Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még csak napirendre sem tűzte a Balatonból két hektárt kiszakító vízipark kérdését a balatonvilágosi polgármester

Folytatódik a botrány Balatonvilágoson, miután a polgármester három önkormányzati képviselő kérésére sem volt hajlandó napirendre tűzni a Balaton területéből két hektárt kiszakító vízipark ügyét – derül ki az Aligai Fürdőegyesület közleményéből. Amint arról a civilek beszámolnak,

„a június 26-ai képviselő-testületi ülésre Takács Károly polgármester még csak napirendi pontra sem tűzte a faluban és országszerte is óriási felháborodást keltő, a Balaton vizét 19.500 m2-en lezáró és kisajátító „vízisport-élménypálya” létesítése kapcsán az önkormányzat beleegyező határozatának újratárgyalását, annak ellenére sem, hogy erre három önkormányzati képviselő előterjesztést tett.”

Az egyesület szerint az önkormányzatnak lennének jogi lehetőségei a „vízisport-élménypálya” megakadályozására, például a használatba adott önkormányzati terület szerződésének egyoldalú felmondásával. Mivel a polgármester döntését elfogadhatatlannak tartják, ezért arra kérnek minden „vízisport-élménypálya káros hatásaival közvetlenül és közvetve érintettet”, hogy jelenjen meg a hétfői képviselő-testületi ülésen.

„Ha a február 27-ei ülésen a beruházó képviselői is elmondhatták ötleteiket, ezzel meggyőzve a képviselőket, akkor mi sem maradunk most csöndben! Szeretnénk végre hiteles és teljes körű tájékoztatást kapni a Képviselő-testülettől, szeretnénk, ha a február 27-én meghozott döntéseket a lakosság bevonásával újratárgyalnák, a döntéseket a visszajelzések alapján felülbírálnák, hogy végre békesség legyen a falunkban”

– írja az Aligai Fürdőegyesület.

Amint arról beszámoltunk, nagy felháborodás övezte Balatonvilágoson a legalább 7000 m2 területet használó, a beruházó elmondása szerint azonban akár 2 hektáron is elterülő „vízisport élménypark” tervezetét.

A beruházás már folyamatban van, a helyiek viszont alig tudhatnak valamit a részletekről, még az önkormányzat sem kapott róla látványtervet.

Az Aligai Fürdőegyesület birtokába jutott információk szerint az önkormányzat fizetős strandjától 100 méterre fog elhelyezkedni a 120 m²-es „szigetet képző stég” és legalább 7000 m²-en fog elterülni a „zárt pálya”, ahol majd többek közt vízibanánozni és vízipisztolyozni lehet.

A szervezet pontokba szedte, hogy milyen problémákkal és visszásságokkal járhat az élménypark megnyitása:

  • Szabálytalan: az AFE szerint a beruházó B.Á.B. Numberone Go Kft. a képviselő-testület megtévesztésével jutott az önkormányzat hozzájárulásához. A 7000 négyzetméteres terület helyett 19.500 négyzetmétert kíván használni.
  • Önkényesen korlátozó, mivel lezárja a strand előtti vízterületet.
  • Környezetromboló: a tervezett vízisport létesítmény az AFE szerint nem rendelkezik környezetvédelmi hatástanulmánnyal. A motorcsónakos vonatást igénylő játékok – pl. vízibanán – keltette környezeti hatások is aggasztják a szervezetet. Véleményük szerint a motorcsónak zaja messzire elhallatszhat.
  • Sérti a kilátást a vízparton és a magasparton is.
  • Veszélyes: előfordulhat, hogy úszó vagy más fürdőző a bólyasor ellenére is a területre téved, ami a motorcsónakos játékokkal együtt életveszélyes helyzetet teremthet. A szervezet szerint a tervezett helyszínen nyáron előfordul, hogy a vízmélység mindössze 80-100 cm, vagyis nemcsak hogy simán besétálhatnak a strandolók, de ha felborul, a vízibanánnal is könnyen balesetet lehet szenvedni az Egyesület szerint.
  • Gazdasági, morális kár: Az önkormányzatnak az egész beruházásból éves szinten nettó 1 millió 300ezer forint haszna lesz. Ezt az önkormányzati fizetős strand területén egy 10m2 terület használatba bocsájtásáért kapja. A beruházó naponta több 100.000 Ft, szezononként több 10 millió forintos haszonnal számolhat.

Balatonvilágos egy másik részén, Aligán is egy óriásberuházás borzolja a kedélyeket. A helyiek évek óta tiltakoznak a partvonal felparcellázása ellen, melynek részeként egyebek mellett több szakaszon is lakóingatlanokat húznának fel a Balaton-parton, ami a lakosok szerint nem őket szolgálja, csak a beruházó zsebét gyarapítja.

Aligán nemrég lezárta a beruházást végző Pro-Mot Kft. a magaspartról az egykori Club Aligába (ma már Aligaligetbe) vezető lejárót, így a helyiek csak 4-8 kilométeres kerülővel tudják megközelíteni a partot. A cég már korábban sem volt hajlandó garanciát vállalni azért, hogy mindig ingyen, közúton hozzáférhető legyen a part a fürdőzők számára.

A hozzáférés megtagadását Csepreghy Nándor miniszterhelyettes megvédte, mondván, az érintett terület magánterületnek minősül. Pedig felettese, Lázár János tavaly júliusban még arról beszélt az Országgyűlésben a beruházás kapcsán, hogy biztosítani kell a „közhozzáférést” a Balatonhoz, és fölül kell vizsgálni a kiemelt beruházások rendszerét.

A parti sétány luxusvilla sorrá alakítását nem sikerült megakadályozniuk az aligaiaknak, de legalább a bíróság márciusban visszavonta a magaspartra tervezett 5 darab, összesen 105 lakásos, hatszintes társasház, valamint a kikötő építési engedélyét is.

Balatonaliga és Balatonvilágos nem egyedi esetek, hanem sokadik példái annak, hogyan privatizálják és teszik tőkefelhalmozásra alkalmassá a Balatont. Hasonló folyamatok zajlanak például FonyódonBalatonakarattyánTihanyban és a sort még lehetne folytatni. A beruházások következtében nem csak a közhozzáférés szűnik meg a Balatonnál, de a környezet is pusztul és a fogyasztói árak is emelkednek.

Címlapkép: Mérce