Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Uszítás, bűnbakképzés, mérgezés – ellenzéki pártok a Mi Hazánk cigányellenes tüntetéséről

Ma délután tüntet a Mi Hazánk Budapesten a kőbányai börtön előtt, miután egy – a párt vezetőjének meggyőződése szerint roma – férfi megkéselte a biztonsági őrként dolgozó Szabó Sándor küzdősportolót egy békéscsabai hotelben. A tüntetés napját egyúttal a „cigánybűnözés” áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná a szélsőjobboldali párt.

Az esemény kapcsán a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom feljelentést tett a Legfelsőbb Ügyészségnél közösség elleni uszítás és közveszéllyel fenyegetés miatt, az 1Magyarország Kezdeményezés roma civil csoport és a Magyar Helsinki Bizottság pedig az esemény tiltására kérte a Budapesti Rendőrfőkapitányt, vagy arra, hogy csak a hatóság által támasztott feltételek mellett tarthassák meg a rendezvényt.

A Mérce kíváncsi volt az ellenzéki pártok és mozgalmak álláspontjára a szélsőjobboldali rendezvénnyel kapcsolatban. A Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kérdéseinkre úgy nyilatkozott, hogy ez a tüntetés „teljes félreértelmezése a problémának”.

„Magyarországon ténylegesen romlik a közbiztonság, én ezt az országban járva-kelve folyton tapasztalom”

– közölte a képviselő, majd hozzátette:

„ez viszont az életszínvonal általános romlásával van összefüggésben, nem az egyes társadalmi csoportokkal. A Fidesz kormányzása alatt romlik a helyzet, már a középosztály tagjai közül is csúsznak le mélyszegénységbe emberek, és ezzel párhuzamosan romlik a közbiztonság. A kormány és a szélsőjobboldal bűnbakokat képez a megoldás helyett, és ez várhatóan csak erősödni fog a jövőben.”

Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy „a problémák megoldása az állam feladata kéne hogy legyen, nem szélsőjobboldali mozgalmaké”.

„A törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie, a bűnözésnek nincs színe, vallása vagy etnikuma.

Sajnos egyértelműen látszik, hogy a Fidesznek sikerült megmérgeznie az országot kampányszerűen, ennek az eredménye, hogy egyre nagyobb a feszültség az emberekben” – mondta a politikus.

A Párbeszéd részéről Berki Sándor, a párt országgyűlési képviselője mondta el véleményét lapunknak. Berki szerint a Mi Hazánk eleve „a Fidesz szatellitpártja”, amelynek a képviselő szerint annyi a szerepe, hogy a kormány „mérsékeltebbnek tűnjön”.

„A Mi Hazánk valójában a Fidesz rasszista, kirekesztő, áldozathibáztató programját hajtja végre. Magyarország kormányának 13 éve lett volna megoldani a problémákat, ezt viszont nem tette meg, ehelyett folyton a cigánykártyát használja a Mi Hazánkon keresztül”

– közölte Berki.

A Momentum is elküldte véleményét a Mércének, ebben úgy nyilatkoznak, hogy

„mélységesen és határozottan elítéljük, hogy 2023-ban Magyarországon lehet olyan demonstrációt tartani, ahol egy hazai kisebbség ellen uszítanak.

A Momentumban úgy gondoljuk, hogy a bűnnek nincsen színe, nem az alapján kell megítélni egy elkövetőt, hogy az melyik társadalmi csoporthoz vagy kisebbséghez tartozik. A Parlamentben legutóbb Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője büntetést is kapott a Házelnöktől rasszista kifejezés használata miatt. A Fidesz szatellitpártja, a Mi Hazánk gyűlöletkeltéssel igyekszik szavazatokat szerezni, de az ilyen magatartásának nincs helye a közéletben. Népcsoportok megbélyegzésére korábban került már sor a történelemben, aminek szörnyű vége lett. Minden eszközt meg kell ragadjunk, hogy ne történhessen meg újra hasonló.”

Stemler Diána, a Momentum kőbányai önkormányzati képviselője nyílt levélben fordult a kőbányai polgármesterhez, ebben többek közt azt tudakolja, hogy a fideszes polgármester elítéli-e „a népcsoportok elleni nyilvános uszítást”, és a „félelemkeltő masírozást”.

Az LMP részéről Bakos Bernadett országgyűlési képviselő tolmácsolta a párt álláspontját:

„Az LMP kiáll a jogállamiság és az emberi jogok elvei mellett, amelyek megkövetelik, hogy minden polgárt egyenlő méltóság és jogok illessenek meg, függetlenül származástól, vallástól vagy etnikai hovatartozástól. Az erőszakos bűnözők és gyilkosok társadalomból való kizárása fontos ügy, azonban az igazságszolgáltatásnak azon kell alapulnia, hogy a törvény előtt minden egyes ember egyenlő. A méltányos és jogos büntetéseket a törvény és az erkölcs alapján kell meghatározni, nem pedig etnikai vagy kulturális hovatartozás alapján.”

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció is a Fidesz „segédcsapatának” titulálta a Mi Hazánkot. Ahogyan a Mércének írták,

„A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a bűnnek nincs színe. A Mi Hazánk nevű fideszes segédcsapat egyetlen célja a szóban forgó demonstrációval az etnikai konfliktus szítása a magyar polgárok között. A gyűlöletpolitika nem működik gyűlölet nélkül, ennek céltáblájául pedig most épp roma honfitársainkat nézték ki a megannyi kisebbségben lévő társadalmi csoport közül. A Demokratikus Koalíció egy olyan Magyarországért dolgozik, ahol tehetséggel és szorgalommal bárkiből lehet bármi, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nyelvtől és szexuális orientációtól. (…)”

A szélsőjobboldali párt az elmúlt években több alkalommal szervezett tüntetést és vonult egyenruhásaival félelmet keltve települések utcáin többek közt TörökszentmiklósonJászapátiban, Monoron, Nyíregyházán és Budapesten is, amit a rendőrség nem kezelt kifejezett vasszigorral, megadta az engedélyt a gyülekezésre.

Mondj nemet az uszításra! – Tiltakozás a cigányellenes demonstrációk rendőrségi engedélyezése ellen! címmel kedden 17 órára tüntetést szervez a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom a Belügyminisztérium épülete elé, a Széchenyi téri Deák Ferenc-szobor tövében.