Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A bűnnek nincs színe, csak bűn van” – közel ezren tüntettek Nyíregyházán a Mi Hazánk rasszista megmozdulása ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Közel ezren tüntettek a Mi Hazánk és a Betyársereg rasszista megmozdulása ellen Nyíregyházán. Az ellentüntetést civilek szervezték a nyíregyházi Roma Önkormányzattal közösen.

A Mi Hazánk és a Betyársereg tüntetése ellen tiltakozó demonstráció 2022. 09. 11-én Nyíregyházán. Fotó: Kiss Márió.

Az Országzászló téren tartott demonstráción beszédet mondott Kiss István, a tüntetés civil kezdeményezője, Balogh Artúr, a megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, és Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke.

Utóbbi beszédében felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tegyenek lépéseket azért, hogy betiltsák a rasszista és gyűlöletkeltő szervezeteket Magyarországon.

„Tiltsák be, hogy félkatonai szervezetek félelmet kelthessenek, vonulhassanak. Ez nem csak a cigányság, hanem a magyar társadalom minden egyes tagjának érdeke”

– fogalmazott.

„A bűnnek nincs színe, csak bűn van” – hangsúlyozta.

Pénteki cikkünkben írtunk róla, hogy a civilek a tüntetést megelőzően az aHangon petíciót is kezdeményeztek a Betyársereg vonulásának betiltására. A petíció szövegében arra is felhívták a figyelmet, hogy a demonstráció semmi másról nem szól, mint pusztán egy ,,gyűlöletkeltő, rasszista és egy kisebbség ellen uszító megmozdulásról, amelyet egy párt és a hozzá kapcsolódó szélsőséges szövetségesei használnak erődemonstrációként”.

A rasszista demonstrációt az ellentüntetéstől néhány száz méterre, a Kossuth téren tartották. A RomNet beszámolója szerint a Mi Hazánk és a Betyársereg megmozdulásán kevesebben vettek részt, mint a helyi ellentüntetésen.

Kiss Márió roma aktivista a Mércének elmondta, pár Mi Hazánk és Betyársereg szimpatizáns, köztük Apáti István, a szélsőjobboldali párt parlamenti képviselője próbálta megzavarni a békés ellentüntetést, a rendőrök azonban kivezették őket.

Apáti egyébként a megmozduláson elmondott beszédében a Kuruc.info beszámolója alapján többek között azt mondta, a Mi Hazánk szerint a „magyar gyerekeknek” már általános iskolás korban el kell kell sajátítaniuk az önvédelem alapjait, hogy „fizikai értelemben is fel tudjunk készülni a támadásokra”.

A fentebb említetten  kívül úgy tudjuk, nem történt atrocitás. Nem úgy, mint 3 éve a Mi Hazánk törökszentmiklósi rasszista demonstrációján, amikor hajszálon múlt, hogy ne legyen komolyabb összetűzés a táborok között.

A Mi Hazánk és a Betyársereg a demonstrációt a „cigánybűnözés” ellen hirdette meg, miután augusztusban egy roma származású férfi egy összetűzést követően hason szúrt egy biztonsági őrt.  A szélsőjobboldali szervezetek amellett, hogy a cigányságot kollektív felelősnek állították be, azt is sérelmezték, hogy a hatóságok emberölési kísérlet helyett súlyos testi sértéssel gyanúsítják a férfit.

Kiss Márió hangsúlyozta, nem az érintett megbüntetése ellen tiltakoznak. „Elítéljük a cigány fiút, aki csinálta ezt, de a bűn az nem kollektív. Egyéni eset, és nem lehet kollektíven kezelni” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a 2006 és 2009 közötti romagyilkosságokat is az előzte meg, „hogy masíroztak különböző szervezetek, és kiabálták, hogy cigánybűnözés van. […] És ezért nagyon fontos, hogy kiálljunk egymásért, mert ma Nyíregyházán, holnap Miskolcon, azután Budapesten történhet meg ugyanez”.

Kiss elmondta azt is, hogy nem igazán kaptak támogatást a többségi társadalomból. Egyedül a Momentum és a Kutyapárt helyi szervezetei voltak jelen a demonstráción, illetve a Momentum országgyűlési képviselője, Lőcsei Lajos. A tüntetésen felszólították az ellenzéki pártokat is, hogy kezdjenek azért lobbizni a parlamentben, hogy ne szerveződhessenek Magyarországon rasszista, gyűlöletkeltő megmozdulások.

A beágyazott videó Kiss Márió felvétele.

Címlapkép: RomNet/Facebook