Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Senki sem áll a törvény felett” – gyűlöletkeltő demonstráció ellen tüntettek a Mi Hazánk pártirodája előtt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon tartotta a Mi Hazánk Mozgalom romaellenes demonstrációját Jászapátiban, illetve az Idetartozunk Egyesület tagjai és más civilek ugyanebben az időben a párt VIII. kerületi irodája előtt gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az egyre erősödő gyűlöletpolitika ellen. Helyszíni tudósítóink mindkét demonstráción jelen voltak.

Toroczkai László és követői azután hirdették meg rasszista, eredeti vonulásos formájában betiltott, statikus demonstrációjukat, miután Jászapátiban június elején tettlegességig fajult egy régóta húzódó konfliktusból kirobbant összeszólalkozás. Ennek egyes értesülések szerint Pócs János fideszes képviselő közbenjárására nagy erőkkel kivonuló rendőrség vetett véget. Mindazonáltal a vonulásuk betiltása miatt hőbörgő Mi Hazánk szerint demonstrációjuk korlátozását is Pócs érte el.

Jászapáti polgármestere maga is kijelentette, hogy nem szívesen látja Jászapátiban a szélsőjobboldali tüntetőket.

A Mi Hazánk egyik bejegyzése szerint azért tartják a demonstrációt, „hogy felhívják a figyelmet a közbiztonság tarthatatlan állapotára és nyomást gyakoroljanak a kormányra és a hatóságokra, hogy kezdjék el végre megvédeni a becsületes jászsági embereket”.

A Mi Hazánk tüntetői Jászapátiban. Fotó: Mérce

Helyszíni tudósítónk szerint Jászapátiban körülbelül 50 ember gyűlt össze, a városban rengeteg rendőr tartózkodott a demonstráció idején – a rendezvény kezdetekor be is mondták, hogy „a település határában rendőri vegzálás történik”, ezért késve kezdik az eseményt. A helyszínen összegyűltek azt skandálták, hogy „igenis van cigánybűnözés”, illetve többen is ilyen feliratú, rasszista táblával vonultak.

Rasszista feliratú transzparens Jászapátiban. Fotó: Mérce

Tudósítónk szerint a tüntetés résztvevői végül egyáltalán nem érintkeztek a helyi lakossággal, volt viszont egy körülbelül száz fős ellentüntetés Jászapáti belvárosi részén, amelyet a helyiek szerveztek.

Az Idetartozunk Egyesület elnöke, Setét Jenő tegnap este osztotta meg Facebookon annak az 52 roma és nem roma szervezetnek a listáját, amelyek péntek délután jelezték: tiltakoznak a Mi Hazánk rasszista megmozdulása ellen. A szervezetek eredetileg a szélsőjobboldali demonstráció betiltását követelték, ez nem valósult meg teljes mértékben, a jászberényi rendőrkapitányság csak a vonulást tiltotta meg, a statikus demonstrációt nem.

A tiltakozókhoz ma reggel a Budapest Pride is csatlakozott: ők felszólították a rendőrséget, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a jászapáti roma lakosság védelmében, és habozás nélkül, azonnal és és határozottan lépjenek fel a szélsőjobboldali tüntetőkkel szemben abban a pillanatban, amint átlépik a gyülekezési törvény biztosította békés kereteket.

Demonstráció a Mi Hazánk fővárosi irodája előtt. Fotó: Mérce

Az Idetartozunk Egyesület demonstrációja itt nézhető vissza élőben:

A budapesti tüntetés szervezői azzal kezdték, hogy elmondják: tiltakoznak az ellen, hogy Jászapátiban a rendőrség látszatintézkedései mellett meg lehet tartani a mai demonstrációt.

„Mi innen is üzenjük, hogy szolidárisak vagyunk a Jászapáti roma közösséggel, Jászapáti minden lakosával és határozottan tiltakozunk a mai gyűlöletkeltő, uszító demonstráció ellen!”

Ezután Setét Jenő, az Idetartozunk elnöke szólalt fel, aki arra bíztatta az résztvevőket, skandálják el a tüntetés jelmondatát: „senki nincs a törvény felett!”

„Meg kell ezt mindenkinek tanulnia. Ez vonatkozik polgárra, civilre, dolgozóra, katonára, időnként miniszterelnökre, de leginkább tudomásul kell vennie ezt a tiltást a hazai szélsőjobbnak is”

-tette hozzá.

Setét elmondta: a romáknak elegük van abból, hogy 15 éve szélsőjobboldali alakulatok megjelennek közösségeikben minden választási kampány közeledtével, és egyetlen politikai üzenettel próbálnak kampányolni: az úgynevezett „cigánybűnözéssel”.

„A mi álláspontunk szerint nincsen cigánybűnözés, nincsen magyarbűnözés, bűnözés van, amelyet a magyar államnak minden eszközzel üldöznie kell és minden elkövetővel szemben a törvény erejével kell fellépnie: legyen az magyar, cigány, alacsony, kövér, hottentotta vagy piréz!”

Ennek okán felhívta arra is a figyelmet, hogy a szólásszabadságra hivatkozva sem a magyar nemzetet, sem Magyarország nemzetiséget nem lehet gyalázni.

Setét hozzátette: azért is büszke a magyar roma mozgalomra, mert az nem vonult soha senki ellen, nem látogattak el egy bűnelkövető házához sem és nem firtatták egyetlen bűnelkövető származását sem.

Az elnök bejelentette azt is: az Idetartozunk Egyesület szervezésében új mozgalmat indítanak az egyre erősödő gyűlöletpolitika ellen, amelyhez összesen eddig hetven szervezet csatlakozott.

Címlapkép: Tüntetők a Mi Hazánk irodája előtt. Kép: Mérce