Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24 órás sztrájkot tartanak holnap a makói gumigyárban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán immár egész napos sztrájkra kerül sor a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói telephelyén, jelentette be a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség tagjaként a gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet.

A gyár, amelynek dolgozói a fizetetlen túlórák és a 10, vagy több éve a gyárban dolgozók plusz juttatásainak elvétele miatt február 18-án kezdtek először munkabeszüntetésbe, ekkor 2 órára, figyelmeztető sztrájkra állt le a munka. Később, február 20-án újabb, immár 8 órás sztrájkra került sor, akkor Radics Gábor, a szakszervezeti szövetség elnöke azt közölte, a makói munkások kétharmada, azaz mintegy 300 fő reggel 6 órakor nem vette fel a munkát.

A cég amúgy már ekkor igyekezett a sztrájkolni akarókat megfélemlíteni, például névsort kellett az abban résztvevő dolgozókról leadni a cég vezetésének, a menedzserek pedig szóban azzal is fenyegetőztek, hogy a sztrájkban résztvevőknek „szüneteltethetik a TB-ellátását.”

Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában a cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, s ez lehetővé tette, hogy kontroll nélkül emelje túlmunka mértékét.

Éppen ezért februárra a szakszervezet sem látott más megoldást, a dugába dőlt tárgyalások, és a cég drasztikus akciói során, mint a sztrájkot. A sztrájkkedv is adott volt. A Makói Gumiipari Szakszervezet mostani közleménye a holnapi sztrájk előtt hangsúlyozta ugyanis,

„A gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet szórólapon is tájékoztatja a munkavállalókat a sztrájk részleteiről, a dolgozók jogairól és a munkabeszüntetés idejére is érvényes kötelezettségekről. Az MGSZ a tájékoztatóban leszögezi: a sztrájk jogszerű, tehát a munkáltató nem akadályozhatja meg. A szórólapon arra is felhívja a figyelmet a szakszervezet, hogy a sztrájkban csak a cég alkalmazottai vehetnek részt, a kölcsönzött munkavállalók hiába szolidárisak, nem tehetik le a munkát. „

Radics arról már korábban beszámolt a Mércének, hogy a gyárban azért csak kétharmad a sztrájkban részt vevő munkások száma, mert a többiek munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgoznak ott, az ő számukra pedig nem legális a munkabeszüntetésben hivatalosan is részt venni. Most azonban a szakszervezet arról számolt be a kommünikében, ezek a dolgozók is nagy arányban szimpatizálnak az akcióval, azt támogatásukról biztosították.

Magyarországon jelenleg is két nagy sztrájkmozgalom vette kezdetét, Makón kívül a gyöngyösi, orvosi eszközöket gyártó B. Braun gyárban ma 600 munkás vett részt a figyelmeztető akcióban, amelyet az azt szervező Vasas Szakszervezeti Szövetség rendkívüli sikernek nevezett.


Az autóiparban kulcsfontosságú szerepet betöltő makói Continental gumigyár szervezett munkásait az autóipar egyik legfontosabb szervezett dolgozói bázisa, a győri Audi gyárában működő Audi Hungária Független Szakszervezet is szolidaritásáról biztosította, ma jelentették be, egymillió sztrájksegélyt küldenek a makóiaknak.

Korábban szolidaritást vállalt a Contitech dolgozóival Magyarország legjelentősebb szakszervezeti szövetsége, a Vasas is.