Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek a Mi Hazánk rasszista felvonulása ellen Nyíregyházán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tüntetést szervez a „cigánybűnözés” ellen a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom a Betyársereggel közösen, szeptember 11-én Nyíregyházán. A demonstráció ellen kiállt a nyíregyházi Roma Önkormányzat és civilekkel közösen ellentüntetést kezdeményeztek.

,,Több nemzetiség hosszú évtizedek óta példaértékűen békességben él együtt Nyíregyházán, mi romák, a világ legbékésebb nemzete továbbra is feladatunknak tartjuk a békés egymás mellett élést, a romák kultúrájának, nyelvének ápolását, őrzését, a hátrányok leküzdését, a romák integrálódását”

-olvasható Balogh Artúr, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Önkormányzatának elnökének levelében. A levélben kijelenti, az önkormányzat beállt Kiss István mellé, aki a Betyársereg vonulásával szembeni ellentüntetést kezdeményezte.

A levélben támogatását kérik roma és nem roma civil szervezeteknek, és szimpatizánsoknak az ellentüntetés mellett, valamint felhívják a figyelmet a vonulás gyűlöletkeltő és megfélemlítő jellegére.

Rácz Béla, az 1 Magyarország Kezdeményezés alapító tagja a Mércének elmondta, mikor tudomást szereztek a nyíregyházi vonulásról, egyből felvették a helyi aktivistákkal a kapcsolatot. A kezdeményezés tagjai ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki az ellentüntetéssel kapcsolatban, ugyanis 3 éve a Mi Hazánk törökszentmiklósi rasszista demonstrációján is hajszálon múlt, hogy ne legyen komolyabb összetűzés a táborok között.

Akkor az eseményen a vonulást ugyan megtiltotta a rendőrség, de a tüntetést engedélyezte álló helyben. Rácz hozzátette, egy bűncselekményben kizárólag a rendőrségnek és az ügyészségnek van hatásköre eljárni, nem pedig a szélsőséges csoportoknak. A tüntetés ürügye ugyanis egy augusztusi bűncselekmény, információink szerint most az elkövető lakhelyéhez vonulnának a szervezők a nyíregyházi Kossuth térről.*

Az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistája hozzátette, a vonulás a gyülekezési törvényben foglaltakat is megsértheti, ugyanis a jogszabály szerint betiltható egy gyűlés akkor, ha alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. A Mi Hazánk és a Betyársereg közös vonulása pedig megfélemlítő és gyűlöletkeltő a roma közösségre nézve. Rácz hozzátette, még nem késő, hogy a Belügyminisztérium vagy a helyi rendőrkapitányság betiltsa a vonulást.

A civilek az aHangon is kezdeményeztek petíciót a Betyársereg vonulásának betiltására. A petíció szövegében arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar jogrendszerben nem létezik a kollektív bűnösség elve, így nem létezik „cigánybűnözés” sem.

,,Egyéni bűncselekményekről lehet csak szó, amelyekért nem szabad kollektíven megbélyegezni honfitársaink százezreit. Nem pártokhoz köthető milíciák dolga a rendfenntartás Magyarországon, hanem a rendőrségé!”

Az aláírók szerint a demonstráció semmi másról nem szól, mint pusztán egy ,,gyűlöletkeltő, rasszista és egy kisebbség ellen uszító megmozdulásról, amelyet egy párt és a hozzá kapcsolódó szélsőséges szövetségesei használnak erődemonstrációként”.

*Frissítés 09.10.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás