Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jámbor a győzelemről: „Onnantól, hogy én elindulok a választáson, már nem vagyok civil”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy csordogálnak az előválasztási eredmények, úgy egyre biztosabbá válik azon ellenzéki jelöltek névsora, akik majd megmérettethetik magukat fideszes ellenfeleikkel  szemben a jövő évi országgyűlési választásokon. Ami azonban már most megfigyelhető, hogy a pártszimpátia alapján döntő ellenzéki szavazók mellett sokan új arcokat is szeretnének látni a parlamentben.

Számos kerületben győzedelmeskedtek olyan jelöltek, akik függetlenként indultak valamilyen párt vagy civil szervezet támogatásával (természetesen nekik is előre meg kellett jelölniük, melyik párt frakciójába ülnének majd be a parlamentben). Üveges Gábor Kazincbarcika független polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója BAZ megye 4-es számú választókerületében győzedelmeskedett. Jámbor Andrást, a Szikra Mozgalom jelöltjét Budapest 6. számú választókerületében szavazták meg az összefogás közös jelöltjének, mögötte nem sokkal a Csordás Anett, a C8 jelöltje végzett.

Az MMM jelöltjei több kerületben is győzedelmeskedtek (Erdei Sándor Zsolt Borsod megye 5, Inotay Gergely Pest 4), Márki-Zay Péter pedig jelenleg a harmadik helyen, biztos befutó lehet a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójába.

Jámbor András először a Mércének beszélt az előválasztáson elért győzelméről, és azt is elmondta, mit gondol a független jelöltek sikeréről. 

,,Egy olyan kampányt építettünk fel, ami minden korosztályban és társadalmi osztályban is tudott magának szavazatokat szerezni”

– értékelte saját teljesítményét a Szikra Mozgalom jelöltje. A politikus szerint a sikeréhez több tényező is hozzájárult, többek között a kerületek pártpolitikai megosztottsága. „Ferencvárosban a DK volt erősebb, Józsefvárosban pedig a Momentum, viszont amíg a két pártnak szórva voltak a szavazatai, addig én stabil, 40% körüli támogatottságot élveztem mindkét kerületben.”

Jámbor elmondta, a lakhatás az egyik legfontosabb üzenete volt kampányának, amely szerinte egy mindenkit érintő kérdés. „Kerületi és országos szinten is foglalkoztunk a témával, a gangos és panel lakások felújításával, valamint a Diákvárossal és a bérlakásépítéssel.” A képviselőjelölt szerint a kerületi beágyazottsága nem volt meghatározó a választók számára, úgy véli, inkább a befektetett munkán múlt a siker. Elmondta, rengeteg aktivistával dolgoztak, akik nagyon sok munkaórát fektettek a kampányba.

Fotó: Mérce.

,,Megmutattuk, hogy országos szinten tudjuk majd befolyásolni a politikát és leváltani a Fideszt.” Úgy véli, kulcsfontosságú volt, hogy sikerült érthetően átadni a választóknak az üzenetüket, és azt, hogy mit gondolnak a világról. Jámbor kihangsúlyozta, hogy ehhez a Partizán előválasztási vitája is nagyban hozzájárult.

,,Szerintem onnan, hogy én elindulok a választáson, már nem vagyok civil.”

A politikus úgy véli, azzal, hogy győzelmét civil sikerként könyvelik el, csak tovább erősödik az a káros narratíva, amit a Fidesz közvetít a társadalom felé. 

Jámbor szerint a kormánypártok az utóbbi években démonizálták a közügyekkel való foglalkozást, azzal, hogy összemosták a pártpolitikával a hatalommal szembeni civil kiállásokat. Emiatt viszont sokan elhatárolódtak a politizálástól, és magától a pártpolitikától, ami a tényleges cselekvést is akadályozta. A képviselőjelölt úgy véli, a civilek és a pártpolitika szembeállítása ezt a folyamatot erősíti és létrehoz egy „jó civilek” és „rossz politikusok” narratívát. Ez hátráltatja a politikába való belépést, a közügyek intézéséhez való hozzáférést, és növeli a távolságot a társadalom és a politikusok között.

,,Én azt gondolom, hogy senki nem azért szavazott rám mert civil jelölt vagyok, hanem a munka miatt, amit leraktunk az asztalra, és amit képviselünk” – fogalmazott Jámbor. Majd hozzátette, ő nem az elmúlt harminc év politikájából jön, ami szimpatikus a választók számára.

Az előválasztáson olyan független és civil jelöltek is elindultak, akik eddig a pártpolitikán kívül tevékenykedtek a közügyekért. Ezen jelöltek mögé a legtöbb választókerületben pártok is felsorakoztak, akik plusz erőforrásokkal szolgáltak a kampányban, így a politikusok széles körben is megismerhetővé váltak. Az eredmények pedig egyre inkább azt bizonyítják, hogy az ellenzéki szavazók körében is igény van azokra a képviselőjelöltekre, akik az elmúlt évtizedek pártpolitikai csatározásaiból kimaradtak.