Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szikra: Alaptalanul gyanúsítja a szélsőjobboldali sajtó a tagunkat a támadássorozattal összefüggésben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerdán több szélsőjobboldali, illetve kormánypárti lapban is arról írtak, hogy a hétvégén történt, feltételezhetően szélsőjobboldaliakat célzó támadásokkal – a rendőrség négy ilyen esetet köt össze – összefüggésben a Szikra Mozgalom egyik tagját is őrizetbe vették. Az üggyel kapcsolatban a Szikra közleményt adott ki, amelyben leírják, hogy a lapok által megnevezett tagjuk

  • nem beszél idegen nyelveket;
  • legjobb tudomásuk szerint nem állt kapcsolatban külföldi antifa szervezetekkel;
  • tudomásuk szerint nem járt a rendőrség által vizsgált három bűncselekmény idejében a helyszín közelében sem, élettársának állítása alapján a háromból két esetben tanú is van rá, hogy még csak Budapesten sem tartózkodott ekkor. De a harmadik cselekmény idején is vidéki otthonában volt egyedül.

Hozzátették, hogy úgy tudják, a helyszínen rögzített képen az egyik tettesen lévő sál és kabát alapján gyanúsítják, és más gyanút nem közöltek eddig vele szemben.

„Arra kérünk mindenkit, hogy ne félinformációk alapján ítéljen meg semmilyen cselekményt. Tartsuk tiszteletben az ártatlanság vélelmét, főleg az eddig általunk megismert tények tükrében! A Szikra Mozgalom vagy Jámbor András felé semmilyen rendőrségi megkeresés nem érkezett. Azt gondoljuk, hogy a hatóságok joggal nem tartanak bennünket az ügy részének” – írták. Azt is hozzátették: amennyiben kiderül, hogy a Szikra Mozgalom tagja bármilyen erőszakos bűncselekményt követett el, azonnal eltávolítják a tagjaik közül.

Egy másik, szerdai közleményükben azt is hangsúlyozták, hogy élesen elítélik a támadásokat függetlenül az elkövetők személyétől és motivációjától, és a szervezet tagjai a Várban szombaton tartott békés antifasiszta tüntetésen vettek részt, illetve mozgósítottak rá, de nem szervezték.

Azt, hogy a Szikra nem vett részt a várbeli tüntetés szervezésében, a Mércének az eseményt meghirdető Autonómia mozgalom tagjai is megerősítették.

„Semmilyen formában nem támogatunk fizikai erőszakkal járó támadásokat, melyek egyébként a Halászbástyánál tartott demonstráció során tagjainkat is érték” – fogalmaztak.

„A „Becsület napja” nem szól sem a becsületről, sem a hazafiasságról, hiszen a kiugrási kísérlet során a náci vezetés saját bőrét nem kockáztatva golyófogóként küldte a biztos halálba több ezer magyar honfitársunkat. A fasizmus relativizálásának minden formáját elítéljük, ezért vettünk részt a szombati tüntetésen.

Az általunk nem ismert, a sajtóhírek alapján külföldi elkövetők erőszakos akcióját elítéljük. Semmi hősies nincs abban, hogy aktivisták idejönnek Nyugatról, kiélik az agressziójukat, majd hazamennek a következmények vállalása nélkül. A fasizmus relativizálása mellett az erőszak relativizálása sem elfogadható. Az elkövetők személyazonosságát és motivációját a hatóságok feladata kideríteni, bízunk a Rendőrség munkájában.

A sajtóban megjelent, a Szikra Mozgalmat ért alaptalan vádakat visszautasítjuk, ezen sugalmazások célja nem más, mint az uszítás és még több erőszak provokálása az országban. Előbbiek kapcsán vizsgáljuk a jogi lehetőségeket.”

– írták.

Szélsőjobboldali és kormánypárti lapok napok óta terjesztik azt, hogy különböző hazai baloldali szervezeteknek közük van a támadásokhoz, holott minden megnevezett szervezet egyértelműen cáfolta ezt. Emellett összemossák a Várban az Autonómia által szervezett antifasiszta demonstrációt az említett esetekkel, miközben a tüntetés teljesen békés keretek között zajlott le, erőszak csak a szélsőjobboldaliak részéről történt, amikor a rendezvény végén a rendőri kísérettel elvonuló ellentüntetőket mécsesekkel és üvegekkel megdobálták a Halászbástyánál.

Szombat napközben továbbá 8-10 szélsőjobboldali hátulról megtámadott egy ötfős társaságot, mert antifasisztának nézték őket. Az egyik megtámadottnak betört a koponyacsontja és az orra, valamint letört három foga, egy másik áldozat pedig koponyazúzódást és agyrázkódást szenvedett. A HVG szerdai cikke szerint bár a rendőrség a helyszínen elfogott két embert, akik ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, azóta azonban ki is engedték őket az őrizetből. A bíróság a rendőrség és az ügyészség indítványozása ellenére nem letartóztatást, csak enyhébb bűnügyi felügyeletet rendelt el velük szemben.

Ahogy korábbi véleménycikkünkben írtuk, a szélsőjobboldaliak elleni, szóban forgó támadások elkövetői „azoknak ártanak elsősorban, akiket védelmezniük kellene, ha antifasiszta meggyőződésüket komolyan vennék, és kis eszük is lenne hozzá. […] A videón látható támadás elkövetői a bomberdzsekis fasisztáknak és az öltönyös posztfasisztáknak tettek egy jókora szívességet. Az újfasiszta csoportok itt maradó áldozatainak, és általában a magyarországi embereknek pedig majd magukat kell megvédeniük a felheccelt és szerveződő neonáciktól.”