Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb buszos sztrájk jöhet Pécsen február végén, ha nem sikerül megegyezni

A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) hétfőn határozott: ha a Volánbusznál a sztrájk le is zárult, Pécsen, a Tüke Busznál folytatódhat hamarosan. A szakszervezet 20 százalékos alapbér-emelést követel.

Nem mindenhol van vége a buszos sztrájknak. Noha a SZAKSZ a Volánbusszal már január 31-én megállapodott, a pécsi helyi közlekedést szervező Tüke Busz Zrt. vezetőivel mindez nem sikerült. A Tüke Busznál tartott legutóbbi sztrájkra az országos Volán-sztrájkkal egy időben, január 28-29-én került sor, itt viszont továbbra sincsen még részeredmény sem.

A SZAKSZ tisztségviselőinek hétfő délelőtti ülésén ezzel összhangban az ügyvivő testület azt közölte, hamarosan újabb sztrájkra kerülhet sor a Tüke Busznál.

A szakszervezet közleménye részletezte, a 2024-es évre a cégnél „20 százalékos kerestnövelést szorgalmaznak”, ezzel kapcsolatban, újabb munkabeszüntetés céljából egyeztetést kezdeményeztek Skutnik Tiborral, a Tüke vezérigazgatójával február 9-ére.

Arra pedig külön felhívták a vezérigazgató figyelmét, hogy amennyiben a szakszervezet önhibáján kívül az egyeztetésre nem kerül sor, a sztrájk ugyanúgy, jogszerűen meghirdethető.

Erre a kitételre azért is volt szükség, mert a szakszervezet elnöke, Dobi István korábban a Mércének is beszámolt arról, álláspontja szerint a vezérigazgató a sztrájkegyeztetés feltételeit a múltban többször sem tartotta be.

Mint arról Dobi januárban beszélt nekünk, Skutnik Tibor, álláspontja szerint törvények által kötelezett egy sztrájkegyeztetés elfogadására, és az ebben való együttműködésre, ez azonban a pécsi buszos társaságnak és a fenntartó pécsi önkormányzatnak nem akaródzik.

A nézeteltérést növelte, hogy a Tüke Busz szerint a SZAKSZ formai hibákat vétett a sztrájegyeztetések múltbeli meghirdetése és az év eleji bértárgyalások során. Álláspontjukat a Tüke busznál működő másik szakszervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) tisztségviselője, Hofekker Ferenc is megtámogatta a városi tévében készült egyik riportban.

 

Dobi mindehhez hozzátette, problémás, hogy Skutnik vele mint kollektív szerződésben meghatározott tárgyaló féllel nem keresi a kapcsolatot, és nem is kommunikál vele, ami a sztrájkra vonatkozó jogszabályok szerint is problémás, a kollektív munkaügyi vita tárgyalási kötelezettséget ír elő.

Hofekker és az FDSZ egyébként magával a sztrájkkal sem értett egyet. Dobi kiemelte, az FDSZ ezek után a munkáltató érveit ismételte meg ellene, miközben álláspontja szerint „nem tudják, mi áll a Munka Törvénykönyvében, nem tudják, mik a szabályok”.

A vita tehát már hetek óta folytatódik az ügyben. A SZAKSZ követelése szerinti 20 százalékos alapbér-emeléssel szemben a munkáltató eddig nem jelentkezett béremelési ajánlattal.

A SZAKSZ az állami tulajdonú Volánbusznál eredetileg ugyancsak hasonló emelést, 25 százalékot követelt, de itt végül január 31-én jelentős engedménnyel, 17 százalékos béremelésre kerülhet csak sor a megegyezés alapján. Ráadásul az eredetileg a SZAKSZ által kívánt egyéves szerződés helyett végül a kormány hároméves bérfejlesztési terve alá kerültek oda az érdekképviseletek aláírásai. Akkor a SZAKSZ elnöke Facebookon azt írta, itt a bérharc ügyében „elmentek a falig.”

Az újabb sztrájkra a hónap végén, február 27-28-án kerülhet sor a helyi közlekedésben, de erről a február 9-én esedékes egyeztetési határnap után derülhet ki több információ.

Címlapkép: Fotó: Tüke Busz Zrt, Facebook