Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Budapest Pride kiállt a Jászapátiba szervezett rasszista tüntetés ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Felszólítjuk a rendőrséget, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg a jászapáti roma lakosság védelmében, és habozás nélkül, azonnal és határozottan lépjen fel a szélsőjobboldali tüntetőkkel szemben abban a pillanatban, amint átlépik a gyülekezési törvény biztosította békés kereteket.”

– áll a Budapest Pride közleményében, amelyet vasárnap tettek közzé a szervezet Facebook-oldalán.

A jogvédő szervezet emlékeztetett rá, hogy a szombati Pride-felvonuláson a rendőrség „kivételes szakmaisággal kezelte a helyzetet”, viszont szerintük „a jogállamnak nem csak akkor kell működnie, amikor több, mint 130 sajtómunkás közvetíti az eseményt, a menet tele van nagykövetekkel, diplomatákkal és EP-képviselőkkel, ráadásul több, mint 200 menetkísérő és önkéntes jogi megfigyelő dolgozik a békés felvonulók biztonságáért.”

„A rendőrségre akkor hárul a legnagyobb felelősség, amikor a potenciális közösség tagjai elleni uszítás és közösség tagjai elleni erőszak célpontjai védtelenebbek. Azt várjuk a rendőrségtől, hogy a tegnapihoz hasonló profizmussal járjon el Jászapátiban, mulasztás nélkül teljesítse a kötelességeit, és azonnal intézkedjen, amint felmerül a törvényi keretek átlépésének gyanúja a tüntetésen.”
– tették hozzá. A szervezet szolidaritását fejezte ki Jászapáti roma közösségeivel. A településen vasárnap a Mi Hazánk Párt tart tüntetést.

Toroczkai László és követői azután hirdették meg rasszista, eredeti vonulásos formájában betiltott demonstrációjukat vasárnapra, hogy Jászapátiban június elején tettlegességig fajult egy régóta bimbódzó konfliktusból kirobbant összeszólalkozás, aminek az egyes értesülések szerint Pócs János fideszes képviselő közbenjárására nagy erőkkel kivonuló rendőrség vetett véget. Mindazonáltal a vonulásuk betiltása miatt hőbörgő Mi Hazánk szerint demonstrációjuk korlátozását is Pócs érte el, akit Facebook posztjukban le is gázszerelőznek.

Pócs János maga is megerősítette, hogy nem szívesen látja Jászapátiban a szélsőjobboldali megmozdulást.

A Mi Hazánk  megmozdulását több tucat roma és nem roma szervezet ítélte el eddig, ahogy arról mi is beszámoltunk korábban.

Bár a szervezetek a szélsőjobboldali erődemonstráció betiltását követelik, úgy tűnik, ez nem fog teljes mértékben bekövetkezni, miután a jászberényi rendőrkapitányság csak a vonulást tiltotta meg, a statikus demonstrációt nem – így Setét Jenő roma polgárjogi aktivista szerint a rendőrkapitány intézkedése a szélsőjobb gyűlöletpolitikája ellen csak látszólagos.

A romajogi aktivista csütörtök este videóban üzent az ellentüntetésre készülő roma közösségnek, arra kérve őket, minden esetben maradjanak higgadtak, és tartsanak olyan méltóságteljes demonstrációt, amire büszkék lehetnek.

Arról is beszélt: büszke arra, hogy a roma mozgalom az elmúlt harminc évben nem tüntetett magánszemélyek ellen, egyszer sem próbálta meg átvenni a rendőrség szerepét és hatáskörét, hanem minden esetben azt mondta, hogy a bűnelkövetők üldözése a rendőrség feladata, ítéletet pedig csak a bíróság hozhat fölöttük. Setét felhívta a figyelmet: a szélsőjobboldal kifejezetten örülne neki, ha felülnének az provokációnak.

A roma szervezetek vasárnap délután 3-kor tartott ellentüntetését a Mércében élőben közvetítjük!

Címlapkép: Mérce