Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek a soproni neonáci konferencia ellen

Nagy felháborodást keltett, hogy neonáci szervezetek tartanak nagygyűlést Sopronban: hétfői cikkünk megjelenése után tüntetést szervez a Momentum helyi szervezete, Farkas Ciprián fideszes polgármester pedig elhatárolódott a szélsőjobboldali eseménytől.

Mint arról az osztrák Der Standard cikke alapján beszámoltunk, Sopronban rendezik meg az „1. Gerd Honsik Európa Kongresszust” ausztriai neonáci csoportok októberben

– erről azonban a jelek szerint sem a lakosság, sem a polgármester nem tudott, az pedig egyelőre kérdéses, a hatóságoknak vannak-e információik.

Az eseménnyel kapcsolatban hétfőn megküldtük kérdéseinket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak, ahonnan választ ígértek szerkesztőségünknek, a polgármester pedig  ugyan nem reagált megkeresésünkre, de a mai napon közleményt adott ki.

Eszerint a város a sajtóból értesült az eseményről, mellyel kapcsolatban információ szerint bejelentés a rendőrséghez sem érkezett, sőt még a pontos helyszínről sincs tudomásuk – ezt az információt egyébként, ahogy a legtöbb hasonló eseménynél megszokott, igyekeznek nagyon diszkréten kezelni a szervezők, még maguk a résztvevők is csak emailben kapják meg, ahogy a pontos programot is.

Farkas leszögezi, polgármesterként minden olyan politikai megmozdulást határozottan elutasít, amely félelmet kelt a soproniakban, a városban pedig zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

A soproni Momentum az eseménynek feltételezhetően otthont adó hotel elé szervez ellentüntetést október 7-ére. Az esemény leírásában felszólítják a polgármestert, hogy akadályozza meg a konferenciát.

A Der Standard információ szerint a szélsőjobboldali szervezői csoportok Magyarországot „biztonságos térnek” tartják – az „Európai egység, Európa szabadságharca a múltban, valamint a nemzeti mozgalom és annak koncepciója” témáiban rendezett eseményre már fél Európából jelentették be részvételüket militáns jobboldali szélsőségesek.

Az esemény mögött elsősorban bécsi és stájerországi neonácik egy csoportja áll, a csoport belső magját 200 főre becsülik, ideológiailag „ortodox nemzetiszocialistáknak” tekintik magukat, akiknek vezérelve az egykori NSDAP német náci párt 25 pontos programja. A résztvevők közt pedig ott van többek közt a neo-fasiszta Casa Pound csoport, amely mára az etnikai nacionalizmus és a provokációk helyett elsősorban a rasszizmusra és a menekültek elleni propagandára helyezik a hangsúlyt.

Az esemény névadója, a 2018-ban elhunyt Gerd Honsik évtizedekig a szcéna központi alakja volt, részt vett terrortámadásokban, aktívan tevékenykedett a konferencián részt vevő szélsőséges pártokban és szervezetekben, és Ausztria egyik legismertebb holokauszttagadójának számított. Célja a nemzetiszocializmus emlékének ápolása és eszméinek volt. Ennek érdekében olyan folyóiratokat és könyveket adott ki, amelyekben tagadta az európai zsidók tömeges meggyilkolását – és amik miatt többször börtönbüntetésre is ítélték. Ugyan halála előtt vesztett befolyásából a szélsőjobboldaliak körében, a „horogkereszt-nélkül” politizáló szélsőségesek térnyerésével, a mai napig az ausztriai neonáci szcéna egyik kiemelt figurája maradt, élete utolsó éveiben pedig Sopronban élt.

Nem csoda egyébként, hogy az európai szélsőjobboldali szervezetek „biztonságos térnek” tartják hazánkat. Minden év februárjában Budapesten tartják az európai nácik egyik fontos nemzetközi találkozóját, a „Becsület Napját” is, melyen a kontinens valamennyi szegletéből ideérkező szélsőjobboldali társaságok emlékeznek meg a budapesti kitörésről. Emellett májusban Csókakőn tartották meg az „Európai Küzdősport-est” nevű eseményt, amelyet a szervezők úgy reklámoztak, hogy „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel lesz a koronavírus óta”.

Frissítés, 2023. szeptember 27., 17.00.

A kérdéseinkre a rendőrség az alábbi közleményt küldte meg:

„A rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése.

Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges.

A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel, és az önkormányzattal.”

Címlapkép: „Becsületnapi” túrázók Fotó: Dián Ákos / Mérce