Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázazásba és tülekedésbe fulladt a bosszútörvény elleni tüntetés a Karmelitánál – percről percre a Mércén

Miután az elmúlt héten hétfőn, az oktatási sztrájknak zárásaként több ezren tiltakoztak Budapesten a bosszútörvény néven is ismert oktatási státusztörvény ellen, május 3. szerdán az elmúlt hetinél is többen vonultak utcára a pedagógusok mellett.

A gyülekezőn nagyjából kétezres, később több ezresre duzzadt tömeg a Bazilikától vonul az Alkotmány utcába, majd némi kerülővel a Margit hídon át a Clark Ádám térre, majd fel a Várba, ahol megütköztek a rendőrséggel.

Élő videós közvetítésünk az alább követhető, lejjebb görgetve pedig percről percre közvetítésünk olvasható.

A szerdai tüntetés már a Facebook eseményen látható visszajelzések alapján is több demonstrálót vonzott, mint a múlt hétfői esemény. Ez nem kis részben azon is múlhatott, hogy akkor miután a tömeg Orbán Viktor munkahelyéhez vonult, a rendőrség többek között könnygázzal igyekezett szétkergetni a tiltakozókat.

Noha a kormány kisebb engedményként már nem akarja röghözkötni a bosszútörvénnyel a pedagógusokat, alapjaiban még mindig súlyos sérelmekkel járna a közoktatásban a bevezetése.

A kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án közzétette a státusztörvényként elhíresült tervezetet, amivel megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelné őket. A PDSZ szerint a bevezetni tervezett törvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák az autonómia maradékát is, „a szakmából azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”. A bosszútörvényről itt lehet bővebben olvasni.

Az aHang felületén eddig csaknem ötezer pedagógus jelezte, hogy otthagyná a pályát ha a bosszútörvénynek megfelelően foglalkoztatnák őket.

Kiemelt kép: Dián Ákos
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A hosszas séta, a több megálló, a várhegy megmászása majd a rendőrökkel való ütközet után a tüntetők szinte mind hazamentek, mi is zárjuk élő közvetítésünket.

Köszönjük a figyelmet a terepen és a percről percre közvetítésen dolgozó kollégák nevében is! Ha tetszett a műsor, akkor aki teheti, támogasson minket – ha pedig nem, akkor azért, hogy legközelebb jobbat csinálhassunk.


karmelita A Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van – írja a police.hu.

karmelita Ahogy azt egy EDF-s diák is nyilatkozta korábban a Mércének, a diákok az igazoltatások és feljelentések után elkezdték elhagyni a helyszínt. Pár tucat diák ül a rendőr előtt, körülbelül százan lehetnek jelenleg a helyszínen.

karmelita Gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt feljelentette a rendőrség Pankotai Lilit, a tüntetések közismertté vált diákmozgalmárát.

karmelita Több tüntetőt igazoltattak a rendőrök maszkviselés miatt, a TASZ jogsegélyszolgálata a helyszínen segíti őket. A rendőrök körbejárnak a téren, és maszkos embereket szednek ki a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva.

Ez a TASZ szerint is a gyülekezési jogba ütközik, az azonban nem világos, hogy a járvány elleni védekezési szabályokkal milyen viszonyban áll a szabályozás.

karmelita A Momentum Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Tompos Márton, a párt frakcióvezető-helyettese és szóvivője kezére gyorskötőt helyeztek a rendőrök.

„A Momentum politikusát berángatták a rendőrsorfal mögé és azóta gyorskötözőt tettek a kezére!” – írja a Momentum.

Fotó: Momentum / Facebook

karmelita Az EDF egyik aktivistája közölte, hogy a könnygáz és az agresszió sok embert eltávolított, de „a keménymag még itt van”.

Az aktivista szerint a rendőrség nem fogja eltántorítani a tömeget, de a szervezet egyik aktivistáját is kiszedték a tömegből is elvitték.

A rendőrök által elvitt aktivista fiatalkorú. A kameravégre kapott aktivista elmondta azt is, hogy elvitték az állványzatra felmászott aktivistát is.

Helyszíni tudósítóink szerint a rendőrök elvezették Tompos Mártont, a Momentum politikusát is.

karmelita Közben zeng a „kurva anyád” és a „szavazók leszünk”. Jámbor András képviselő is a helyszínen van.

karmelita Kollégánk videóra vette, ahogy a rendőrség kiszorítja a tüntetőket a Honvéd Főparancsnokság építési területéről.

A tülekedés során többször használtak könnygázt, és gumibotozás is előfordult.

Az akció során többen is megsérültek, egy monoklis gimnazistát röviden ki is kérdeztek kollégáink, többeket pedig kiemeltek a tömegből.

Alföldi Dániel István felvétele.

karmelita Kérdésünkre egy tüntető diák elmondta nekünk, hogy a rendőrség letépte a maszkját, és megrángatták a haját is. Továbbra is elől vannak a gumibotok.

A tüntetőket  visszaszorították a kordonon túlra. A tömeg azt skandálta, hogy „gyerekeket bántasz”.

karmelita

Miközben egy tüntető felmászott az egyik állványra, a rendőrök durva dulakodásba fogtak az építkezésen.

Ennek keretében könnygázaztak és gumibotoztak is, ketten pedig az állványzatra mászott tüntető után eredtek.

Az akcióval a rendőröknek sikerült a tüntetőket a kordonokon kívülre szorítaniuk.

Előkerültek a gumibotok is. Fotó: Mérce / Bernáth Lackó

karmelita Az első adag könnygázt rögvest követte a második, eközben a rendőrök elkezdték kiszedni az embereket az újjáépítés alatt álló Honvéd Főparancsnokság udvaráról. Ez a többieket láthatóan nem hatotta meg, továbbra is a közforgalomtól elvileg elzárt területen kibontott falrészen feszültek a sorfalnak.

Eközben a rendőrség újfent felszólította a résztvevőket, hogy hagyják abba a rendbontást.

A tülekedés során a gumibot is előkerült.

A rendőrök többször könnygázaztak.

karmelita Megkerülték a rendőrsorfalt és a Honvéd Főparancsnokság felújítás alatt álló épületének kordonját kezdték el bontani a tüntető diákok.

Közben odaért a rendőrség is, és a kordon két oldalán kezdtek harcba a diákok és a rendőrök. A helyszínen tartózkodik Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. A könnygáz is előkerült.

karmelita Néhány perc tülekedés után a rendőrség – a legutóbbi alkalomtól eltérően – többször felszólította a tüntetőket a visszavonulásra a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva. Az oszlatás előtt nagyban skandálták a résztvevők, hogy a rendőrök bűnözőket védenek, hogy van gyerekük, továbbá a nagyobbik kormánypárt higiénés állapotával kapcsolatban is sommás megállapításokat tettek. Az első sorokból többen szelfiztek is a rendőrsorfallal.

A tüntetők az első sorokban többször is leültek, hogy így jelezzék, ott szándékoznak maradni.

Később pedig felálltak.

Élő videónk tanulsága szerint a környező utcákban ezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze.

„Gyermekbarát-gázspray” feliratú tejszínhabokat osztogatnak a rendőröknek, miközben élőláncot alkotnak a rendőrsorfallal szemben. Közben a Kossuth-nótát éneklik és azt kiabálják, hogy „engedj be!”.

„Gyerekeket bántasz” és „szégyelld magad” üvöltésébe kezdtek, miután elkezdődött a dulakodás a rendőröknek háttal álló diákok és a sorfal között.

„Bűnözőket védtek”, „a könnygáz nem tanít”, „kismalac, kismalac, engedje be” és „rendőrállam kiabálásokkal válaszoltak a tüntetők arra, hogy a rendőrök útjukat állták.

clark ádám tér Pankotai Lili azt mondta, szívesen elcserélné „nemlétező guruló dollárjait” Orbán Viktorral azzal, amit „elloptak a szüleitől”. Beszélt arról, hogy szintet lépett a propagandában, hogy mennyit dolgoznak a szülei, és arról is, hogy nem fél a hatalomtól.

Lezárta a harmadik tüntetést és bejelentette, hogy mennek tovább a Karmelitához.

clark ádám tér Szaszkó ezután ismét a színpadra lépett, ahol ismertette, hogy a kormány kiüresítette a közmeghallgatást – vagyis a részvételi demokráciából kivonták az állampolgárt.

A településeken most már nem tudnak a lakosok nyilvános közmeghallgatáson hangot adni a felháborodásuknak, kérdéseket feltenni, találkozni a döntéshozókkal – akkor sem, ha veszélyes üzemeket telepítenek a településre.

Ezután Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője anyaként szólalt fel. Mint mondta, van egy 12 és 5 éves fia, és nem akarja, hogy a rendőrök könnygázt nyomjanak az arcukba, mert kiállnak magukért.

Kiemelte hogy, 413 napja zajlanak az oktatási tüntetések, ezt minden magyar ember nevében meg is köszönte a résztvevőknek. Felszólította a résztvevőket, hogy harcoljanak tovább, mert minden, amit a parlament falain belül és kívül tett a Fidesz, a jövő tönkretételéről szólt.

Elismételte, hogy a státusztörvény a pedagógusok rabszolgatörvénye. A jövő tönkretételéről szól az a törvény is, amit ma kezdett tárgyalni az országgyűlés, és ami lehetővé teszi, hogy a propagandisták úgy becsméreljenek bárkit, ahogy bírnak.

A jövő tönkretételéről szól véleménye szerint az akkugyárak idetelepítése is, mert elhasználják az ivóvizet. Példaként hozta, hogy a debreceni akkumulátorgyár napi 200 ezer ember ivóvizét fogja felhasználni.

Szabó felszólalása során hevesen putyinozott, kínaizott és európázott.

clark ádám tér Ezután a Város Mindenkié aktivistája, Lakatosné Jutka beszélt a színpadon. Figyelmeztetett, hogy a kilakoltatási moratórium beszüntetésével visszatérnek a kilakoltatások. De se télen, se nyáron nem kéne kilakoltatni senkit állami erőszakkal, folytatta.

A gyermekvédelem és a polgármesteri hivatalok azzal fenyegetik a kilakoltatás szélén álló családokat, hogy kiemelik a családból a gyerekeket, pedig az törvényileg tilos. Segítség helyett hajléktalanságba kergetik a szülőket a hivatalok.

Nem törekszik arra a kormány, se egyes polgármesteri hivatalok, hogy a hajléktalanságot felszámolják, sőt, ehelyett vegzálják a hajléktalanokat. A gyermekes családokat képtelenek biztonságos körülmények között elszállásolni. A lakhatáshoz való jogot érvényesíteni kell Magyarországon.

„A kilakoltatás kegyetlenség!”, hangsúlyozta az AVM aktivistája, hozzátéve, hogy mennyi üres lakás áll rendelkezésre. Szociálisbérlakásokat követelt és az elhelyezés nélküli kilakoltatások felfüggesztését. A bogaraktól fertőzött tömegszállások azonban nem nevezhetők „elhelyezésnek”, tette hozzá. Követelte, hogy fejezzék be a gyermekek kiemelését a szegény családokból.

Az üres lakásokat át kell adni a rászoruló családoknak.

Végezetül Lakatosné Jutka azt kérdezte a státusztörvény ellen tüntető diákoktól és tanároktól, hogy akkor is ott lesznek-e, ha kilakoltatás ellen tiltakoznak, és ha például nem fideszes, hanem DK-s polgármester lakoltat ki valakit. A tömeg igennel válaszolt.

clark ádám tér A Clark Ádám téren a közmeghallgatások kiüresítése ellen szólaltak fel az akkumulátorgyárak ellen tiltakozó civilek.

Szaszkó Andrea, a Göd-Ért alelnöke szolidaritásukról biztosította az oktatás ügyéért küzdőket, és valamennyi akkugyár-beruházás által sújtott terület civiljeinek is átadta szolidaritási üzenetét.

Kifejtette, hogy most már nem fogják elhagyni egymást, és bármikor számíthatnak egymás szolidaritására.

A Göd-Ért aktivistája ezután az AVM-nek adta át a szót.

A Batthyány tértől nem lehetett látni a tömeg végét.

„A könnygáz nem tanít!”, „Ria-ria-ria, Hungária!”, „Szolidaritás!”, „Buda várból, Buda várból gyertek le!”, skandálják a többségükben fiatal tüntetők.

Pintér tüntet saját maga és a státusztörvény ellen Fotó: Dián Ákos

fő utca Kollégáink kérdésére egy résztvevő pedagógus elmondta,

elképzelhetetlennek tartja, hogy a státusztörvény hatálya alatt szeptemberben munkába álljon.

Azt is megtudhattuk, hogy a PDSZ tagja, és a Pedagógus Egység színeiben vesz részt a tüntetésen.

Mint mondta, elképzelhetőnek tartja hogy a Vár irányába megy majd haza, ha úgy alakul a helyzet.

Az Alkotmány utcai beszédek után a tüntetők a Margit híd felé vették az irányt, nagyjából négyezren vonulhatnak jelenleg Buda irányába. A következő megálló a Clark Ádám téren lesz, ahol a közmeghallgatások köz nélkülivé tétele ellen fognak felszólalni a szervezők.

Ezután nem lenne meglepő, ha a múlt heti alkalomhoz hasonlóan a Várban kötnének ki a tüntetők.

Az oktatás problémáira reflektáló skandálások kiegészültek más társadalmi csoportok érdekeit képviselő, szolidaritásra és általános sztrájkra buzdító jelszavakkal.

Ha jogsérelem ér valakit a rendőrség részéről, például aránytalan intézkedés éri, akkor a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezethez is fordulhat.

A TASZ munkatársai a helyszínen is jelen vannak ezúttal, kollégánk interjút készített egyikőjükkel élő adásunkban. A TASZ munkatársa elismételte lapunknak, hogy a múltkori könnygáz-használatot aránytalannak tartják a rendőrség részéről.

alkotmány utca Ezután a Pintérek – pintérmaszkos emberek – léptek a színpadra, akik meghirdették a hétigenes népszavazást.

Vagyis hogy népszavazást kezdeményeznek az oktatás megreformálásáért, melynek keretében hét kérdést nyújtanak be.

Az alábbi kérdésekben várják a közönség támogatását:

  1. Egyetértenek-e a státusztörvény elutasításával? Lekicsinylő, agresszív, önkényuralmi a bosszútörvény. A hatalom kicsinálja azt, aki tartja magát: az MTA-t, egyetemeket, orvosokat, most tanárokat és diákokat. A bosszútörvény elvesz, elnyom, ellehetetlenít – de a diákok nem hagyják.
  2. Egyetértetek-e azzal, hogy boldogabb, gazdagabb, sikeresebb jövője legyen minden magyar gyereknek? A 135 kormánypárti képviselőhöz fordult: miért érzik magukat felhatalmazva arra, hogy egy életre tönkretegyék 135 diák jövőjét? Kifejtette azt is, minden diák ugyanannyit ér – a magyar közoktatási rendszer azonban csak erősíti a különbségeket. Azonnali esélyegyenlőséget követelnek.
  3. Egyetértenek-e azzal, hogy legyen oktatási minisztérium? Követelik, hogy a köznevelésért, szakképzésért és felsőoktatásért önálló minisztérium feleljen.
  4. Egyetértenek-e azzal, hogy az állam biztosítson méltó megélhetést? Az állam biztosítson megfelelő pedagógusbéreket.
  5. Egyetértetek-e azzal, hogy a sztrájk alapjog? A hatalom a tanárok gerincét akarja megroppantani – de a félelemkeltés nem kormányzás, hanem az alkalmatlanság bizonyítéka.
  6. Egyetértetek-e azzal, hogy legyen demokrácia? Ami nem egy négyéventi esemény, hanem a mindennapok része. Legyen beleszólása az iskoláknak abba, hogy ki legyen az igazgató, döntsenek a diákok, tanárok és szülők.
  7. Egyetértenek-e azzal, hogy Pintér Sándor mondjon le? Rendőrállami eszközöket használ diákok és tanárok ellen.

A Pintérek ezután a hét x, hét igen jelszóval buzdították a közönséget a támogatásukra.

A PDSZ, a Pedagógus Egység, a CKP, a CKA, az ADOM Diákmozgalom, valamint a Magyar Anyák Szervezete együtt kezdeményezik a népszavazást.

A hétigenes akcióban magánszemélyekre és civil szervezetekre egyaránt számítanak, különösen számítanak a KDNP és a Fidesz ifjúsági szervezeteire, valamint a CÖF-CÖKÁ-ra. Várják továbbá az első sorokba Bayer Zsoltot, Bencsik Andrást és Orbán Viktort.

A tömeg ezután elindult a Margit híd felé.

A színpadról egy olyan akciót jelentettek be, „ami túlmutat önmagán”, ami elvezet minket „egy össztársadalmi megújuláshoz”.

Ezért a minap a Nemzeti Választási Irodában „hétigenes” népszavazási kezdeményezést adtak le az Egységes Diákfront indítványozására. Ez az akció azonban attól függ, hogy jóváhagyják-e a kezdeményezést, ígérték.

Arra buzdítottak mindenkit, hogy csatlakozzon a „hétigenes” akcióhoz. Majd színpadra szólították a „pintéreket”, miután Pintér-álarcos emberek mentek fel a színpadra.

Beszédek az Alkotmány utcánál a státusztörvény ellenes tüntetésen. Fotó: Alföldi Dániel

alkotmány utca Hidász Máté, az Egységes Diákfront aktivistája felhánytorgatta, hogy a rendőrállam gyermekvédelmi könnygázt fújt a tizenéves diákokra, akik nem is voltak veszéllyel a rendőrökre. Elítélte az aránytalan fellépést, amivel átléptek egy határt, és amivel a tanárokat és a diákokat megfélemlítik.

Társa elmondta, bíznak abban, hogy az utánuk jövőknek nem kell harcolniuk azért, hogy tanulhassanak. Ehhez kell a remény, hogy jobb oktatási rendszert tudjanak létrehozni. Kifejtette, hogy ha még egyszer gyermekvédelmi könnygázt kell nyelnie vagy a Belügy előtt kell aludnia – akkor is megteszi, és nem fogják meghátrálásra kényszeríteni.

Harmadik társuk elmondta, hogy a mai nap is az oktatásért és azért vannak itt, mert a kormány másfél éve ignorálja a diákokat, tanárokat, szakértőket.

Amikor viszont kiállnak az oktatásért, akkor rendőrsorfallal, bosszútörvénnyel és könnygázzal találják magukat szembe.

Véleménye szerint a hatalom fél az olyan emberektől, akik nem hagyják, hogy elvegyék a jövőjüket, de őket nem tudják megfélemlíteni.

Mert ez az ügy az ő és mindenki jövője Magyarországon. Ezért most van itt az ideje, hogy együtt addig emeljék a nyomást, amíg célt nem érnek,

„meg fogjuk mutatni, hogy mire képes egy cserben hagyott generáció!”

Hamarosan beszédek fognak elhangzani. Közben szól a Grund c. dal.

Az oktatási státusztörvény ellen tüntetők az Alkotmány utca felé vonulnak. Fotó: Alföldi Dániel

Az oktatási státusztörvény ellen tüntetők az Alkotmány utca felé vonulnak. Fotó: Dián Ákos

Az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Belügyminisztérium előtt. Fotó: Dián Ákos

Az oktatási státusztörvény ellen tüntetők az Alkotmány utca felé vonulnak. Fotó: Dián Ákos

belváros Tudósítóink által meginterjúvolt fiatal tüntetők elmondták, azért viselnek munkavédelmi szemüveget, mert a legutóbbi tüntetésen könnygázt használtak a rendőrök.

A tüntető szerint csak önmagát nyugtatja a védőeszközzel, nem riasztja el a múlt heti intézkedés.

Elindultak az oktatási státusztörvény ellen tüntetők az Alkotmány utca felé. Fotó: Alföldi Dániel

A múlt hétfői könnygázhasználattal kapcsolatban a rendőrség azt állítja, figyelmeztették a tüntetőket. Helyszínen tartózkodó kollégáink ugyanakkor nem hallották a figyelmeztetést, és olyan tüntető sem jelentkezett eddig, aki azt állította volna, hogy hallotta.

belügyminisztérium A tömeg a Belügyminisztérium Roosevelt téri épülete előtt elénekelte a Kossuth-nótát és skandálásával az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter távozását követelte. Az épületet rendőrségi kordonnal védték felkészülve arra, ha valaki esetleg be kívánna menni.

Elindultak az oktatási státusztörvény ellen tüntetők az Alkotmány utca felé. Fotó: Dián Ákos

A múlt hét hétfői tüntetésen itt hangzottak el a beszédek a pedagógus-szervezetek képviselői és diákmozgalmárok részéről, ezekről részletesen beszámoltunk az elmúlt heti tudósításunkban.

Az elmúlt heti eseményekre reflektálva a tömeg azt skandálta,

„a könnygáz nem tanít!”

Az egyik szervező a Mérce kérdésére elmondta, hogy régóta tüntet a szokásos okok miatt, és ezért a státusztörvény kapcsán is evidensnek tartotta, hogy kint kell lennie.

A rendőrség múltkori könnygáz-akcióját elítélte, mivel az érintettek többsége tizennyolc éven aluli volt, akikkel szemben ezt az intézkedést aránytalannak tartja.

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Alföldi Dániel

 

„Nem tudunk érdemes párbeszédre jutni”, mondta el egy molinót cipelő tanár helyszíni tudósítónk kérdésére a kormánnyal való tárgyalásról.

Amikor a második tanárt kirúgták, azt gondolta, hogy ilyen nincs. Elmondása szerint olyan dolgok történnek, amikre nem tudnak felkészülni sem.

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

bazilika Elindult a tömeg a Bazilikától az Alkotmány utcába, ahol beszédek fognak elhangzani. Helyszíni tudósítóink szerint nagyjából kétezren lehetnek jelenleg. Az Alkotmány utcáról a Clark Ádám térre vonulnak majd a tüntetők, ahol a közmeghallgatások ellehetetlenítése elleni tiltakozás várható.

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

bazilika

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Innen indulnak tovább az Alkotmány utcába, majd onnan a Clark Ádám térhez. Helyszíni tudósítunk szerint körülbelül négyszázan vannak a téren.

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

Gyülekeznek az oktatási státusztörvény ellen tüntetők a Bazilika előtt. Fotó: Dián Ákos

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}