Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiss Sándor szoros küzdelemben győzte le az „integetős” ózdi alpolgármestert

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Farkas Péter Barnabást övező botrány hozzájárulhatott Kiss Sándor szoros, kicsivel több, mint 200 szavazatos győzelméhez.

Kiss Sándor (MSZP, Párbeszéd): 2734 szavazat

Farkas Péter Barnabás (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MMM): 2517 szavazat

2018-ban megújította ciklusát Riz Gábor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. 48,1%-ot szedett össze a választáson, őt követte a most az összellenzéki jelölti posztra pályázó Farkas Péter Barnabás (Jobbik) 36.72%-kal, Varga Gergő (DK) 8,03%-kal, végül pedig Koleszár István (LMP) 2,73%-kal. Ha összeállt volna az ellenzék, akkor 2018-ban verhető lett volna a Fidesz.

A 2022-es választáson való indulásért Farkas Péter Barnabás a Jobbik jelöltje –többi támogató: DK, LMP, Momentum, MMM – és Kiss Sándor az MSZP jelöltje – akit még a Párbeszéd támogat – csapott össze az előválasztáson.

Farkas Péter Barnabás érte el a legjobb eredményt 2018-ban Riz ellen, és jelenleg ő Ózd alpolgármestere. Őt látták sokan a legesélyesebbnek, azonban a Jobbik jelöltjéről előkerült egy kép múlt héten, amin náci karlendítést hajt végre egy lengyelországi holokauszt múzeumban, antiszemita feliratok előtt. A jelöltről előkerült kép története rányomta a bélyegét az egész előválasztásra.

Farkas azzal védekezett, hogy ez nem náci karlendítés volt, csupán barátainak integetett a képen. Szóba került, hogy vissza kéne léptetni az előválasztásból a Jobbik jelöltjét, illetve meg kéne vonni tőle a pártok támogatását. Jakab Péter ezt nem tette meg, kiállt jelöltjük mellett. Gulyás Márton több Partizán vitában is megkérdezte a jelölteket arról, hogy miként vélekednek Farkasról és Jakab homofób megnyilvánulásairól. Míg utóbbit nagyrészt minden jelölt elítélte, utóbbi kapcsán korántsem voltak ilyen egyhangúak a vélemények.

A 2018-as választás eredményei alapján Farkas Péter Barnabás tűnt a legesélyesebbnek a Fidesz legyőzésére, remélhetőleg Kiss Sándor is fel tudja majd venni a kesztyűt a Fidesszel szemben 2022-ben.

Címlapkép: Kiss Sándor Facebook-oldala