Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sopronban tartanak nagygyűlést az osztrák és olasz neonácik októberben

Sopronban rendezik meg az „1. Gerd Honsik Európa Kongresszust” ausztriai neonáci csoportok októberben – írta meg még májusban a Der Standard. A lap információi szerint a szélsőjobboldali szervező-csoportok Magyarországot „biztonságos térnek” tartják – az „Európai egység, Európa szabadságharca a múltban, valamint a nemzeti mozgalom és annak koncepciója” témáiban rendezett eseményre már fél Európából jelentették be részvételüket militáns jobboldali szélsőségesek.

Az lap által a szervezők egyik oldalaként említett Infokanal Deutschösterreich (Német-ausztriai információs csatorna) telegram-csatornáján elérhető információk alapján a nyugat-magyarországi városban október 6 és 8 között gyűlnek össze a szélsőjobboldali csoportok. Bár a részletes program és a pontos helyszín csak emailen keresztül érhető el, annyi biztosan kiderül az eddigi közlésekből, hogy a 25 eurós jegyár mellett látogatható háromnapos eseményen előadást tartanak

a „Der III.Weg” (németországi mikropárt), az „Északi Ellenállási Mozgalom” (Skandinávia), a „Casa Pound” (Olaszország), valamint a Nouvelle droite/Új Kultúra egyik alapító vezetője.

Valamennyi fenti szerveződés jól ismert szélsőjobboldali, neonáci ideológiájáról.

Az esemény plakátja. Forrás: Az esemény jegyárusító oldala.

A Der Standard információi szerint az esemény mögött elsősorban bécsi és stájerországi neonácik egy csoportja áll, akik az időközben megszűnt „Alpen-Donau-Info” neonáci weboldal körül tevékenykedtek – és akik jelenleg különböző nevek alatt folytatják tevékenységüket, mint például a neve ellenére neonáci „Socialism Now”, „Irresistible” vagy az „Infokanal Deutschösterreich”, valamint szoros kapcsolatot ápolnak a harcművészeti és focihuligán szcénával. A csoport belső magját 200 főre becsülik, ideológiailag „ortodox nemzetiszocialistáknak” tekintik magukat, akiknek vezérelve az egykori NSDAP német náci párt 25 pontos programja.

Az eseménnyel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget, a szervezőket valamint  a soproni önkormányzatot. Válaszaikkal cikkünket frissítjük.

A hivatalosan résztvevő és felszólaló szervezetekkel kapcsolatban a Der Standard arról ír, hogy az olasz neo-fasiszta csoport (Casa Pound) és az osztrák szélsőségesek együttműködése néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. A magukat a harmadik évezred fasisztáinak nevező, Mussolini megszállási politikáját éltető olasz csoport többször szervezett a múltban provokációs megmozdulásokat a dél-tiroli német nyelvű lakosság ellen, amiért a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 2012-ben csőcseléknek nevezte őket.

A Casa Pound mára az etnikai nacionalizmus és a provokációk helyett elsősorban a rasszizmusra és a menekültek elleni propagandára helyezik hangsúlyt.

Az esemény névadója, a 2018-ban elhunyt Gerd Honsik évtizedekig a szcéna központi alakja volt, részt vett terrortámadásokban, aktívan tevékenykedett az érintett pártokban és szervezetekben, és Ausztria egyik legismertebb holokauszttagadójának számított. Célja a nemzetiszocializmus emlékének ápolása és eszméinek volt. Ennek érdekében olyan folyóiratokat és könyveket adott ki, amelyekben tagadta az európai zsidók tömeges meggyilkolását – és amik miatt többször börtönbüntetésre is ítélték. Ugyan halála előtt vesztett befolyásából a szélsőjobboldaliak körében, a „horogkereszt-nélkül” politizáló szélsőségesek térnyerésével, a mai napig az ausztriai neonáci szcéna egyik kiemelt figurája maradt.

Nem véletlen, hogy az európai szélsőjobboldali szervezetek „biztonságos térnek” tartják hazánkat: mint ismert, minden évben februárban Budapesten tartják az európai nácik egy másik fontos nemzetközi találkozóját, a „Becsület Napját” is, melyen a kontinens valamennyi szegletéből ideérkező szélsőjobboldali társaságok emlékeznek meg a budapesti kitörésről. De május 6-án – miután Budapesten végül nem sikerült – Csókakőn rendezték meg európai szélsőjobboldali szervezetek az „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amelyet a szervezők úgy reklámoztak, hogy „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta”.

Frissítés, 2023. szeptember 27., 17.00.

A kérdéseinkre a rendőrség az alábbi közleményt küldte meg:

„A rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése.

Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges.

A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel, és az önkormányzattal.”

Címlapkép: „Becsületnapi” túrázók Fotó: Dián Ákos / Mérce