Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyjából 1500-an tüntetnek az Akadémiáért, Lovász nem szólal fel

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budapest, MTA Helyszíni tudósítóink szerint jelenleg nagyjából ezerötszáz ember tüntet jelenleg az Akadémia épülete előtt, a szemben lévő tér teljesen megtelt, ahogy a környező szervizutakon is állnak emberek, habár ott valamivel szellősebben.

A konferanszié bejelentette, hogy Lovász László, az MTA elnöke feszes időbeosztása miatt – mivel nemsokára kezdődik az MTA elnökségének az ülése – nem tud felszólalni, azonban megjelenik a rendezvényen, ahol egy aláíráscsomagot nyújtanak át neki.

Lovász László átveszi az MTA kutatóinak tiltakozását a Palkovics.-terv ellen. (Fotó: Mérce)

A belső kutatást Völgyesi Orsolya kutató szervezte – a több ezer kutató által aláírt petíció értelmében a kutatóhálózatok elválaszthatatlanok az Akadémiától.

Emellett a szervezők megszavaztatták az akadémiai kutatókat arról, alkalmasnak találják-e a Palkovics-csomagot az Akadémia működésének megreformálására, az eredmények szerint a kutatók elsöprő többsége nem ért egyet a tervvel.

A demonstráció levezetője megjegyezte, korábban soha nem látott együttműködést valósítanak meg az MTA kutatócentrumai, ahogy mondta,

„ilyen mértékű együttes kiállás még nem valósult meg korábban”

– majd ígéretet tett, miszerint folytatni fogják az együttműködést és a konzultációt.

Címlapkép: Mérce