Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A haknigazdaság munkásai bojkottálni kezdtek egy hatalmas olajcéget, hogy a gázai háború mielőbb befejeződjék

A Gáza elleni háborúra válaszul a haknigazdaságban dolgozó 100 ezer embert tömörítő  nemzetközi szövetség bojkottra szólított fel a Chevron tulajdonában lévő benzinkutak ellen. Az Egyesült Államokban bejegyzett, multinacionális vállalatot ugyanis az app-alapú munkákat végző dolgozók a palesztinokkal szemben elkövetett tömeggyilkosságban való bűnrészességgel vádolják, írja a Jacobin. A magazin úgy látja, a szolidaritás szép gesztusáról van szó, s emlékeztet arra, hogy a munkásosztály a 20. század háborúi során több alkalommal is bojkottot hirdetett a háborúzók ellen mielőbbi békét követelve.

A gig economy-ról, azaz a haknigazdaságról, a szolgáltató szektorban végzett, applikációkkal koordinált alkalmi munkáról aligha lehet kedves szavakkal írni. Már a munkafajta megnevezése tükrözi, hogy végképp kizsigerelő munkáról van szó. Mint a művészeké, akik mellékes reményében kultúrotthonról kultúrotthonra járnak, a haknigazdaság dolgozóinak megbízása is egyszeri alkalomra szól. Annak érdekében, hogy szakszervezetük legyen, a munkakörülményeik javuljanak, biztosítást élvezzenek, határozottabban a koronavírus-járvány idején kezdtek el szerveződni a világ több országában egyidejűleg. Küzdelmükről és sikereikről rendre beszámolunk.

A Hamász október 7-i gyilkosságsorozata után kezdődött gázai háború brutalitásával szembesülve az alkalmazásalapú munkát végzők szolidaritást vállaltak Palesztinával.

Az Alkalmazásalapú Közlekedési Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (IAATW), amely húsz ország több mint százezer sofőrjét képviseli és 26 alulról szerveződő szakszervezetet egyesít, elhatározta magát arra, hogy az USA-ban bejegyzett Chevron vállalat tulajdonában lévő benzinkutakat és gázkutakat bojkottálni fogja. Ez azt jelenti, hogy húsz államban a Szövetséghez tartozó sofőrök, élelmiszer-kiszállítók és egyéb, a haknigazdaságban dolgozó munkások elkerülik a Chevron benzinkútjait.

„Az IAATW szolidáris a palesztin néppel és a palesztin munkásmozgalommal, valamint a nemzeti felszabadításért folytatott küzdelmükkel”, közölte a Szövetség. „Felszólítunk az azonnali tűzszünetre és az apartheid és katonai megszállás megszüntetésére, és követeljük a többi szakszervezettől, hogy ugyanezt tegyék”, olvasható a szervezet közleményben.

IAATW szerint a Chevron régóta támogatja az izraeli elnyomást, amelynek a fő aktorai a konzervatív-szélsőjobboldali kormányok és a katonaság. A szervezet szerint a Chevron közvetlenül részt vesz abban, hogy Izrael megfosztja a palesztinokat a természeti erőforrások feletti szuverenitásuktól.

A szervezet meglátása, hogy a Chevron által a Tamar és a Leviatán gázmezőkről kitermelt és szállított földgáz több milliárd sékel bevételt hozott Izraelnek. A Times of Israel közléséből tudható, hogy az Askelón partjainál fekvő Tamar gázmezőn a háború kitörése után röviddel újraindult a kitermelés, az északra található Leviatán pedig zavartalanul működött mindvégig. A Szövetség azt is állítja, hogy Izrael illegálisan szállítja a kitermelt gázt a palesztin kizárólagos gazdasági övezeten (EEZ) keresztül. Bár utóbbi megállapításra nem találtunk egyéb forrásokat, arra igen, hogy Izrael tavaly ősszel földgázkutatási engedélyeket adott ki olyan helyekre, amelyeket hivatalosan Palesztina tengeri határán belülinek tekintenek.

Az IAATW bojkottra felszólító indítványát február 26-án egyhangúlag fogadták el dél-afrikai, nigériai, ghánai, mexikói, panamai, chilei, Costa Rica-i, uruguayi, argentin, amerikai, kanadai, Sri Lanka-i, indiai, bangladesi, indonéziai, malajziai, kambodzsai, franciaországi, ausztrál és brit tagszervezetek. A múltbeli bojkottmozgalmakból, így például a dél-afrikai apartheidellenes küzdelem során a Shell elleni 1987-es olajembargóból merítve ihletet, az indítvány felszólította az összes tagszervezetet, hogy mozgósítsa az IAATW több mint százezer tagját.

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!

(Jacobin, The Times of Israel, bdsmovement.net, peoplesdispatch.org)
Kiemelt kép: Dián Ákos / Mérce