Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

27 év után azonnali hatállyal elbocsátották, és kizárták a szakszervezeti dokumentumokból Radics Gábor szakszervezeti vezetőt

Január 16-án azonnali hatállyal elbocsátotta Radics Gábort, a szegedi gumigyár munkavállalóját a helyi ContiTech – tudta meg a Mérce. Lapunk információi szerint a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnökét az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárták. Radics úgy tudja, hogy a szomszédos, makói Continental újabb peres eljárásokat indított vele és a GSZSZ-szel szemben, miután decemberben több, ellenük indított perről is értesültek. Az ügyek a Radics által vezetett szakszervezeti szövetség és a makói telephely vezetése közötti, régóta húzódó konfliktus elmérgesedésével függhetnek össze.

A felmondás és körülményei, akárcsak a szakszervezeti vezető és kollégái ellen indított perek üzennek mindazoknak, akik a dolgozók érdekeit próbálják képviselni.

Rámutatnak, hogy milyen arzenállal nézhetnek szembe azok, akik a szakszervezeti tevékenység szabadságáért és a dolgozók védelmében próbálnak kiállni, egy olyan jogi és politikai környezetben, amely a cégek érdekeit helyezi mindenek fölé.

27 év után, végkielégítés nélkül

Megkeresésünkre Radics Gábor elmondta, előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetése. A szakszervezeti vezető munkavállalóként a gyárban töltött 27 év után végkielégítést sem kapott, és jelenlegi állás szerint a tavalyi évre számolt prémiumtól is elesik, így – mivel más szakszervezeti feladatait társadalmi munkában végzi – egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradt.

„Nyilván köpni-nyelni nem tudtam. 20 éve kötök kollektív szerződéseket a szegedi telephelyen, konstruktív ellenzékként viselkedtünk a munkáltatóval szemben, mert jobbára korrekt volt a munkavállalókkal. Mindenki igyekezett kölcsönösen együttműködni, az adott helyzetben a lehető legjobb döntéseket meghozni, egész jól működtünk közösen a szegedi munkáltatóval. Ezek után egy ilyen lépés elképzelhetetlen és váratlan volt”

– fogalmazott az elbocsátással kapcsolatban lapunknak Radics Gábor. Az időzítést azért is tartja „aljas húzásnak”, mivel nemrégen kötötték meg a következő évre szóló kollektív szerződést a szegedi telephelyen, aminek egyes technikai módosításai még hátra vannak.

Bár a felmondással egyidőben megszűntek a szegedi telephelyen a munkaviszonyhoz kapcsolódó pozíciói (üzemi tanács elnök, munkavédelmi bizottsági elnök, felügyelő bizottsági tagság), az érdekképviseleti munkáját folytatja tovább. A GSZSZ elnöki és a helyi szakszervezet titkári tisztségét továbbra is Radics Gábor tölti be – a Szegedi Gumigyár Szakszervezeti Alapszervezetének titkári mandátumából még négy év hátra van. Mivel a végleges kollektív szerződést is Radics Gáborral mint a szegedi telephelyen a szakszervezet törvényes képviselőjével kell megkötnie, ezért – értelmezése szerint a Munka Törvénykönyve alapján a Contitechnek továbbra is biztosítania kell számára az üzem területén található irodájába való bejutást és a munkavállalókkal való kapcsolattartást.

Ezzel kapcsolatban Radics arról tájékoztatta lapunkat, hogy a felmondás napján biztonsági őrökkel vezettették ki a gyárból, és a felmondást követő munkanapon biztonsági őr kíséretében engedték csak irodájába, annak felügyelete és nyitott ajtó mellett végezhette csak a munkáját. Vagyis végezte volna, mivel amint arról a szakszervezeti vezető beszámolt,

a cég kizárta őt a szakszervezet elmúlt 20 éves munkájának dokumentációját tároló eszközökből és online felületekből.

Így még a szakszervezeti tagsággal való kapcsolatba lépéshez szükséges információkhoz sem jut hozzá, ami megnehezítheti a kollektív szerződés megkötésével kapcsolatos kommunikációt is. De elérhetetlenné váltak számára más szakszervezetekkel kapcsolatos, valamint a GSZSZ vezetői tisztségével összefüggésben született, a Contitechet nem érintő dokumentumok is, úgy mint a szakszervezet nyaralójának dokumentumai, vagy a bankszámlák hozzáférési adatai. Radics Gábor a Mércének elmondta, a szakszervezet képviselőjeként még január 19-én, pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, valamint felszólította a céget, hogy két napon belül adják vissza a hozzáférését a szakszervezeti adattárhoz – erre azonban cikkünk megjelenéséig nem került sor.

„A húsz évem alatt a szegedi gumigyár szervezetének képviselete mellett a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke lettem, végigdolgoztam a teljes magyarországi szakszervezeti mozgalmat. A munkavállaló tagok érzékeny adatai, mikor, kinek, milyen indokkal, milyen szociális problémákra hivatkozva utaltak segélyt, az orvosi adataik satöbbi, satöbbi. Ezek a dokumentumok is mind ott vannak”

– mondta el Radics Gábor. Hozzátette, a munkaviszony-felmondással szemben is jogi lépéseket tesz, mivel szerinte nem adhat okot a munkaviszonya felmondására az, ahogyan „a Gumiipari Szakszervezeti Szövetségben betöltött tisztségéből fakadó törvényes és jogos érdekvédelmi munkáját végezte”. Arra vonatkozóan, hogy mi volt elbocsátásának oka, nem adott pontos tájékoztatást, mivel a cég által készített, munkaviszony felmondásáról szóló dokumentumban a Contitech annak tartalmát „üzleti titoknak” nevezte, megosztását pedig „jogsértésként értékeli”.

A Mérce által megkeresett munkajogi szakértő szerint a Munka Törvénykönyve által a szakszervezeti tisztségviselőknek biztosított többletjogok azonnali hatályú felmondás esetében nincsenek érvényben – így nincs szükség a „rendes elbocsátás” esetén előírt, a szakszervezetekkel való megelőző egyeztetésre sem.

Az általunk megkérdezett jogász ugyanakkor azt is elmondta, hogy több évtizedes munkajogi pályafutása alatt még nem találkozott olyannal, hogy egy felmondás indoklása üzleti titoknak minősüljön. A szakszervezeti dokumentumokhoz való hozzáférés akadályozásával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott,

ez biztosan jogellenes.

A Continentalt is megkérdeztük az azonnali hatályú felmondást követően előállt helyzetről, ők annyit válaszoltak, a vállalat „a jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően biztosítja a szakszervezeti tisztségviselők munkahelyre történő belépését és ott tartózkodását”. A konkrét helyzetet a cég nem kommentálta.

Évek óta tart a munkahelyi konfliktus

Amint arról beszámoltunk, december végén azért indított pert a makói Contitech a GSZSZ-szel, és magánszemélyként Radics Gáborral, valamint külön eljárásban Hajdú Rolanddal, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkárával szemben, mert ők a cég szerint rendszeresen „rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal” támadják a vállalatot. A perekben fejenként kétmillió forintos (összesen tehát hatmillió forintos) sérelemdíjat követelnek a két szakszervezeti tisztviselőtől és a szakszervezeti szövetséggel szemben.

A GSZSZ akkori közleménye azzal magyarázta a pereket, hogy „a szakszervezetek az elmúlt időszakban egyebek között a régi munkavállalókat sértő elbocsátásokról, szakszervezet- és munkavállaló-ellenes jogsértésekről, megromlott egészségi állapotuk miatt végkielégítéssel járó elbocsátás helyett fizetés nélküli parkolópályán tartott volt gumigyári dolgozókról és különféle visszaélésekről tájékoztatták a nyilvánosságot”.

A megromlott egészségügyi állapotuk miatt munkaképtelenné vált dolgozók felmondásba hajszolásának törvényi lehetőségét egyébként 2022 végén teremtette meg a kormány: 2023. január 1-jétől hatályos a Munka törvénykönyvének az a módosítása, amely szerint a munkáltatónak a munkavállaló egészségügyi alkalmatlanná válása esetén nincs sem állásidő-fizetési kötelezettsége, sem pedig a munkaviszonyt nem köteles megszüntetni.

A szakszervezet legutóbbi, a perekre reagáló december végi posztjában is kemény vádakat fogalmaz meg a cég vezetésével szemben, Radics és a GSZSZ ellen ezt követően indítottak újabb peres eljárásokat.

Az újabb 2-2 millió forinttal tehát két (volt) dolgozója és a szakszervezettel szemben összesen 10 millió forintot követel a makói Continental.

A szakszervezet és a munkáltató közötti viszony közelmúltbeli elmérgesedésében szerepe volt annak is, hogy novemberben a GSZSZ több dolgozó elbocsátásának tervéről, valamint arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a magyar munkavállalók helyett külföldieket fog alkalmazni a vállalat. Amint arról beszámoltunk, ezzel kapcsolatosan a cég (illetve az azt képviselő PR ügynökség) közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően jártak el, és perrel fenyegették meg Hajdú Rolandot.

Az érdekképviselet és a vállalatvezetés között korábban is voltak komoly munkaügyi konfliktusok: 2021-ben a makói üzemben határozatlan idejű sztrájkot szerveztek, miután a cégvezetés egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, és hónapokon keresztül nem sikerült megegyeznie a szakszervezettel. A sztrájkot és annak utóéletét akkor kétrészes riportban dolgoztuk fel.

Az ügyben megkerestük kérdéseinkkel a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.-t is, hogy megtudjuk, mi volt Radics munkaviszonya azonnali hatállyal való felmondásának oka, hogyan tervezik a szakszervezeti titkár által betöltött pozíciók ellátásának biztosítását, illetve azt, hogy van-e összefüggés a Radics Gáborral szemben indított perek és az azonnali hatályú elbocsátás között. A cégtől az alábbi választ kaptuk:

„Köszönjük szépen kérdéseit, de a hatályos munkajogi és adatvédelmi szabályok szerint az információt nem kommentálhatjuk.”

Frissítés (10:45):

A cikkünk megjelenése után az Influence Media a Continental nevében a cég alábbi álláspontját küldte meg nekünk:

A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának. Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk.

Kiemelt kép: Radics Gábor (a GSZSZ elnöke), Réti József (szakszervezeti aktivista) és Lehoczki Noémi (a Mérce újságírója) a Szikra Mozgalom szegedi fórumán. (kép: Mérce)