Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tudjuk meg, milyen viszonyban állunk az alkohollal!

Mindannyiunknak kisebb-nagyobb, vagy éppen hatalmas kihívást jelent, hogy olyan életet rakjunk össze, amit élvezünk és amivel elégedettek vagyunk. A jó élet felé vezető törekvéseink során sokszor hívjuk társul az alkoholt. Az alkohol lehet barát, lehet szerető, lehet mankó, lehet megnyugtató, lehet buzdító, lehet maga a feledés, lehet menedék, az alkohol lehet egy bántalmazó, aki elől menekülnénk, az alkohol figyelmes, az alkohol régi cinkostárs.

Az alkoholnak ezer arca van, de hogyan tudhatjuk meg, hogy pontosan milyen szerepet játszik az életünkben?

Ennek eldöntésében segítségünkre lehetett a Kék Pont Alapítvány által szervezett Száraz November kampány.

A Száraz November szabálya egyszerű: maradjunk távol 30 napra az alkoholtól annak érdekében, hogy meg tudjuk találni a válaszainkat a fenti kérdésekre, vagyis arra, hogy milyen jellegű kapcsolatunk van az alkohollal és, hogy ennek milyen hatása van az életvitelünkre.

A kérdésekre a játékos úgy kaphatott választ, hogy nem ivott alkoholt 30 napig. A kísérlet során keletkező felismerések azonban új kihívások elé állítanak bennünket. Az egy dolog, hogy felismerünk mintázatokat az életünkkel kapcsolatban és, hogy ezek a felismerések érzelmeket generálnak, de az egy újabb kérdés, hogy mihez kezdjünk ezzel az egésszel. Kérdés lehet még, hogy ki fog segíteni a változásban.

A változás egy rendkívül energiaigényes folyamat. Ha ma azt mondaná nekem valaki, hogy ezentúl minden reggel csináljak tíz fekvőtámaszt, mert attól egészségesebb leszek, nem tenném meg. Korábban kellene kelnem, az meg kihat a nap többi részére is, ráadásul elő kellene bányásznom plusz motivációkat is. A változás erőfeszítést és kitartást igényel és a következményei bizonytalanok, akár negatívak is lehetnek, a pozitívumok pedig inkább hosszú távon mutatkoznak meg. Ha valaki változtat az élete egy elemén, az a többi részére is kihathat, akár a baráti vagy egyéb kapcsolataira is.

A folyamatában az ember akaratán kívül is az átalakulás irányába tolhat másokat is, de mivel az, egy belátást igénylő és energiaigényes folyamat, ellenállást kelthet bennük. Emiatt a folyamat közben sokszor ellenséges lehet az ember környezete. De nem szabad leértékelni a rövidtávú hasznokat sem, ami az alkoholfogyasztás csökkentése esetén 1-2 hét után már jelentkezhet: jobban alszunk, hatékonyabbak és összeszedettebbek lehetünk a munkában, nőhet az önbecsülésünk és az önértékelésünk. Azonban marad a kérdés, hogy ha eddig az alkohol betöltött valamilyen szerepet, és ezt a szerepet innentől nem fogja ellátni, akkor mi fogja pótolni az alkoholt?

A Kék Pont Alapítványnál részben emiatt lett idén az a mottónk, hogy „Merj kevesebbet, legyünk többen!” A társaságban, sorstársak által közösen vállalt változtatás lényege, hogy olyan emberekkel vagy körülvéve, akik pont abban a helyzetben vannak, amiben te is. Egyedül sokkal nagyobbnak tűnik egy megoldandó kihívás. Sokszor mi viszonyulunk legszigorúbban önmagunkhoz. Azonban ha láthatjuk, hogy mindenkinek egyedi a változási tempója, akkor a saját magunkkal szembeni szigor is enyhülhet. Persze a csoportosan vállalt kihívás akár nyomást is jelenthet. A közösségben megtapasztalhatjuk, hogy mások is ugyanazokon a kérdéseken gondolkodnak, mint mi, akár még válaszokat is kaphatunk, vagy elleshetünk jó gyakorlatokat, amiket aztán kipróbálhatunk.

Az is közelebb visz minket a változáshoz, ha egy minta vagy egy tanács nem működik, mert akkor már legalább azt tudjuk, hogy mi az, ami nem vált be, mert ezáltal is közelebb vagyunk ahhoz, hogy megfogalmazzuk, mi az ami  viszont segíthet.

Végül pedig a közösség talán legnagyobb ereje az, hogy esés közben megfog, ha pedig a földre estünk, akkor megértéssel, bátorítással és noszogatással segít felállni.

Mindez a cikk elején leírtakkal kapcsolatban fontos: ha az alkoholnak valamilyen kiemelt szerepe van abban, hogy nap nap után elégedetten hajtsuk párnára a fejünket, és hirtelen csökkentjük le az elfogyasztott alkoholmennyiséget, akkor a csoport lehet az a tényező, ami helyettesíteni tudja az alkoholt. Effelé mutatnak az egészségről szóló kutatások is: az egészség szoros korrelációt, azaz együttjárást mutat a minőséginek megélt emberi kapcsolatokkal. Vagyis az a személy, akinek jó minőségű emberi kapcsolatai vannak, általában elégedettebb is az életével. Ez nem jelenti azt, hogy akinek értékes emberi kapcsolatai vannak, az biztosan boldog lesz, az élet sajnos és szerencsére ennél sokkal bonyolultabb, de azzal egészen biztosan jobbá tehetjük az életünket, ha minél több igazán jól működő kapcsolatban veszünk részt.

Ezt az utat azoknak ajánljuk azoknak, akik szeretnének résztvenni egy közösen vállalt önfelfedezésben, amitől rövidtávon azt reméljük, hogy tanulságokhoz és kellemes élményekhez, új és támogató kapcsolatokhoz, jobb alváshoz, másnaposságmentes hétvégékhez, tevékenyebb hétköznapokhoz juttat, hosszabb távon pedig közelebb visz a megelégedett, boldog élethez, amiben az alkohol a helyére kerül.

A kihívást nem ajánljuk azoknak, akik túl szoros kapcsolatot ápolnak az alkohollal.

De mit jelent a túl szoros kapcsolat az alkohollal?

Az alkoholizmus valójában nem egy szakszó, ma inkább az alkoholhasználati zavar kifejezés használatos, ami azt fejezi ki, hogy azok a negatív állapotok, amiben a lélek működése szorosan érintett, nem megválaszolhatók egyetlen egyszerű, igen/nem típusú kérdéssel. A szenvedéssel teli lelkiállapotokat a testi és lelki tényezők folyamatos egymásra hatása alakítja ki, nem olyanok, mint a klasszikus orvosi betegségek. Az alkoholhasználati zavarról nem tudjuk egyszerűen megállapítani, hogy van vagy nincs, az erre adható válaszokat inkább számegyenesszerűen tudjuk elképzelni, tehát azt tudjuk megállapítani, hogy az alkohollal való kapcsolat mennyire szoros, és ez milyen súlyú nehézségeket okoz valakinek az életében, a súlyosságot pedig a testi és lelki panaszok száma és súlyossága alapján állapítják meg a szakemberek.

Ha az alkoholnak túl nagy szerepe van az életünkben, akkor előfordulhat, hogy testi tüneteink lesznek: rosszulléthez, betegségekhez, a szervezetünk, elménk lassú károsodásához vezethet. Az alkohollal való túl közeli kapcsolatot jelezheti, ha kifejezetten vágyunk arra, hogy találkozzunk az alkohollal, vagyis sóvárgunk iránta – már szerdán várjuk a péntek esti italt. De az is előfordulhat, hogy többet kell innunk a remélt hatás elérése érdekében. Mindez azt jelezheti, hogy a szervezetünk elkezdett hozzászokni az elfogyasztott alkohol mennyiségéhez, hiányában pedig jeleket küld nekünk.

A túlzott alkoholhasználat azonban megmutatkozhat abban is, hogy megpróbáltunk kevesebbet vagy ritkábban inni, de ez nem sikerül, vagy a másnaposság, fáradtság, esetleg részegség miatt nem tudunk olyan jól dolgozni vagy beszélgetni, mintha nem ittunk volna. Intő jel lehet, ha olyan helyzetben iszunk, amikor az alkohol fogyasztása kockázatos – például vezetés előtt, keményebb fizikai munka, vagy sok felelősséget megkövetelő munka előtt/ közben. A túlzott mértékű fogyasztás hatása lehet, hogy barátaink, szeretteink azt jelzik vissza nekünk, nem ugyanúgy vagyunk jelen, nem tudnak hozzánk kapcsolódni. Nehéz tapasztalat, hogy a környezetünk néha pontosabban lát minket, mint mi magunkat.

Minél több ilyen jelet tapasztal valaki a saját alkoholfogyasztásával kapcsolatban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az alkohol olyan szerepet játszik az életében, ami hosszabb távon testi és lelki kellemetlenséget okoz neki vagy a környezetének, ami veszélyezteti a személyt, vagy túlmegy a kultúra által normának tartott értéken. (Persze az önmagában nem problémás, ha valami nem illeszkedik a kultúrába, főként ha maga a kultúra egy eleme az, ami megbetegítő.) Olyan alkoholhasználatról is szó lehet, ami csökkenti annak az esélyét, hogy a személy ki tudja bontakoztatni a benne rejlő lehetőségeket. Minél több tünetet állapít meg valaki önmagán vagy egy szakember segítségével, annál valószínűbb, hogy őt az alkohol használata inkább távolabb viszi a megelégedettséggel, kibontakozással, boldogsággal, értékes és építő jellegű kapcsolatokkal teli élettől.

Ha valaki úgy érzi, hogy az alkohollal való kapcsolata túl szoros, vagy a környete ezt jelezte vissza neki, akkor érdemes szakember segítségét kérni, hogy megállapítható legyen, pontosan hol helyezkedik el ezen a számegyenesen, és hogyan tudna onnan egy ideálisabb pozíció felé elmozdulni. Ha az alkohollal való kapcsolat kifejezetten szoros, akkor az alkoholfogyasztás azonnali beszüntetése akár életet veszélyeztető állapotot is eredményezhet, ezt hívják az orvosok delirium tremens-nek.

Szerencsére mindig van lehetőség valamennyire változtatni azon, ahogy élünk. Rövid távon kis lépésnek tűnik magunkhoz ragadni a kormányt és más irányba fordítani azt, azonban, ha kitartunk, akkor végül mégis nagyon más állomásra érünk be, mintha folytattuk volna a korábbi útirányt. Ha az alkohollal való kapcsolat szoros, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Mindannyian azt csináljuk az életben, amit a Száraz Novemberezők vállalnak, csak ők, ebben a 30 napban ezt közösségben és egy témára fókuszáltan teszik. Én is botladozva keresem a magasabb minőségű életet miközben emberi, szakmai, bajtársi hibákat vétek, az emberi élet sötétebb és világosabb oldala nem különválasztható. Aki pedig ezen a ponton még jobban kapcsolódna a témához, annak ajánlom a Száraz november – Egymás közt Facebook-csoportot, egy jóbarát vagy egy szerető családtag felkeresését, forduljon az őt megértően támogató egyházhoz vagy akár az általa választott művészethez, olvassa szeretett könyveit és verseit, hallgassa a neki szóló zenét (ajánlom Rentől a Hi Ren című számot vagy Solére zenéjét), nézze meg a hozzá építően beszélő filmeket. Ettől persze nem szűnnek meg egy csapásra a problémáink, de egy lépés lehet a növekedés felé. Merjünk kevesebbet és legyünk többen! Gondolkodjunk közösen az alkoholról, és arról, hogy milyen szerepet játszik az életünkben, a kultúránkban, a közösségeinkben! Száműzzük onnan, ahol nincs helye, ahol káros, ahová be akar furakodni!

Ha Budapesten igényelnétek szakember segítségét, keressetek fel bennünket, a Kék Pont Alapítványt, a Drog Stop Egyesületet, a Drogprenvenciós Alapítványt, a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítványt, a Megálló Csoport Alapítványt, az Anonim Alkoholisták közösségét, vagy egyet a számtalan más szervezet közül. Ha Budapesten kívül kerestek ellátást, akkor érdemes megkérdezni a háziorvost, valamint a területileg illetékes pszichiátriai ellátót, hogy milyen szolgáltató érhető el a környéketeken. Szerencsére AA-csoportok az ország számos pontján látogathatók.

Ezúton is kérünk benneteket, hogy ha anyagilag megtehetitek, támogassátok a kampányt szervező Kék Pont Alapítványt: https://adomanyozas.kekpont.hu/

Kiemelt kép: Edward Hopper: Éjjeli baglyok Wikimedia Commons