Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra állnak ki a francia szakszervezetek a Continentaltól azonnali hatállyal elbocsátott szegedi szakszervezeti vezető mellett

Messzire jutott Szegedről a gumigyári szakszervezeti elnök azonnali hatályú elbocsátásának híre: a Continental franciaországi vállalatainál jelen lévő, legnagyobb szakszervezeti tömörülések vállalnak szolidaritást Radics Gáborral, a szegedi gumigyár 27 év után idén januárban mindenféle végkielégítés nélkül eltávolított dolgozójával. Az esetről tegnap számoltunk be.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott szolidaritási nyilatkozatok a Contitechtől elbocsátott Radics visszavételét követelik, a mellette kiálló szakszervezeteknek ugyanis meggyőződésük, hogy a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke mindig csak a dolgozók érdekében cselekedett, érdekvédői felhatalmazásával élve.

A Continentalnál jelen lévő legnagyobb szakszervezetek, lényegében a legfontosabb, országosan több százezres tagsággal rendelkező francia konföderációk  (CGC, SUD, FO, CFDT, CGT) tagszervezetei közös nyilatkozatot adtak ki az ügyben, megfogalmazásuk szerint Radics „kizárólag a munkavállalók érdekeit, a munkavállalók biztonságát és munkakörülményeit kívánta megvédeni a Continental magyarországi telephelyein, és elbocsátása közvetlenül összefügg a szakszervezeti mandátuma gyakorlásával”.

Két nagy konföderáció, a CGT és a SUD regionális tagszervezetének közös közleménye pedig arra figyelmeztet, hogy egy ismert szakszervezeti tisztségviselő „megtámadása” fenyegetést jelent minden dolgozóra nézve, miközben a német autóipari konszern – nemzetközi szinten – éppen több ezer dolgozót épít le, és munkahelyeket szervez át. Emlékeztetnek: a Continental soha nem habozott bezárni telephelyeket vagy elbocsátani dolgozókat, ha a profitérdeke úgy kívánta, és a szakszervezetek diszkriminációja sem ismeretlen a német autóipari multi számára.

Radics ügyéről a Mérce számolt be elsőként. A szakszervezeti vezető lapunknak elmondta, előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetése. Munkavállalóként a gyárban töltött 27 év után végkielégítést sem kapott, és jelenlegi állás szerint a tavalyi évre számolt prémiumtól is elesik, így egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradt. Lapunk információi szerint Radicsot az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárta a cég. Ez az általunk megkérdezett munkajogi szakértő szerint jogellenes, mivel kirúgása ellenére tovább folytatja az érdekképviseleti munkáját. Ennek akadályozása miatt Radics az adatvédelmi hatósághoz fordult.

Radiccsal, valamint Hajdú Rolanddal, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkárával, illetve a GSZSZ-szel szemben az elmúlt hónapokban több pert is indított a makói Continental, decemberben úgy fogalmaztak: a szakszervezeti vezetők „rendszeresen „rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal” támadják a vállalatot”. A gigavállalat összesen 10 millió forint sérelmi díjat követel (volt) dolgozóitól és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetségtől.

Radics Gábor nem árulhatta el elbocsátásának pontos okát, mivel azt a cég „üzleti titoknak” minősítette, megosztását pedig „jogsértésként értékeli”. A vállalat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben „minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű” értékek és szabályok megsértésére utalt mint az elbocsátás indokára, a konkrét esetet adatvédelmi okokból nem kommentálta.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, a munkaviszony-felmondással szemben is jogi lépéseket tesz, mivel szerinte nem adhat okot a munkaviszonya felmondására az, ahogyan „a Gumiipari Szakszervezeti Szövetségben betöltött tisztségéből fakadó törvényes és jogos érdekvédelmi munkáját végezte”.

A szakszervezet és a munkáltató között több kérdésben alakult ki feszültség az elmúlt hónapokban.

A szakszervezet kifogásolta a megromlott egészségügyi állapotuk miatt munkaképtelenné vált dolgozókkal szembeni elbánást, illetve azt is kifogásolták, hogy a cég régi munkavállalókat küld el, miközben egyre több vendégmunkást alkalmaz.

Az érdekképviselet és a vállalatvezetés között korábban is voltak komoly munkaügyi konfliktusok: 2021-ben a makói üzemben határozatlan idejű sztrájkot szerveztek, miután a cégvezetés egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, és hónapokon keresztül nem sikerült megegyeznie a szakszervezettel. A sztrájkot és annak utóéletét akkor kétrészes riportban dolgoztuk fel.

A Mérce a 2021-es sztrájk óta kiemelt figyelemmel követi a Continental-cégcsoport dolgozóinak ügyét. 2022 októberében Budapesten a Szikra mozgalommal együttműködve vetítettük „A contisok” című francia dokumentumfilmet, amely annak az 1120 francia Continental dolgozónak a történetét meséli el, akik 2009-ben a clairoix-i üzem bezárásának hírére minden számukra megragadható eszközzel szembeszálltak a hatalmas multival, és végül sikerült kiharcolniuk egy elfogadható kompenzációs csomagot. Roland Szpirkóval, nyugalmazott autóipari munkással és Hajdú Rolanddal, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkárával készült akkori interjúnk itt olvasható.

Címlapkép: Rosta Tibor / MTI