Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A polgármester hazudott” – több százan tüntettek Debrecenben a város második akkumulátorgyára ellen

Több százan tüntettek Debrecenben kedd este, miután két héttel ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: egy második akkumulátorgyár is épül a városban. Ezúttal a kínai Eve Power 14 milliárd állami forinttal megtámogatott beruházása érkezik Debrecenbe – Szijjártó szerint a BMW kérésére, mivel a magyarországi gyárát el kell látni újgenerációs, hengeres akkumulátorcellákkal.

Csakhogy a debrecenieket és környékbelieket már a kínai CATL év elején bejelentett akkugyára is felháborította. Januárban két közmeghallgatás is a lakosság hangos tiltakozásába torkollt, a helyiek és a szomszédos mikepércsiek attól tartanak, hogy ugyanúgy fognak járni, mint a gödiek és a komáromiak, akik már évekkel ezelőtt kaptak egy-egy akkumulátorgyárat a szomszédjukba, hiába minden ellenkezésük. Azóta pedig igencsak konfliktusos helyzet alakult ki a két Duna-parti városban, állandó probléma a gyárak zaja, a dolgozókat és a környezetet veszélyeztető szabálysértések, a titkolt környezeti hatások és a hatóságok engedékenysége.

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar vármegyei elnöke a kedd esti tüntetést a  Debrecen-Detroit párhuzam felvázolásával kezdte. Az autógyártás egykori fellegvára régen tündökölt, szárnyalt a város gazdasága, és mindenki a jóllétet várta az ide települő hatalmas gyáraktól. Ebből azonban az átlag emberek semmit nem éreztek. Volt munka, de nem volt kiemelkedő a fizetés, és volt lakhatás, csak épp nem volt megfizethető. A lakosság megduplázódott, a várost elszennyezték. A gyárak jó része mára bezárt, minden harmadik ember a szegénységi küszöb alatt él. Jármi szerint ez egy igazi tankönyvi példa arra, hogy mi történik, ha egyetlen iparágra építik a jövőt. A magyar kormány pedig továbbra is megtesz bármit a német autógyártóknak: ha akkugyárakat kérnek, akkugyárakat kapnak. Az senkit se érdekel, mit akar a lakosság.

Jármi felidézte: Debrecen polgármestere, Papp László azt mondta pár hónapja, hogy nem lesz még egy akkumulátorgyár. Május elején érkezett a hír, hogy mégis lesz.

Mint utólag kiderült, a szándéknyilatkozatot valójában már kb. egy évvel ezelőtt aláírták a második gyár területének megvásárlására. A közmeghallgatáson ennek ellenére a polgármester azt mondta, nem lesz új gyár.

A debreceniektől azt kérte, ne rendezzék le annyival, hogy ilyen a fideszes tempó, hanem álljanak ki együtt a városért. A politikus szerint a középosztály egy része már fontolgatja az elköltözést Debrecenből. Lehet, hogy 1-2 év múlva már késő lesz, ha most nem áll fel a lakosság -mondta.

A következő felszólaló Bruti, stand up humorista volt, aki 53 éve él Debrecenben.  „Lehet, hogy sutba kell dobnom ezt az 53 évet” – mondta, ő ugyanis 3-4 kilométerre él a tervezett új gyártól, ezért ő is lehetséges opciónak tartja a költözést. A humorista a színpadon állva ötleteket adott a kormánynak, hogyan kellene érzékenyíteni a magyar lakosságot a gyárak szeretetére: először is, rakhatnának a város a keleti részre is egy gyárat, építhetnének akkumulátorsétányt, ki lehetne cserélni a homokot a játszótéren kobaltporra, és meg lehetne ígérni mindenkinek a következő választáson, hogy mindenki kaphat egy saját kis akkugyárat a kertje végébe.

Kozma Éva, a CATL-gyár bejelentése által életre hívott Mikepércsi Anyák civil szervezet tagja lelkesítően arról beszélt, nem reménytelen a harc. Mint mondta,
minden nap, amikor a CATL építkezési területe mellett elmegy, dühöt érez a környezetrombolás és a következő generációk jövőjének tönkretétele miatt. „Jöjjön, és nézze meg bárki, ezt zöldnek senki sem fogja találni” – mondta.

Kiemelte: amikor Debrecen vezetősége még bőven tagadta, hogy lesz egy második akkumulátorgyár is, még a Kínai Népköztársaság cenzúrázott oldalai is megírták, hogy az Eve Energy Magyarországra hozza beruházását. Ráadásul azt sem tudni, a CATL beruházása pontosan hány gyárat foglal magában, ugyanis 3 lépcsőben fog megvalósulni, ami feltehetőleg több gyárat takar, ehhez azonban nem készült együttes hatástanulmány (ez egyébként Gödön is pontosan így történt korábban).

Tűzesetek, mérgezések, haláleset a gyárban, öntözőkutakban talált mérgező anyag, a nevetségesen alacsony hatósági büntetések, a környékbeli lakosok véleményének semmibe vétele – sorolta Kozma a gödi tapasztalatokat.

Emlékeztetett: egy kormányrendeletnek köszönhetően már a lakosság részvételével tartott közmeghallgatásra sincs szükség. De van itt akkor az embereknek szabad véleménynyilvánítási lehetősége? – kérdezte.

Beletanultunk már abba, hogy helyettünk döntenek? Kényelmes semmi sem tenni? Ne engedjük magunkat belesüppedni a mélabúba, és abba az érzésbe, hogy mi már úgysem tehetünk semmit! A gyerekeinknek is példát kell mutatnunk, védjük meg azt, amit értéknek tartunk, döntsünk együtt! – szólt a lakossághoz végezetül.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szintén leszögezte: Debrecen polgármestere hazudott saját városa polgárainak. A kormány is ezt tette, elárulta a debrecenieket, a mikepércsieket, a környék teljes lakosságát.

Most ezek az emberek ígéreteket fogalmaznak meg szigorúan ellenőrzött gyárakról. Miért kellene hinni ezeknek az embereknek? – tette fel a kérdést.

Keresztes szerint aki jószándékkal tesz valamit, az előre megkérdezi az emberek véleményét, nem elhallgattatja őket, nem rúgja ki az igazságot és a valós kockázatokat feltáró szakembert. És meg meri kérdezni az embereket, hogy akarnak-e több ezer vendégmunkást a városba.

Ne bízzanak a városvezetőkben és a kormányban, amikor szigorú környezetvédelmi szabályokat ígérnek – tanácsolta a debrecenieknek.

Az LMP ugyanis a parlament törvényalkotási bizottsága elé terjesztette a kormánypárti politikusok által mostanság sokat hangoztatott ígéreteket, a kormány azonban nem engedte az országgyűlés elé ezeket a javaslatokat.

Az LMP azt foglalta volna törvénybe, hogy:

  1. Legyen kötelező levegő- és vízminőség mérés, valamint a zajszintmérés minden meglévő és tervezett gyár esetében. Amelyik gyárban ezt nem tartják be, azt be kell zárni.
  2. Ha egy gyár sorozatosan semmibe veszi a törvényeket, arányosítsák a rá kiszabott bírságot, és kérjék vissza a sokmilliárdos állami támogatásokat.
  3. Ha veszélyes üzemet akarnak építeni, azt ne tehessék meg a helyi lakosság akarata ellenére.

Keresztes borús jövőt festett a tüntetők elé: döbbenetes mértékben kiterjesztenék az akkumulátorstratégiát. Információi szerint 2030-ra 50%-kal megnövekedne a gyárak miatt Magyarország villamosenergia-felhasználása, hasonlóan óriási vízfelhasználás várható, mindeközben röpködnek a milliárdok a gyáraknak az adófizetők zsebéből. Ráadásul a igen nagy számban keletkező selejtes akkumulátorok tárolás mikéntjéről még semmit sem árult el a kormány.

Mindenkinek látnia kell, hogy ez nemcsak az itt élőknek fog ez fájni, hanem minden magyar embernek. Közösen kell harcolnunk a gyermekeink jövőjéért. Csak magunkra számíthatunk – mondta Keresztes.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint, ha Papp Lászlón múlik, az akkugyarmat központja Debrecen lesz. Felidézte, hogy Debrecen polgármestere korábban kijelentette: a gyárakat meg kell építeni a debreceni lakosok akarata ellenére is. Hogy mondhat ilyet egy polgármester? – háborodott fel. „Higgyék el, egyszer minden véget ér. Még a Fidesz kétharmada is. Sőt, Papp lászló polgármestersége is. Az emberek jövőre véleményt fognak mondani a tevékenységéről” – vágott bele Schmuck a 2024-es önkormányzati választási kampányba.

A képviselő kiemelte, Szijjártó Péter a magyar adóparadicsomba csábítgatja a kínai cégeket, miközben a lakosság nem tudhatja, mennyi adókedvezményt kapnak a gyárak, vagyis, hogy mennyi adófizetői forintba kerül ez nekünk.

Rengeteg lesz a külföldi munkás, az Észak-Alföld el fog sivatagosodni, óriási vízhiány lesz, vissza fog esni a mezőgazdasági termelés. A Debrecen környéki természeti értékek elpusztulnak, gázerőmű fog épülni az akkugyárak kiszolgálására, a város levegője szennyezett lesz. A gyárak simán elszennyezhetik a környezetet, mert a környezetvédelmi hatóságok a poltikai akaratot szolgálják ki – vázolta a jövőt Schmuck.

A tüntetés hivatalos lezárása után a békés tömeg feloszlott.

Az LMP élő közvetítése itt nézhető vissza: