Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába idézett be 40 diákot a rendőrség a tüntetések miatt, szeptembertől folytatják a tiltakozást

Az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Bázis Ferencvárosban, az elmúlt hónapban ideológiai festékcsaták kereszttüzébe került Padnál tartott rendezvényükön jelentették be a nemsokára kezdődő tanévre vonatkozó terveiket. Ezek között szerepel többek között több tüntetés, országjárás és mozgalomépítés is.

Az eseményt élőben közvetítettük, videónkat az alább lehet visszanézni.

Nagyjából negyven diákot idézett be eddig a rendőrség az idei tüntetések kapcsán

A sajtótájékoztatóba oltott közösségi esemény keretében megtudhattuk, hogy a korábbi információkkal szemben a rendőrség nagyjából 40 diákot idézett be többek között garázdaság vagy rongálás miatt a korábbi, státusztörvény elleni tüntetésekkel kapcsolatban.

Köztük Borsos Noelt, aki úgy vélekedik, a hatalom megpróbálja őket elhallgattatni, megfélemlíteni, mert kiállnak az elveikért. Azt is elmondta, hogy az angoltanárával is találkozott, akinek szintén beidézték a gyerekét.

„Milyen az a rendszer, ami gyerekeket kényszerít arra hogy szüleikkel a rendőrségre járjanak egy nyári napon?”

– tette fel a kérdést az aktivista. Eddig 15 beidézett diákról lehetett tudni, és a Telex cikkéből az is kiderült, hogy a miniszterelnök irodája előtt tartott tüntetésen kordont bontók között olyan is akad, akit több százezres károkozással gyanúsítanak.

Az Orbán Viktor munkahelyénél, az egykori Várszínháznál zajlott, többször tülekedésbe és könnygázazásba, valamint kordonbontásba torkollt tüntetésekről mi is rendszeresen beszámoltunk, például itt vagy itt. A TASZ szerint a rendőrség kirívóan erőszakos volt ezen eseményeken, Pankotai Lili diákaktivistát 150 ezer forintra büntették, Sas Bíborka aktivistát pedig megpróbálták rávenni, hogy ne gyakorolja a tiltakozáshoz való jogát – a büntetés felfüggesztéséért cserébe. De olyan is előfordult a tavasz során, hogy a Belügyminisztériumot matricázták össze a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozók. Ezért bírságokat szabott ki a rendőrség a pedagógus-szervezetekre.

A bosszútörvény

A rengeteg vitát és széles körű közfelháborodást kiváltó, március másodikán belengetett státusz- avagy bosszútörvény keretében a kormány megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogállását. A kormány szerint ezzel rendeznék a pedagógusok jogviszonyát és bérezését, a pedagógusok szerint viszont tovább korlátoznák a jogaikat, és mind a munkakörülmények, mind a bérezés tekintetében bizonytalan helyzetet teremtenének.

A diákok kiállnak társadalmi szolidaritás mellett

Az Zelánk Dzsenifer az EDF aktivistája elmondta, szeretnék elérni az esélyegyenlőséget az oktatásban, ezért tanszereket is gyűjtenek.

Annak ellenére, hogy ez a kormány feladata lenne, de nem teszi meg. Ezért kérnek mindenkit, hogy a jó állapotú, nem használt oktatási eszközeiket gyűjtsék össze a rászorulóknak, ők pedig eljuttatják, hogy  ne a pénz határozza meg, ki milyen esélyekhez jut a közoktatásban.

Noha a tanszergyűjtés ezt önmagában nem tudja elérni, de valóban fontos eszköze lehet a szolidaritásnak, és a leginkább rászoruló tanulók legalább alapvető eszközökkel ellátásának. Magyarországon – és egyébként a tőkés államokban általában – az oktatási rendszer a társadalmi egyenlőtlenségek kiküszöbölése helyett egyre inkább konzerválja őket, és a diákok várható esélyeit nagyban meghatározza családi hátterük.

A diákok és szövetségeseik országjárása és nagyszabású tüntetések várhatók a következő hetekben

Mészáros Bence az EDF elnökségi tagja elmondta, szeretnének az ország minden területén jelen lenni. Jelenleg 16 nagyvárosban vannak jelen országszerte. Az aktivista megköszönte a PDSZ-szel és a Civil bázissal közösen alapított, azóta jelentősen kibővült Országos Közös Akarat mozgalom által összefogott társszervezeteknek a támogatást és együttműködést.

„Természetesen nem fogunk megállni”

– mondta el Bence. A következő napokban az EDF több városban fog társszervezeteivel fórumokat tartani, ahol meghallgatják a résztvevők véleményét – mert hiszik, hogy az élhető jövő a kommunikációval kezdődik. Az OKA követeléseit a fórumokra eljárók gondolatai alapján fogalmazzák meg.

Az aktivista elmondta, hogy holnap Szeged, majd

  • Debrecen,
  • Miskolc,
  • Pécs,
  • Győr,
  • Budaörs,
  • valamint Érd városában tartanak fórumokat.

Ezek részleteiről az EDF facebook-oldalán lehet bővebben tájékozódni.

Dzsenifer pedig felszólította a kormány ellen tiltakozókat az egységes fellépésre az OKA keretein belül.

Emlékeztetett, hogy szeptember elsején országos tanévnyitót tartanak a Kossuth téren, ezzel készülnek fel a szeptember 15-i nagyszabású tüntetésre.

Erre minden résztvevő diákot az iskolája zászlajával várnak (akik nem járnak iskolába, azokat is várják természetesen). A tanévnyitón az országjárás tapasztalatainak megfelelően megszervezik saját parlamentjüket, ami az Európai Parlament felépítését tükrözi majd, hogy az Unió értékeit képviseljék. Az aktivista interpretációjában a demokrácia alapja a vélemények megosztása és meghallgatása, ezért számos különböző jellegű szervezetet fognak meghívni. Ezzel kívánják megmutatni, véleményük szerint milyennek kellene lennie egy demokratikus országnak. Különböző, oktatással kapcsolatos előadások, vitaalkalmak is várhatók a szeptember elseji tanévnyitón.

Tarnai Katalin a PDSZ aktivistája pedig szeptember elsején du 6-ra egy rendhagyó osztálytalálkozóra hívta azokat, akik már végeztek, hogy az oktatásról beszélgessenek.

Azt kérte, hogy a résztvevők hozzanak magukkal ülőalkalmatosságot és enni-innivalók, illetve kérte, hogy a résztvevők jelentkezzenek egy táblázatban, ami az esemény facebook-oldalán lesz majd elérhető.

A rendezvényen megtudhattuk azt is, hogy a szeptember 15-i tüntetésen a Margit-híd budai hídfőjétől vonulnak majd a diákok a Kossuth térre, ahol egyesülnek majd a Fridays for Future rendezvényével, akik szintén tüntetést hirdettek aznapra.

Az együttműködés és a szolidaritás fontossága nemcsak a hátrányos helyzetű tanulók támogatása kapcsán hangzott el. Mint megtudhattuk, az OKA keretein belül egy általánosan szolidáris mozgalmat szeretnének létrehozni.

Vagyis szeretnék, ha mindenki szolidaritást mutatna az oktatással – és az összes többi szervezet minden más üggyel is, melyek a társadalom közös ügyei.

A diákok szerint itt az ideje megteremteni a közös jövőnket. Ehhez pedig a hálózatépítés, az országjárás, a demonstrációk és a későbbi kiállás finanszírozásában a társadalom segítségét kérték, hisz a diákmozgalomnak szűkösek a forrásai. A diákokat az aHang felületén lehet támogatni.

Erre azért is van szükség, hogy mindenhova eljuttassák a hangukat, de ehhez eszközökre van szükség. Ezt az aHangon keresztül tehetik meg az érdeklődők,

Kérdésre Noel elmondta, hogy a státusztörvény elfogadásának napjára nem tüntetést szerveztek, hanem aktivistatoborzást szerveztek, most viszont nagy tüntetésre készülnek, aminek keretében akár hidat is foglalhatnak.

Kiemelt kép: Pankotai Lili tüntetőkkel és rendőrökkel a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos