Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába ment be a parlament ülésére a Szikra Mozgalom ártatlanul őrizetbe vett tagja, a Fidesz nem kért tőle bocsánatot

Jámbor András a Parlamentben szólította fel a fideszes képviselőket, hogy kérjenek bocsánatot a Szikra Mozgalom ártatlanul meghurcolt aktivistájától, aki az Országgyűlés karzatáról követte a mai ülést. A válaszadó Rétvári Bence azonban  a konkrét őrizetbe vételről, vagy a rendőrség hibájáról nem beszélt, visszavezette viszont Gyurcsány Ferencig az eddigi információk alapján magyar elkövető nélküli bűncselekményt.

„14 nap amit önök és az önök rendőrsége egy ártatlan életéből elvett. 14 napig volt előzetes letartóztatásban a Szikra Mozgalom aktivistája, akiről múlt hét csütörtökön a rendőrség végre kimondta, hogy nem követte el azt a bűncselekményt, amivel vádolták„

– kezdte felszólalását Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője, aki elmondta, nem csupán azt mondta ki, hogy nincs elég bizonyíték az aktivistájuk ellen, de a határozatában tételesen felsorolja a rendőrség azokat a  bizonyítékokat, amik alapján megállapította, hogy nem ő követte el a bűncselekményt.

„Önök végig hazudták az elmúlt két hónapot azzal kapcsolatban, hogy nekem, a Szikra Mozgalomnak vagy a magyar baloldalnak bármilyen köze lenne ezekhez a támadásokhoz”

– mondta el Jámbor András, kiemelve, ezeket a vádakat erre az egyetlen gyanúsításra alapozták a kormánypárti megszólalók, semmilyen más bizonyítékot nem mutattak be.

„Ennek a nőnek a nevét önök meggyalázták! 72 órája tudjuk, hogy hazugság amit önök állítottak és erről egyetlen hír sem jelent meg az önök médiatermékeiben. Egyetlen hír sem jelent meg arról, hogy ártatlanul bebörtönöztek valakit, de arról sem, hogy bocsánatot kértek volna„

– Jámbor András hozzátette, hogy a rendőrség is „elfelejtett” közleményt kiadni a gyanúsítás megszüntetéséről. Szerinte minimum bocsánatot kell kérniük az ártatlanul megvádolt nőtől, aki

„volt olyan bátor, hogy eljött ma ide az önök mocskosságával szembenézni.”

A képviselő szerint amíg a Szikra Aktivistáját 14 napig tartották fogva egyetlen lájk és egy kabát azonossága alapján, addig a végrehajtói perben ki sem hallgatnak olyanokat, akikkel szemben ennél jóval több bizonyíték van. Szerinte az is azonosság a két ügyben, hogy egyik ügyről sem számolnak be a kormánypárti orgánumok.

„Az, hogy ártatlan embereket bebörtönöznek, vagy kifosztanak már nem fér bele az önök világképébe!”

Kiemelte, egyetlen komment érkezett Kocsis Mátétól az ügyben aki azt írta, hogy „mindent tud” Jámborról – aki szerint ha ez így van, akkor tudnia kellett azt is, hogy a Fidesz frakcióvezetője végig hazudta az elmúlt két hónapot. Jámbor szerint nem fenyegetéssel, hanem bocsánatkéréssel kell reagálni ilyen esetben. Így arra kérte a válaszadásra kijelölt Rétvári Bence államtitkárt, hogy „ne gyurcsányozzon és sorosozzon, hanem kérjen bocsánatot”.

Rétvári válaszát azzal kezdte, hogy rápillantott a Mérce honlapjára, amiben szerinte Jámbor András „szellemi utódai” az antifa mozgalom tagjait „piedesztálra próbálják állítani”. A fideszes államtitkár szerint Jámbor András és lapunk évek óta „megpróbálja az antifa mozgalmat szalonképessé tenni” Magyarországon.

„Nekünk itt a vitánk Önnel volt, nem a rendőrség munkáját akartuk átvenni, ők végzik a maguk dolgát. De amit Ön évek óta csinál, hogy megpróbálja bemutatni, hogy az antifa mozgalom vállalható, ez a botrány”

– fogalmazott Rétvári, aki szerint még Jámbor háborodik fel és szólít fel bocsánatkérésre azután, hogy „kedélyes cikkeket írnak a fényes nappal embereket megtámadó antifáról”. Révtári szerint az antifasiszta mozgalomnak nincs keresnivalója Magyarországon – majd baloldali tüntetéseket felsorolva (amik szerinte minden alkalommal erőszakot jelentettek) rövid úton Marxig és Gyurcsány Ferenc 2006-os tüntetésekkel szembeni fellépéséig jutott.

Az államtitkár szerint Magyarországon békés viszonyok vannak, kiemelte, hogy a Fidesz „mind a baloldali, mind a szélsőjobboldali erőszakot visszaszorította”.

A felszólalása közben az ellenzéki padsorokból több alkalommal is Budaházy György nevének bekiabálása volt hallható, akit a bíróság jogerősen elítélt terrorizmus vádjával, és akinek a Pápa látogatására hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott.

Jámbor András felszólalása és Rétvári Bence válasza itt visszanézhető:

Amint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön a rendőrség ártatlannak találta a Szikra Mozgalom egy, korábban erőszakos bűncselekménnyel gyanúsított tagját. A felmentéssel kapcsolatban lapunknak Dobos Krisztina ügyvédje, dr. Kadlót Erzsébet úgy fogalmazott:

„Egy megszüntető határozat érkezett a rendőrségtől, aminek az a jogcíme, hogy nem a gyanúsított követte el a bűncselekményt, ezért megszüntetik. Ennél erősebb jogcím nincs. Ez ugyanolyan erős, mintha felmentették volna.(…)a nyomozás azt már megállapította, hogy »D.K. nem azonos a korábban vele azonosított elkövetővel a bűncselekményt nem ő követte el«. Ez a lényeges mondat a határozatban, és

én nem szoktam ilyen egyértelmű mondatokat olvasni.” 

Ennek ellenére Kocsis Máté továbbra is azzal vádolja Jámbor Andrást, hogy az „erőszak kultúráját” hozza be Magyarországra. A Fidesz frakcióvezetője a képviselő posztja alá, amelyben bejelentette a rendőrségi határozatot, azt kommentelte:

„Igen, mindent tudunk rólad. Magyarország felforgatásán dolgozó, békétlenséget szító, külföldről támogatott kommunista szélhámos vagy. Semmi több. A nyugati antifa barátaid az erőszak számtalan formáját alkalmazzák politikai céljaik elérésére, és ezt a „kultúrát” igyekszel meghonosítani itthon is. Nem fog menni.”

Korábban beszámoltunk arról, hogy a kitörés napi rendezvényeket megelőző támadássorozat ügyében letartóztatták a Szikra Mozgalom egyik aktivistáját. Az ügyészség közleménye szerint a Dobos Krisztina elleni gyanúsítás alapja egy Facebook-lájk, valamint az, hogy profilképén látható kabát az ügyészség és az előzetes letartóztatást elrendelő bíróság szerint megegyezik a támadásokról készült felvételeken látható egyik elkövető ruhájával.

Az aktivistát végül közel két hét fogság után engedték szabadon.

Amíg a többi vádlottat egyértelműbb bizonyítékok alapján állították elő, vagyis konkrétan náluk talált fegyverek, kalapács, ólom kesztyű, vipera vagy gázspray alapján, addig a Dobos Krisztinánál tartott házkutatás során nem találtak ilyen eszközöket.

A Szikra Mozgalom letartóztatott tagjával szemben február 11-e után különösen durva lejárató kampány indult a kormányközeli és a szélsőjobboldali médiában. Először a Magyar Jelen tette közzé teljes nevét, fotóit valamint Facebook-elérhetőségét, majd azok végigsöpörtek a kormányközeli sajtón, az Origótól kezdve, a Pesti Srácokon át a Magyar Nemzetig. Ezeken a portálokon a személyes adatok megosztását, ami az ártatlanság vélelmével már önmagában véve összeegyeztethetetlen, gyakran durva, dehonesztáló jelzők is kísérték. A lapok gyanúsítottról szóló cikkeinek Facebook-megosztásai alatt

a kommentszekciókban pedig ennél is tovább mentek az olvasók, alkalmanként a gyanúsított megfenyegetéséig.

A gyanúsítottat ügyvédje szerint már önmagában ez is elviselhetetlen lenne, de védencét a munkaerőpiacon is hátrányok érhetik.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi