Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek holnaptól a makói gumigyárban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt tett közzé a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) a Facebook-oldalán, mely szerint március 2-tól, azaz holnaptól határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a makói Continental gyárban.

A gyárban februárban először kétórás, majd 8, majd 24 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Mivel a munkáltató ezidáig sem adott választ a sztrájkkövetelésekre, az MGSZ végül ma a határozatlan idejű sztrájk mellett döntött.

A munkáltató álláspontja szerint kollektív szerződés csak a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) és a Mérnökök és Technikusok  Szabad Szakszervzete (MTSZSZ) bevonásával jöhet létre. Az MGSZ ezt tagadja: korábbi tájékoztatójukban arról írnak, hogy értelmetlen lenne bevonni a CDFSZ-t és az MGSZ-t az egyeztetési folyamatba, mivel a sztrájkköveteléseket az MGSZ fogalmazta meg, ezért a munkáltatónak az MGSZ-szel kéne megegyeznie.

A CDFSZ közleményéből kiderül: a CDFSZ nem támogatja a sztrájkot, mert amíg „sztrájkkészültség” van, nem jöhet létre megállapodás a kollektív szerződésről (amelyet korábban a munkáltató mondott fel egyoldalúan).

Az MGSZ tájékoztatójában garanciát kérnek a munkáltatótól arra, hogy a másik két szakszervezetet nem „időhúzás céljából” kívánják bevonni az egyeztetési folyamatba.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke a Mércének elmondta, hogy álláspontja szerint a munkáltató jelenleg azt szeretné elérni, hogy a dolgozók sztrájkja jogellenessé váljon, mivel a jog azt írja elő, hogy amíg sztrájktárgyalás van, addig nem folyhat kollektív tárgyalás.

Radics Gábor szerint ezért „a diplomácia ideje lejárt”, és szerinte a munkáltató állításával szemben nem igaz, hogy a munkáltató kollektív szerződés megkötésében érdekelt, hiszen azt éppen a munkáltató rúgta fel korábban. Radics azt is állította, hogy a CDFSZ „a munkáltató szakszervezete”.

Balázs Norbert, a CDFSZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a CDFSZ és az MTSZSZ elkötelezett amellett, hogy a kollektív szerződés tárgyalását újra kezdjék. Arra a kérdésre, hogy a CDFSZ a munkáltató szakszervezete lenne -e, azt válaszolta, hogy „fake news, sose voltunk, sose leszünk a munkáltató szakszervezete„. Elmondása szerint a CDFSZ azért jött létre, mert úgy érezték, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet nem képviseli a váci munkavállalókat, és később a makói munkavállalók kérésére kezdték el képviselni a makóiakat is.

Az MGSZ azért kezdett sztrájk megszervezésébe, mert még a nyár folyamán Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, ami miatt a cég most kontroll nélkül emelheti a túlmunka mértékét.

A munkáltató ráadásul a járvány első hulláma alatt „végtelenül lecsökkentette” a létszámot, a megmaradt dolgozóknak előre ki kellett venniük az összes szabadságukat és pihenőjüket.  A GSZSZ beszámolója szerint az ottmaradókat – mintegy 1700 dolgozót – azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja.

A makói helyzetet az tette lehetővé, hogy korábban a kormány a „második rabszolgatörvénynek” vagy „nagypénteki rabszolgatörvénynek” is nevezett törvénnyel engedélyezte a két éves munkaidőkeret egyoldalú, munkáltató általi elrendelését. Ez lényegében azt jelenti, hogy a munkáltató szabadon megszabhatja a munkaidőt, csak egy két éves munkaidőkeretnek kell megfelelnie.

Címlapkép: Makó, 2015. szeptember 2. Szakemberek dolgoznak a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemének csőmagraktárában. MTI Fotó: Rosta Tibor