Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabadon engedték a „viperás támadásokban” való részvétellel gyanúsított magyar nőt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kiengedték a fogvatartásból a kitörés napja előtti, a gyanú szerint antifasisztákhoz köthető támadássorozat magyar gyanúsítottját – derül ki a rendőrség péntek délutáni közleményéből. A közlemény szerint a nyomozás során beszerzett újabb bizonyítékok elemzésének alapján tett előterjesztést a Budapesti Rendőr-főkapitányság a letartóztatás megszüntetésére.

A nőt szabadon engedték, de a büntetőeljárásnak továbbra is gyanúsítottja.

A nő ellen, három másik, külföldi állampolgárhoz hasonlóan, közösség tagjai elleni erőszak miatt már két hete nyomoznak, és két német állampolgárságú nőt már köröztek, ma egy újabb német állampolgár ellen adtak ki elfogatóparancsot.

A rendőrség február 11-én vette őrizetbe a magyar nőt, miután a jelek szerint külföldi antifasiszták csoportosan megvertek magyar és külföldi szélsőjobboldaliakat Budapesten, az egyik – Gazdagréten elkövetett – támadásról videófelvételek is nyilvánosságra kerültek. A rendőrség gyanúja szerint a magyar nő is részt vett az erőszakos cselekedetekben. Szemben a külföldi állampolgárságú gyanúsítottakkal, a magyar nőnél fegyvert nem találtak.

A gyanúsítottat több szélsőjobboldali portál, többek között a kormánypártokhoz köthetők is egy D. K. monogramú nővel, a Szikra Mozgalom egyik tagjával azonosították. A baloldali mozgalom 15-i szerdai közleménye szerint tagjukat alaptalanul gyanúsítják, ezt egyebek mellett azzal támasztják alá, hogy a hírbe hozott nő nem beszél idegen nyelveket és nem volt kapcsolata nemzetközi antifasisztákkal.

A  letartóztatás különösen durva lejárató kampányhoz adott ürügyet, amelynek célpontja az antifasizmus mellett a Szikra Mozgalom és baloldali politikusok, különösen Jámbor András, lapunk volt főszerkesztője, országgyűlési képviselő.

Jámbort többek között a Ferencváros szurkolótábora inzultálta a múlt hétvégi bajnoki mérkőzésen egy molinón, Bayer Zsolt publicista pedig külön cikksorozatot szentel a Szikrának és más baloldali, rendszerkritikus csoportok, intézmények, így a Mérce lejáratásának, a kormánymédiaként funkcionáló Magyar Nemzet hasábjain.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, „fel kell tárni” a Jámbor András körüli hálózatot, véleménye szerint:

„ezen dolgozniuk kell a hatóságoknak. Rendőrségnek, titkosszolgálatoknak, mindennek.”

A magyar gyanúsított elleni bizonyítékok megkérdőjelezhetőek

A bíróság letartóztatás elrendeléséről szóló közleményében 16-án csütörtökön azt írta, a magyar gyanúsítottat egy Facebook-lájk, és olyan ruhadarabok alapján került képbe, amelyek hasonlítanak a gazdagréti támadásról készült videón is feltűnő kabáthoz, illetve sálhoz. Szombati cikkünkben megvizsgáltuk a felvételeket, és szembeszökő különbségeket találtunk a ruhadarabok között, a legfeltűnőbb módon a D. K. profilképén, illetve a támadásról készült felvételeken látható kabát kapucnijának a belső részei térnek el. Segítségül hívott fotós szakértőnk azt is elmondta, „csupán két kép összehasonlításával rendkívül nehéz az egyezések megítélése”, és bár „kicsi a valószínűsége, hogy a felvételeken ugyanaz a kabát szerepel”, azt kizárni nem lehet.

Ahogyan azt sem, hogy a gyanúsítottal szemben további, a nyilvánosság számára ismeretlen tények alapján is nyomoz a rendőrség.

Frissítés (19: 55.)

Szikra Mozgalom: Elégtételt fogunk venni, nem tűrjük az erőszakot

A Szikra Mozgalom közleményben reagált arra, hogy 13 napja fogva tartott tagját szabadon bocsátották. Azt írják, „[a] Bíróság belátta, hogy az eddig felmerült, a gyanúsításhoz használt bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy az elfogott aktivistát benntartsák.”

A Jámbor András és a Szikra elleni lejáratókampányt méltatlannak és megalapozatlannak tartják, és közlik, perelni fogják azokat a médiaplatformokat, amelyek „az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva megpróbáltak méltatlan módon lejáratni valakit”.

A baloldali mozgalom továbbra is elhatárolódik minden erőszakos tevékenységtől, és abban bíznak, hogy mihamarabb felelősségre vonják a bűncselekmények tényleges elkövetőit.

„Ha pedig bebizonyosodott, hogy a hatalom meghurcolt egy ártatlan aktivistát, miközben passzívan nézte a szélsőjobboldali fenyegetéseket és uszítást, akkor politikai és morális elégtételt fogunk venni. Nem tűrjük az erőszakot”

– zárják közleményüket.

A Szikra korábban is jelezte, megalapozatlannak tartják a tagjuk elleni gyanút. Mint szerda esti közleményükben írták, a szélsőjobbos sajtóban megjelent vádakkal szemben a lapok által megnevezett nő

  • nem beszél idegen nyelveket;
  • legjobb tudomásuk szerint nem állt kapcsolatban külföldi antifa szervezetekkel;
  • tudomásuk szerint nem járt a rendőrség által vizsgált három bűncselekmény idejében a helyszín közelében sem, élettársának állítása alapján a háromból két esetben tanú is van rá, hogy még csak Budapesten sem tartózkodott ekkor. De a harmadik cselekmény idején is vidéki otthonában volt egyedül.
Címlapkép: Az új kiskunhalasi börtön; fotó: MTI/Rosta Tibor