Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trükközéssel próbálták akadályozni a pécsi buszvezetők sztrájkját a szakszervezet szerint

Nem hajlandó tárgyalni a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezettel (SZAKSZ) a pécsi Tüke Busz a március 4-től 7-ig tervezett sztrájkig. A pécsi buszosokat képviselő SZAKSZ hétfőtől tervez újabb, ezúttal négynapos munkabeszüntetést a február 27-28-i után, hogy a nemrég egyoldalúan bevezetett alapbéremelést 18,5 százalékkal összesen 20 százalékra emelje a munkáltató.

A szakszervezet eredeti követelése 25 százalékos béremelésről szólt, ezt a SZAKSZ a tárgyalások során csökkentette 20 százalékra, de annál alább nem hajlandóak menni. A pécsi városvezetésnek és a hozzá tartozó Tüke Busznak viszont ez is sok, és mint kiderült, hétfőig már nem is akarnak tárgyalni, ezért gyakorlatilag biztossá vált a négynapos munkabeszüntetés. Dobi István, a SZAKSZ elnöke azt is közölte Facebook-bejegyzésben, hogy

március 7-én automatikusan visszaállnak az eredeti, 25 százalékos bérkövetelésére, amennyiben addig nem sikerül megállapodni a Tüke Busszal, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló pécsi városvezetéssel a 20 százalékos emelésről.

Az eheti, kétnapos sztrájk során a SZAKSZ beszámolója szerint a munkáltató trükközésbe fogott, hogy a munkabeszüntetés a lehető legkevésbé legyen érzékelhető a külvilág számára: bár a buszosok körében mintegy 70 százalékos egyetértés volt a SZAKSZ követeléseivel, az elégséges szolgáltatás alapján a járatok 66 százalékának mindenképp mennie kell.

Ezen felül a Tüke Busz a SZAKSZ szerint azzal is próbálta „kitrükközni” a járatkimaradásokat, hogy a sztrájkoló buszsofőröket napi fordájukban (azaz a busszal egy nap alatt teljesítendő programjukban) nem szereplő járatokra irányították át, míg a sztrájk által érintett, de így „felszabadult” járatokra sztrájktörő (vagyis kollégáikkal nem szolidáris, a sztrájk alatt is normál munkarendben dolgozó) sofőröket irányítottak át.

Mint arról korábbi cikkünkben már szót ejtettünk, a Tüke Busznál működő másik szakszervezet, vagyis a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) nem támogatja a jelenlegi bérkövetelést, ők még a 18,5 százalékos emelés előtti sztrájkban sem vettek részt.

„A 21. században ott tart Magyarországon a szakszervezeti mozgalom, hogy egy szakszervezet a sztrájktörő!”

– értékelte az esetet a Mércének Dobi István, a SZAKSZ elnöke pénteken.

Szerinte egyébként meg is van ennek a magatartásnak az eredménye, mivel az FDSZ-ből folyamatosan lépnek át a kollégák a SZAKSZ-ba, csak a legutóbbi időszakban tizenhárman döntöttek úgy, hogy a Szolidaritás jobban képviseli az érdekeiket.

A szakszervezeti vezető szerint egyébként „marhaság” volt a munkáltató részéről a korábban egyoldalúan bevezetett 18,5 százalékos béremelés, mert ez így jogi szempontból nem minősül megállapodásnak a hivatalos szakszervezet és a Tüke Busz között, így Dobi szerint „akár az önkormányzati választások napján is tarthat a SZAKSZ munkabeszüntetést”. A Mérce kérdéseire arról is beszélt az érdekképviseleti vezető, hogy Pécs polgármestere, Péterffy Attila meglehetősen hajthatatlannak mutatja magát a bérkövetelésekkel szemben.

A sztrájk alatti átvezénylések ügyében a SZAKSZ bírósághoz fordul, hogy még a következő munkabeszüntetés alatt az mondja ki a törvénysértést, és így megakadályozzák, hogy a hétfőtől induló négy napos sztrájkot hasonló eszközökkel lehetetlenítse el a munkáltató.

Kérdéseinkkel kerestük a Tüke Buszt is, mihelyt válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke interjút ad a Mércének 2024 januárjában. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce