Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállították a forgalmat az iváncsai akkugyárat építő, fizetési problémák miatt sztrájkoló dolgozók

Szerda reggel sztrájkolók zárták el a még épülő iváncsai akkumulátorgyár környékének forgalmát – írja a gulyasagyumedia.hu. Az oldal értesülései szerint a nagyjából 3000 fős településen a gyárat építő egyik (Garancsi István Fidesz-közeli vállalkozóhoz köthető) cég alvállalkozója hetek óta nem fizette ki a munkásait, ezért léptek 300-400-an sztrájkba.

A dolgozók lezárták az akkumulátorgyárhoz vezető bekötőutat, valamint tudatosan megbénították település forgalmát is.

A lapnak adott tájékoztatásában a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság (FVMRFK) arról számolt be, hogy az ipari park területére a reggeli órákban 300 dolgozó és több autó akadályozta a bejutást – ennek következtében alakult ki torlódás az M6-os autópálya egy szakaszán is.

A helyszínen készül élő bejelentkezéseken látszik, amint az utat elzáró dolgozókhoz kiérkező, a gyárat üzemeltető SK cég vezetői tolmács segítségével tárgyaltak a sztrájkolókkal. A videókon elhangzottak alapján lehetnek olyan alkalmazottak, akik

még az áprilisi bérüket sem kapták meg.

A blokád és a sztrájk hatására a jelentős kormányzati támogatással építkező, dél-koreai cég vezetése ígéretet tett az elmaradt fizetések még aznapi rendezésére. Ezután sztrájkolók délelőtt 10 órára megszüntették az útlezárást, és felvették a munkát.

A HVG már május végén beszámolt arról, hogy kis magyar cégeknek tartoznak a gyárat építtető dél-koreai cég által megbízott magyar vállalatok. A lap információi szerint vannak olyan kisebb magyar vállalkozások, amelyek az életükért küzdenek, megbízójuk ugyanis fél éve halogatja a néhány százmilliós-egymilliárdos kifizetéseket. A megbízó nem közvetlenül az SK On Hungary Kft., és még csak nem is az SK építőipari szolgáltatócége, az SK Ecoengineering & Construction Co. Ltd., hanem – innen már alig követhetően – az SK Ecoengineering által megbízott dél-koreai vállalat, a Doboz Co. Ltd., valamint néhány dél-koreai magánember közös magyarországi leányvállalata, a The Duct Építőipari Szolgáltató Kft. – írja a HVG.

Az ügyben megkerestük az SK on Hungary kommunikációs osztályát, kérdéseinkre a cikk megjelenéséig azonban nem kaptunk válaszokat. Azok beérkezése esetén a cikket frissítjük.

A Szabad Európa szintén szerdán számolt be róla, hogy

többtucatnyian lettek rosszul néhány napja az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, miután valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték.

Egy helyszíni forrásuk szerint az érintettek védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, amikor a gyár Elektród nevű részlegében valamilyen anyag került a levegőbe, aminek belélegzése után hánytak, hasmenésük és többeknek kiütésük lett.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Szabad Európának elmondta, ők is tájékozódnak az ügyben, egyelőre annyi információjuk van, hogy valami rendellenesség biztosan történt. A hírt a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette:

„az említett ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást. A folyamatban lévő büntetőeljárásról – az eljárás jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.”

A Mércén korábban beszámoltunk arról is, hogy az SK egyik másik üzemből, a komáromi telephelyről 2022 januárjában 14 dolgozót szállítottak kórházba, sajtóhírek szerint hányással, orrvérzéssel, szédüléssel.

Arról, hogy mi történik az akkumulátorgyárakon belül, az üzemek környékén lakókkal és az azokban dolgozó munkásokkal még március elején beszélgettünk a Mérce Podcastjában,Czirfusz Mártonnal, a Periféria központ munkatársával és Helyzet Műhely tagjával, aki az év elején jelentetett meg egy tanulmányt a témában, valamint a Mérce két újságírójával. Bogatin Bencével, aki az elmúlt hetekben többször is járt Debrecenben akkumulátorgyár-ellenes tüntetéseken, és Csengel Karinával, aki a kormány és az ellenzék által egyaránt példaként hivatkozott gödi Samsung-gyár ügyét a magyar sajtóban egyedülálló módon évek óta figyelemmel kíséri.

Az adás elérhető a Lahmacun rádió archívumában, a Spotify-on, a Google Podcasten és az Anchoron.