveinek abba a hitbe ringatniuk magukat, hogy nem kell tőlük tartani, mert mögöttük erős, valódi fenyegetés, nemzetközi erők és hálózat állnak.

A miniszterelnök azzal zárta beszédét: ezt az erőt csak több millió magyar együtt győzheti és szoríthatja ki az országból. Orbán Viktor szólt arról is, hogy ha meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést, a nyugdíjunkat, a fizetésünket, a mindennapi életünk szabadságát, akkor mindenkinek ki kell vennie a részét a küzdelemből. Ami ma elég, az holnap kevés, minden magyarra számítunk, akinek fontos a magyarság jövője – mondta Orbán Viktor. Nekünk minden magyar számít, mert azok is jobban járnak a kormányzással, akik nem ránk szavaznak – tette hozzá, egy mondat erejéig megszólítva a Fidesz-szavazókon kívüli csoportokat is.

Orbán beszédét mi is közveítettük, itt lehet visszanézni:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd