Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bagóért adja ki a vállalkozónak a világosi önkormányzat a leendő vízipark területét

Újabb részletek derültek ki a Balatonvilágoson épülő vízi élményparkról, aminek a településen nem mindenki örül. A tiltakozókat képviselő Aligai Fürdőegyesület pontokba szedte, hogy milyen problémákkal és visszásságokkal járhat az élménypark megnyitása.

Az összeállításból az is kiderül, hogy míg az önkormányzat évente nettó 1,3 millió forintot fog kapni az önkormányzati strand 10 négyzetméteres darabjának a bérléséért, a beruházó a civilek számításai szerint évi több tízmilliós nagyságrendű bevétellel számolhat.

A vízipark eredeti tervei szerint az önkormányzat fizetős strandjától 100 méterre fog elhelyezkedni a 120 m²-es „szigetet képző stég” és legalább 7000 m²-en fog elterülni a „zárt pálya”, ahol majd többek közt vízibanánozni, sup-ozni, jet-boardozni és vízipisztolyozni lehet. A beruházó szerint a park befogadóképessége egyszerre 70 fő lesz. Az AFE vonatkozó posztjában részletesen bemutatja a projektelemeket:

Az AFE helyszíni szemléje alapján a projekt előrehaladott készültségi szinten áll, ami nem is csoda, tekintve hogy a beruházó eredeti szándékai szerint már májusban elindulhatott volna, az önkormányzattól is erre kapott engedélyt.

Balatonvilágos önkormányzata a február 27-i ülésén tárgyalta és fogadta el a javaslatot – ami ellen az AFE alelnöke, Bukovszki András önkormányzati képviselő nemmel szavazott.

 

A szervezet a tervezett tevékenységeket és a körülményeket megvizsgálva problémának látja a következőket:

  • Szabálytalan: az AFE szerint a beruházó B.Á.B. Numberone Go Kft. a képviselő-testület megtévesztésével jutott az önkormányzat hozzájárulásához. A 7000 négyzetméteres terület helyett 19.500 négyzetmétert kíván használni.
  • Önkényesen korlátozó, mivel lezárja a strand előtti vízterületet.
  • Környezetromboló: a tervezett vízisport létesítmény az AFE szerint nem rendelkezik környezetvédelmi hatástanulmánnyal. A motorcsónakos vonatást igénylő játékok – pl. vízibanán – keltette környezeti hatások is aggasztják a szervezetet. Véleményük szerint a motorcsónak zaja messzire elhallatszhat.
  • Sérti a kilátást a vízparton és a magasparton is.
  • Veszélyes: előfordulhat, hogy úszó vagy más fürdőző a bólyasor ellenére is a területre téved, ami a motorcsónakos játékokkal együtt életveszélyes helyzetet teremthet. A szervezet szerint a tervezett helyszínen nyáron előfordul, hogy a vízmélység mindössze 80-100 cm, vagyis nemcsak hogy simán besétálhatnak a strandolók, de ha felborul, a vízibanánnal is könnyen balesetet lehet szenvedni az Egyesület szerint.

A szervezet hiányolja emellett az előzetes társadalmi egyeztetést is:

„A beruházásról nem kapott kellő tájékoztatást sem az önkormányzat, míg helyi lakók, ingatlantulajdonosok semmilyen tájékoztatást nem kaptak, akik így a véleményüket sem fejezhették ki a mindannyiunk tulajdonát képező Balaton egy részének kisajátításával járó és Balatonvilágos lakóinak jelentős részének nyugalmát megzavaró beruházásról”

– írják bejegyzésükben, ami teljes terjedelmében az alább olvasható.

Helyben már több petíciót is indítottak a beruházás ellen. Ennek keretében lehet írni

A Világoson épülő vízipark is rámutat egy fontos, a Balaton partján és más kiemelt turisztikai területeken is egyre jobban elharapódzó problémára, az értékes területek kommodifikációjára, vagyis áruvá válására.

A vízipark esete annyiban különleges, hogy nem csupán a partmenti területeket vonták be a profitorientált működésbe, de a meder egy részét is, amit – mint a fentiekből kiderül – a beruházó évi 1,3 millió forintért cserébe saját üzleti tevékenységére használhat, kizárólagos módon. Magyarán egy közterület került – legalábbis egy időre – magánosításra.