Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajléktalangyalázó szórólapozásba kezdtek ismeretlenek a tél leghidegebb időszakában Józsefvárosban

„A Pikó vezette baloldali önkormányzat 4 év alatt felszámolta a közrendet Józsefvárosban, amihez hozzányúltak, elromlott, szétesett. Minden józsefvárosi polgár látja, hogy a káosz és zűrzavar eluralkodott a kerületben”

– írja a Józsefvárosban ismeretlenek által osztogatott, felelős kiadó nélküli, mindenféle párt- vagy egyéb szervezeti logót nélkülöző szórólap. A pamfleten Pikó András polgármestert, a kerület vezetését és hajléktalanokat gyaláz az ismeretlen kiadó, a lap egyik oldalán egy Népszínház utcán fekvő ember látható a szöveg fölött, a másikon pedig a „Tegyük rendbe Józsefvárost!” jelszó olvasható.

A józsefvárosi önkormányzat vezetése elleni szórólap 2024 januárjában. Fotó: Kiss Soma Ábrahám

A kormánypárti médiában gyakran használt „hajléktalan-biznisz”, valamint a hajléktalan emberek szidalmazása mellett a szórólap szerint a „gettósodási folyamat” során azért „telepítenek be” hajléktalan embereket, hogy aztán Pikóékra szavazzanak az önkormányzati választásokon.

A józsefvárosi önkormányzat vezetése elleni szórólap 2024 januárjában. Fotó: Kiss Soma Ábrahám

Arról is értekezik az ismeretlen szerző, hogy az önkormányzat droghasználó „deviáns” csoportoknak osztogatja az önkormányzati bérlakásokat, ezért virágzik a kábítószer-fogyasztás és -kereskedelem a kerületben. Ennek jegyében követel a meg nem nevezett csoport

  1. rendet,
  2. a „hajléktalan-biznisz” felszámolását,
  3. valamint drogmentes Józsefvárost.

Bár sem az ízesen gyalázkodó szórólapon, sem az osztogató fiatal aktivistákon, sem a Teleki László téren felállított standjukon nem találtunk a kapcsolatra utaló jelet, a nyelvezet és a tematika kísértetiesen hasonlít a Fidesz józsefvárosi kampányára,

amelyet a Telex mutatott be részletesebben.

A Fidesz józsefvárosi önkormányzati választási kampánya ugyanis az eddigi jelek szerint a hajléktalanok-drogosok-káosz szentháromságot fogja körüljárni. Illetve járta körül eddig is – a párt által problémaként azonosított jelenségek origójaként Pikó András polgármestert és a kerület vezetését, valamint elmúlt négyéves munkásságukat megjelölve.

Mi is írtunk arról, hogy a Fidesz heveny hajléktalanozással igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy Józsefvárosban elszabadult a pokol – amihez más kampányeszközök mellett a Hír8 címen indított, ingyenes kerületi lapként aposztrofált kormánypárti propagandakiadványt is bevetik. A kormánypártokhoz köthető kiadványok – élükön a Metropollal – egyébként kisebb-nagyobb intenzitással már az ellenzék nagyarányú, 2019-es önkormányzati választási győzelme óta riogatnak a budapesti „hajléktalaninvázióval” és más hasonló, hajléktalanokat dehumanizáló, morális pánikkeltésre szánt jelszavakkal.

Amellett, hogy nem kifejezetten elegáns – és nem is szabályos – eltitkolni, hogy egy kampánykiadványnak ki a kiadója (megrendelője), és ki a szerkesztője a kormánypártok kommunikációs- és kampánytaktikáját hűn követő szóróanyagnak, legalább ekkora probléma a fent említett dehumanizáló hangnem.

A kampány ezzel ugyanis épp a legelesettebbek ellen próbálja hergelni a józsefvárosi választókat – mintegy eltakarítandó, köztisztasági problémaként aposztrofálva a rendszer legnagyobb veszteseit. Abban a lakhatási válságban, aminek előidézésében és fenntartásában a tőkés működésmód mellett az egyébként is kirívóan szegényellenes kormányzati politika is ludas.

Az már csak a hab a tortán, hogy ezt pont sikerült a tél eddig talán leghidegebb időszakára időzíteni, amikor a hajléktalan embereket és lakhatási szegénységben élőket nemcsak a kormányzati és kormányközeli propaganda és megbélyegzés, de a konkrét fagyhalál is veszélyezteti.

Ilyen, vagy ehhez hasonló szórólapokkal vélhetően egészen a nyári önkormányzati választásokig találkozhatunk majd Józsefváros utcáin: az elkövetkezendő választási kampány bővelkedni fog a szabályokra, jóízlésre, és nem utolsó sorban az emberi méltóságra fittyet hányó módszerekben és kommunikációs eszközökben.

A kerület jelenlegi vezetésének leváltását szorgalmazó, a Fideszéhez meglehetősen hasonló tartalmi és formai kereteket használó, névtelenségbe burkolózó politikai csoportosulásnak sem ez az utolsó megnyilvánulása valószínűleg a kérdésben. Hisz az elmúlt években megannyiszor láthattuk a hajléktalanság kriminalizálásától kezdve az ellátórendszer alulfinanszírozásán keresztül az ehhez hasonló, embertelen, hajléktalangyalázó propagandáig, hogy a hatalom birtokosai sosem szégyellnek belerúgni a legelesettebbekbe úgy anyagilag mint erkölcsileg – ha ettől bármi kis (politikai) hasznot is remélhetnek.

S bár rövidtávon lehet, hogy politikai haszonnal jár az ilyesfajta kommunikáció, hosszútávon kétségkívül hozzájárul az elesettek, nincstelenek elleni – mint a legutóbbi pécsi – és számos más eset által fémjelzett, napjainkban is sajnálatosan elterjedt erőszak – verbális és fizikai – normalizálásához, a szegényebbek értéktelennek tekintéséhez, végső soron dehumanizálásához.

Vagyis az „akinek nincs semmije, annyit is ér” szemlélet kimaxolásához.

Kiemelt kép: A józsefvárosi önkormányzat vezetése elleni szórólap 2024 januárjában. Fotó: Kiss Soma Ábrahám