Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy év háború

A gázai háború időrendjét követhető formában rögzíteni nem kis feladat, az alábbiakban nem törekedtünk arra, hogy minden fontos eseményt leírjunk, az adott epizódokat érintő cikkeink a linkeken olvashatók. 

2023

Október

Október 7. „Al-Aksza Áradás Hadművelet” néven a kora hajnali órákban támadást indít a Hamász izraeli civil és katonai célpontok ellen, melynek során 1 163 izraelit ölnek meg, és további 252 embert túszként elhurcolnak. Az izraeli fegyveres erők többórás bénult sokk után fokozatosan kibontakoztatják az ellentámadásukat.

Október 8. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a nap folyamán jórészt felszámolják a betöréseket. Az állam formálisan is hadiállapotot hirdet, és megkezdi mintegy 300 ezer tartalékos mozgósítását, valamint az átfogó légicsapásokat Gáza ellen. Az izraeli hadsereg lezárja Ciszjordánia jelentős részét, ellenőrzőpontokat és útblokádokat állít fel palesztinok lakta települések körül. Az USA a térségbe vezényli a Gerald Ford anyahajó-flottacsoportot. A Hezbollah tűz alá veszi a Seba Farm közelében lévő izraeli állásokat, tömegeket evakuálnak Észak-Izraelből.

Az IDF katonái a Gázai övezetbe készülnek 2023 októberében. Fotó: Wikipedia / IDF Spokesperson’s Unit

Október 9. Joav Gallant izraeli védelmi miniszter bejelenti, hogy „totális” blokád alá veszik a Gázai övezetet, megfosztva a lakosságot az élelmiszertől, üzemanyagtól és az elektromosságtól. Gallant a bejelentés során úgy fogalmaz: „Állatemberekkel van dolgunk, és aszerint is fogunk cselekedni.” Alacsony intenzitású csatározások kezdődnek északon, miután a Hezbollah is támadásba lendül Libanonból Izrael ellen.

Október 27. Az izraeli erők megkezdik a Gázai övezetben szárazföldi hadműveleteiket.

November

November 2. Gázaváros ostromának kezdete.

November 9. Izrael beleegyezik napi négyórás humanitárius tűzszünetekbe.

November 10. Az al-Sifa Kórházat egy nap alatt ötször bombázza az izraeli légierő, az izraeli páncélosok bekerítik az al-Rantiszi Kórházat és három másikat. A Nemzetközi Vöröskereszt bejelenti, hogy a gázai egészségügyi rendszer „eljutott arra a pontra, ahonnan nincs visszatérés”.

November 19. Húszi fegyveresek elfoglalják a részben izraeli tulajdonú Galaxy Leader járműszállító hajót.

November 24-30. Tűzszünet Izrael és a Hamasz között, túszcsere és humanitárius segélyszállítmány eljuttatása után folytatódnak a harcok. A Hamasz fogságában marad többek közt egy egyéves gyerek és négyéves testvére, 13 negyven év alatti nő, 85 férfi, köztük több 80 éven felüli.

Gázaváros romokban – 2023 októbere KÉP: Naaman Omar apaimages

December

December 3. Az izraeli hadsereg bejelenti, hogy kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezet egészére.

December 16. A világ legnagyobb hajózási vállalata, az MSC bejelenti, hogy hajói a továbbiakban nem használják a Vörös-tengert, helyette az Afrikát délről megkerülő útvonalon hajóznak.

December 21. Gázavárostól délre is megkezdődnek a szárazföldi hadműveletek az izraeli hadsereg részéről. Az ENSZ jelentést ad ki, melyben kijelentik, hogy 500 ezer ember éhezik a Gázai övezetben.

2024

Január

Január 2. A gázai hatóságok szerint a háború palesztin áldozatainak száma átlépi a 22 ezret.

Január 7. Jichák Hercog elnök bejelenti, hogy Izrael „nem tervezi elűzni a palesztinokat Gáza területéről”.

Január 11. Dél-Afrika keresetet ad be a Nemzetközi Bíróságon, amelyben Izraelt népirtással vádolja.

Január 18. Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalosan közli az amerikai elnökkel, hogy határozottan elutasít minden, palesztin állam létrehozására tett lépést.

A Dél-Afrika keresetét tárgyaló Nemzetközi Bíróság Hágában 2024. január 12-én. Fotó: Wikipedia / ICJ:

Február

Február 12. A hágai Fellebbviteli Bíróság megtiltja Hollandiának további F-35-ös vadászrepülő-alkatrészek szállítását Izraelbe, a bíróság szerint ugyanis nem biztosított, hogy azokat nem emberi jogsértések elkövetésére használnák.

Február 25. Aaron Bushnell, az Egyesült Államok Légierejének tagja felgyújtja magát, és meghal a washingtoni izraeli követség épülete előtt a háború ellen tiltakozva.

Február 29. A gázai hatóságok számai alapján a palesztin áldozatok száma átlépi a 30 ezret

Március

Március 4. A WHO vezetője súlyos és kiterjedt mértékű alultápláltságról, éhezés okozta gyermekhalálozásról, lerombolt kórházakról és akadozó élelmiszer- üzemanyag és orvosi eszközellátásról számol be.

Március 22. Becalél Szmotrics szélsőjobboldali izraeli pénzügyminiszter bejelenti, hogy 800 hektárnyi területet kisajátított Izrael Ciszjordániában.

Becalél Szmotrics, izraeli szélsőjobboldali pénzügyminiszter, Ciszjordánia kvázi helytartója – Kép: Wikimedia Commons

Április

Április 1. Izraeli légitámadás végez a World Central Kitchen segélyszervezet 4 tagjával, a szervezet közel egy hónapra kénytelen leállni az élelmiszerosztással.

Április 18. Az USA megvétózza Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságát a Biztonsági Tanácsban.

Április 26. A Palesztin Mudzsahid Mozgalom tagjai rakétázzák az izraeli Szderótot Gázából.

Május

Május 2. Törökország felfüggeszti a kereskedelmet Izraellel a humanitárius helyzetre hivatkozva. Kolumbia megszakítja diplomáciai kapcsolatait az országgal.

Június

Június 1. A Hezbollah rakétákkal támadja Metula és Kirjat Smona izraeli településeket, két ember megsérül. Egy 13 éves palesztin fiú meghal Gázában kiszáradás és alultápláltság következtében.

Június 12. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Izraelt és a Hamaszt is megvádolja emberiség elleni és háborús bűncselekményekkel.

Június 17. Netanjahu feloszlatja a háborús kabinetet.

BEnjamin NEtanjahu izraeli miniszterelnök. Fotó: Flickr.com/Jolanda Flubacher

Július

Július 7. Az izraeli hadsereg ledózerol három termőföldet Rafahban.

Július 8. A jemeni húszik megtámadják a dél-izraeli Eilat kikötővárosát.

Július 12. Az izraeli külügy megvádol 108 UNRWA alkalmazottat a Hamasszal, illetve a Palesztin Iszlám Dzsiháddal való együttműködéssel.

Július 18. Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali izraeli miniszter rendőrségi kísérettel az Al-Aksza mecsetben járkál.

Július 31. Iszmail Hanijét, a Hamasz vezetőjét valószínűleg izraeli ügynökök felrobbantják Teheránban.

Iszamil Haníje, a Hamász 2006-ban megválasztott miniszterelnök jelöltje, 2017 óta a szervezet politikai vezetője, 2020-ban. Fotó: Council.gov.ru / Wikipedia

Augusztus

Augusztus 5. A szélsőjobboldali Becalél Szmotrics, izraeli pénzügyminiszter bejelenti, hogy a Gázai övezetbe tartó humanitárius segélyek blokkolása „jogos és erkölcsös”, akkor is, ha emiatt 2 millió gázai palesztin ember meghal, majd sajnálkozik, hogy a nemzetközi közösség ezt nem fogja hagyni.

Augusztus 15. A gázai egészségügyi hatóságok szerint a palesztin halálos áldozatok száma átlépi a 40 ezret.

Augusztus 19. A Kasszám Brigádok bejelenti, hogy visszatér az öngyilkos merényletek taktikájához. 1,25 millió ember beoltásához elegendő polio-vakcinát szállít Gázába Izrael, miután a háború jellege miatt felüti fejét a gyermekbénulás a palesztin gyerekek körében.

Szeptember

Szeptember 2. A Hisztadrut szervezésében általános sztrájk kezdődik Izraelben a tűzszünetért és a fogolycseréért. A sztrájkot pár óra után leállítja egy munkaügyi bíróság.

Szeptember 13. Legalább 19 palesztin meghal, miután az izraeli hadsereg csapásokat mér Gázában olyan területeken is, amelyeket előtte ők maguk „biztonságos zónának” jelöltek.

Szeptember 17-18. Feltehetően az izraeli szolgálatok felrobbantanak több ezer, Hezbollah-kézen lévő kommunikációs eszközt, több tucatnyian meghalnak, több ezren megsérülnek. A személyi hívók gyártásában érintett cégek között felbukkan egy magyarországi vállalkozás is.

A Hezbollah katonái gyakorlatoznak Aaramta libanoni falu mellett 2023-ban. Fotó: Tasnim Hírügynökség / Wikipédia

Október

Október 1. Izrael szárazföldi offenzívát kezd Libanonban.