Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség tartotta távol a neonácikat az ellenük tüntetőktől Sopronban

A Sopronban gyülekező neonácik megpróbálták megzavarni az ellenük szervezett tüntetést. Csak a rendőrségen múlott, hogy nem érte atrocitás a fasizmus ellen kiállókat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sopronban tartanak ma nemzetközi nagygyűlést a neonácik. A „Gerd Honsik Európa Kongresszus” ellen a Momentum és a Vajnai Attila-féle Európai Baloldal is tüntetést szervezett. A város fideszes polgármestere, Farkas Ciprián ugyan elhatárolódott a szélsőjobboldali eseménytől de a „szélsőbaloldali antifa mozgalomtól” is, így nem csatlakozott az ellentüntetéshez.

Az Európia Baloldal tüntetésén résztvevők ma délben gyülekeztek a soproni vasútállomáson. Velük tartottak az Osztrák Kommunista Párt képviselői is. Vajnai Attila, az esemény főszervezője elmondta lapunknak, hogy már ott a neonácik egy kisebb csoportja és a rendőrség fogadta őket.

A nagyjából 20-25 tüntető innen a városháza elé vonult. A téren bejelentett demonstrációt terveztek tartani, azonban a rendőrség nem volt hajlandó kiszorítani onnan a szélsőjobboldaliak hasonló nagyságú csoportját. Végül a tüntetők és a nácik farkasszemet néztek a Városháza előtt, a rendőrség jelenléte mellett.

A városháza előtti demonstráció végeztével az itteni tüntetők csatlakoztak a Momentum kettőkor induló tüntetéséhez. A Papréten, a Holokauszt-emlékmű előtt helyi és országos momentumos politikusok mondtak beszédet az így kb. 50 főre növekvő csoportnak.

Tüntetés Sopronban a neonáci nagygyűlés ellen.

A neonácik megpróbálták megzavarni ezt a demonstrációt is, de a rendőrség ezúttal közbeszólt, nem engedte közel őket.

Helyszíni tudósítónk szerint a szélsőjobboldaliak kísérletet tettek egy, a tüntetéssel tartó sajtómunkás lerohanására is, a rendőrök állták útjukat.

A Momentum részéről felszólalt többek között Bedő Dávid (Országgyűlési képviselő, a Momentum frakcióvezető-helyettese), Németh Ferenc (a Momentum soproni szervezetének elnöke, a demonstráció szervezője), Suka Kovácsné Tündér (soproni önkormányzati képviselő) és Lőcsei Lajos (országgyűlési képviselő).

Tüntetés Sopronban a neonáci nagygyűlés ellen.

A beszélők mind kikeltek a gyűlölet és a fasizmus magyarországi terjedése ellen. Elmondták, azért hívták életre ezt a demonstrációt, hogy szót emeljenek egy olyan világban, ahol újra tort ül a rasszizmus. Azt is megemlítették: a mögöttük található szobor arra figyelmeztet minket, hogy a gyűlölet nagyon gyorsan erőszakba torkollik. Márpedig elmondásuk szerint a Fidesz nem csak táptalajt ad a gyűlöletnek, de maga is gyűlölködik. Ennek eredménye szerintük, hogy Sopronban, „egy békés városban” neonácik tarthatnak kongresszust. A felszólalók hiányolták Farkas Ciprián fideszes polgármestert a tüntetésről.

„NÁCIK HAZA!”

– ezzel a végszóval zárultak a beszédek.

A beszédek után a tüntetők lerótták tiszteletük az elhurcolt zsidóknak emléket állító szobor előtt, ki-ki főhajtással, egy darab kő letételével emlékezett meg a nácizmus áldozatairól.

A hivatalos demonstrációk végeztével a tüntetők a neonáci konferencia névadójának, a néhai Gerd Honsik házához vonultak. Gerd Honsik hírhedt holokauszttagadó író, neonáci költő és szélsőjobboldali mozgalmár ugyanis nyugdíjas éveit a városban töltötte 2018-as haláláig. A néhai náci háza előtt Vajnai Attila és Hazafi Attila mondott beszédet.

Vajnai rámutatott, hogy önmagában botrány, hogy ausztriai náci bűnözök Magyarországon telepedhettek le. Ilyen Gerd Honsik is. Vajnai azt is elmondta, hogy eredeti terveik szerint a ház előtt az ő követői tartottak volna gyűlést, ezt akadályozta meg a demonstráció. Vajnaitól Hazafi Attila, a Magyar Szocialista Párt egykori politikai tanácsadója vette át a szót, aki kiemelte, hogy a magyar állam nemhogy nem küzd ellenük, még anyagilag is támogatja a fasiszta szervezeteket.

Ezzel a demonstráció nem hivatalos része is véget ért.

Nem véletlen, hogy az európai szélsőjobboldali szervezetek „biztonságos térnek” tartják hazánkat: mint ismert, minden évben februárban Budapesten tartják az európai nácik egy másik fontos nemzetközi találkozóját, a „Becsület Napját” is, melyen a kontinens valamennyi szegletéből ideérkező szélsőjobboldali társaságok emlékeznek meg a budapesti kitörésről. De május 6-án – miután Budapesten végül nem sikerült – Csókakőn rendezték meg európai szélsőjobboldali szervezetek az „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amelyet a szervezők úgy reklámoztak, hogy „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta”.

Címlapkép: Antifasiszta tüntetés a neonáci »Becsület napja« ellen Fotó: Dián Ákos / Mérce