Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkások kétharmada sztrájkol a makói gumigyárban!

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A vártnál jóval többen léptek sztrájkba ma reggel 6 órakor Makón. A Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.–nél a délelőtti műszak létszámának a kétharmada, becslések szerint mintegy 300 dolgozó nem vette fel a munkát” – jelentette Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke, aki a Mérce számára elmondta,

hogy a munkások a gépek mellett állnak, beszélgetnek, tanácskoznak. A járványhelyzet miatt ugyanis tömegbe nem verődhetnek.

A sztrájk ugyanakkor nyugtalanító körülmények közt zajlik, ugyanis a sztrájkolók névsorát le kellett adni a vállalatnak, s elhangzott az is, hogy a sztrájk ideje alatt „szüneteltethetik” a munkások társadalombiztosítását.

A délelőtti műszak kezdetétől délután 2-ig tervezett munkabeszüntetéshez az úgynevezett bérelt dolgozók is csatlakoztak volna, ám ez nem jogszerű, a szakszervezet ezért őket nem vonta be őket a tiltakozó akcióba.

Radics Gábor a Mércének ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a bérelt dolgozók hivatalosan nem a Continental dolgozói, hanem egy munkakölcsönzőn keresztül foglalkoztatják őket. S noha ők is sztrájkba lépnének, erre a törvények nem adnak módot, ugyanakkor a szakszervezet megoldási lehetőséget keres a problémára.

Frissítés (16:35) A sztrájk sikeresen lezajlott.

„Az akcióban a munkavállalók 85 százaléka, becslések szerint 300-nál több gumigyári munkás vett részt, ami a vártnál lényegesen nagyobb arány – adta hírül az akció végén a Makói Gumiipari Szakszervezet, valamint a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség.

A GSZSZ elnöke, Radics Gábor elmondta, sokan fel sem vették a munkát a műszak kezdetén, mások viszont menet közben csatlakoztak a sztrájkolókhoz, így egyre többen lettek.  A szakszervezet nagy sikernek tartja, hogy 300-nál több gumigyári munkás ráébredt, az összefogásban van az erő.

A gumigyári dolgozók a kedvezőtlen munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak.

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában a cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, s ez lehetővé tette, hogy kontroll nélkül emelje túlmunka mértékét.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szerint a munkáltató a járvány első hullámában „végtelenül lecsökkentette” a létszámot, ezzel párhuzamosan pedig a megmaradt dolgozóknak előre ki kellett venniük az összes szabadságukat és pihenőjüket.

A kollektív szerződés felmondása után sokan elhagyták a céget, mert nem vállalták a vezetőség által egyoldalúan bevezetett új munkarendet. A szakszervezet beszámolója szerint az ottmaradtakat – mintegy 1700 dolgozót – azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel, a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja.

A tavalyi év során a Continental makói gyáregysége többször is felhívta magára a figyelmet a vezetőség kirívóan dolgozóellenes intézkedéseivel.

Ennek egy része volt az, hogy minősíthetetlen munkakörülményeket teremtettek a gyárban: lezárták vagy elvitték a közös helyiségekből a hűtőszekrényeket, így az otthonról hozott uzsonnák, ebédek egész nap a 30 fokra forrósodott üzemben aszalódtak. Bezárták az öltözőket és a zuhanyzókat is, így a nehéz fizikai munkát végző gumigyárosok a piszkos, izzadt, esetleg fertőzött munkaruhában mentek haza.

Ráadásul a HR osztály trükkökkel vette rá a távozásra a munkásokat, hogy így a cég anyagilag jobban jöjjön ki a leépítésekből.

A munkaidőkeret két évre történő kibővítését a második rabszolgatörvénynek keresztelt rendelet tette lehetővé, amelyet a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva hirdetett ki, majd tavaly júniusban emelt törvényi erőre. A törvény lehetővé teszi a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelését.

Frissítés (15:15)

A Continental vállalat nevében eljáró One On One Kommunikáció cég a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében a következőket írja: „80 fő csatlakozott a mai munkabeszüntetéshez az 1.700 munkatarsbol, a mai műszakban 300 fő van összesen”.

Címlapkép: Continental