Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gyerekek szexuális bántalmazása elleni követeléseket küldött a kormánynak a PDSZ

„Gyűlöletkampány és propaganda helyett valós gyermekvédelmi intézkedésekre van szükség”

– írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szakszervezet üdvözli Novák Katalin korábbi köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, az elnöki kegyelem ellenjegyzőjének visszavonulását a közélettől, ugyanakkor ezt a lépést elégtelennek tartja.

A PDSZ a következő javaslatokat fogalmazza meg a kormány számára:

  • „legyen működő jelzőrendszer;
  • különösen szigorú elbírálásban részesüljenek azok a személyek, akik gyermekvédelmi szakemberekként követnek el pedofil bűncselekményeket;
  • a gyermekvédelembe minél több szakmai szervezetet vonjanak be a hatékonyság és a szakmaiság növelése érdekében, s az iskolákba is engedjék vissza a pedagógusokat segítő NGO-kat;
  • a gyermekvédelmi pályát tegyék vonzóvá a bérek jelentős emelésével – ezáltal biztosítva a területen a szakember-ellátottságot.

A kormány végre tegyen érdemi lépéseket a nem létező problémák, mint a nemváltó óvodások, illetve az LMBTQ-témában folytatott gyűlöletkampány helyett!”

A jelenlegi gyermekvédelmi rendszer ugyanis nem rendelkezik a megfelelő eszközzel ahhoz, hogy az áldozatok, vagy az abúzust, szexuális kizsákmányolást észrevevő más személyek jelezzék a bántalmazást. A gyermekvédelmi és állami gondozási rendszerekben is jellemző az intézményi árulás, ami azt jelenti, hogy azon szervek, melyeknek meg kellene akadályozniuk az áldozattá válást, illetve amikor megtörtént akkor segítséget és védelmet adjanak a túlélőknek, nem, vagy nem megfelelően teljesítik feladatukat – adott esetben akár újra traumatizálva az abúzust elszenvedetteket.

A bicskei eset – amelyben a gyerekeket szexuálisan kihasználó igazgatót fedező, a gyerekeket megfenyegető és zsaroló igazgatóhelyettes elnöki kegyelemben részesült, egy a gondjaira bízott gyerekeket szintén szexuálisan kihasználó nevelőtanár pedig felfüggesztettet kapott – rávilágít arra, hogy az elkövetők abszurd módon alacsony büntetési tételekkel, megúszhatják a bűncselekmények elkövetését.

Hovatovább az elnöki kegyelemben részesült K. Endre akár gyerekekkel is dolgozhat a továbbiakban,

miután az elnöki kegyelemmel erkölcsi bizonyítvány is jár, arra pedig nincs garancia, hogy a későbbiekben – amennyiben gyerekekkel foglalkozik – ne kövessen el hasonló bűncselekményeket kiskorúak kárára.

A Fidesz 2021-es „gyermekvédelmi”valójában homofób – törvényével szemben értelmezhető a PDSZ harmadik pontja, amelyben a civil, szakmai szervezetek bevonását követelik. Az állami iskolákból ugyanis a homofób törvénnyel „melegpropagandára” hivatkozva kitiltották a civil szervezeteket, amelyek felvilágosító, érzékenyítő munkát végeztek a diákok között. Holott arról nincsen tudomásunk, hogy a megfelelő életkorban a szexuális kisebbségek iránti érzékenyítés, valamint a szexuális és párkapcsolati felvilágosítás negatív hatással lenne a gyerekek érzelmi és kognitív fejlődésére. Ezzel szemben segítik a másik elfogadását és az egymás közötti egészségesebb kapcsolatok kialakítását, hovatovább adott esetben a bántalmazás felismerésében és tudatosításában is segíthetnek, így elszenvedői könnyebben kérhetnek segítséget. Ez persze nem gátolja meg a feljebb említett esetleges intézményi árulást, de legalábbis segítséget jelenthet az áldozatoknak.

Utolsó követelésével a szakszervezet a szinte teljes állami szférát súlyosan érintő, rendszerszintű problémára világít rá: miszerint a legtöbb ágazat súlyos szakemberhiánnyal küzd, tekintve hogy a kormány nem biztosítja a megélhetéshez szükséges béreket, és miközben a megélhetési költségek jelentősen növekedtek az elmúlt években, a bérek még kevésbé követték őket, mint a versenyszférában.

A PDSZ közleményében egyszersmind a péntek délután hatra, a Hősök terére meghirdetett tüntetésre is mozgósít. A rendezvényen az „áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében” fognak felszólalni javarészt Youtube-influenszerek, és várhatóan jóval nagyobb tömeget fog vonzani, mint a kegyelmi üggyel kapcsolatban meghirdetett eddigi rendezvények.

A szervezők azt is kifejtik, hogy a gyerekvédelem és az áldozatsegítés ügye túlmutat Novák Katalin és Varga lemondásán, ugyanis véleményük szerint – és számos szakértő szerint – nem lehet hatékonyan fellépni a gyerekbántalmazás ellen két ismert kormánypárti szereplő feláldozásával.

A gyerekvédelem és a szexuális abúzus elleni küzdelem azután vált újfent a közbeszéd központi elemévé, hogy kiderült: Novák Katalin egykori köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmából elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesét akit azért ítéltek el, mert segített az intézmény igazgatójának eltussolni az általa elkövetett bántalmazásokat.

K. az áldozatok megfélemlítésével, zsarolásával, befolyásolásával védte felettesét. A gyerekotthon igazgatója mellett az intézmény egyik nevelőtanára is rendszeresen bántalmazott szexuálisan gyerekeket, ennek ellenére a 2016-ban indult eljárás végén ő megúszta a felelősségre vonást mindössze felfüggesztett börtönbüntetéssel.

Az elnöki kegyelem miatt korábban mások mellett a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) is számonkérte Novák Katalint, az Országos Közös Akarat (OKA) civil ernyőszervezet pedig állami kárenyhítést, anyagi kárpótlást követel az áldozatok számára.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher