Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrség: A Szikra tagja nem vett részt a viperás támadásban

A rendőrség ártatlannak találta a Szikra Mozgalom egy, korábban erőszakos bűncselekménnyel gyanúsított tagját – adta hírül a szervezet.  Az információt Dobos Krisztina ügyvédje, dr. Kadlót Erzsébet is megerősítette a Mércének:

„Egy megszüntető határozat érkezett a rendőrségtől, aminek az a jogcíme, hogy nem a gyanúsított követte el a bűncselekményt.”

Jámbor András a Szikra Mozgalom péntek reggeli sajtótájékoztatóján felhívta arra a figyelmet, hogy az ő tagjukat „egy Facebook-lájk és ruhaazonosság” miatt 14 napig előzetesben tartották, miközben „a végrehajtói maffia ügyében ezeknek a bizonyítékoknak a sokszorosa” sem elég ehhez.

A Szikra képviselője szerint kormánypárti politikusok, köztük Kocsis Máté az utóbbi hónapokban „egy politikai közösséget hazugságokra alapozva lényegében hazaárulással és erőszakkal” vádolt. Jámbor szerint a Fidesz frakcióvezetőjének felelősséget kell vállalnia a szavaiért, és távoznia kell a pozíciójából.

„Mi nem a magyar társadalomra vagyunk veszélyesek, hanem azokra, akik kifosztják a bajbajutott embereket, azokra, akik egyébként maguk veszélyesek a magyar társadalom többségére” – fogalmazott.

A Szikra Mozgalom követeli, hogy Dobos Krisztinát részesítsék kártérítésben, amiért „két hétre megfosztották a szabadságától, és nyilvánosan meghurcolták”.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kitörés napi rendezvényeket megelőző támadássorozat ügyében letartóztatták, és 14 napig előzetesben tartották a Szikra mozgalom egyik aktivistáját. Az ügyészség közleménye szerint a Dobos Krisztina elleni gyanúsítás alapja egy Facebook-lájk, valamint az, hogy profilképén látható kabát az ügyészség és az előzetes letartóztatást elrendelő bíróság szerint megegyezik a támadásokról készült felvételeken látható egyik elkövető ruhájával. Dobos Krisztinát az Ügyészség azóta szabadlábra helyezte, amivel a Szikra szerint a hatóságok is belátták, hogy nem volt kellő bizonyíték tagjuk letartóztatásra. A mozgalom országgyűlési képviselője, Jámbor András korábban már  felszólította a rendőrséget, hogy hozzák nyilvánosságra a tagjuk ellen szóló további bizonyítékokat, amennyiben van ilyen, de ha nincs, ejtsék a vádat és tisztázzák Dobos Krisztina nevét.

Ezt követően a Szikra mozgalom nyílt levelet intézett  Kocsis Mátéhoz és Rogán Antalhoz, amelyben tagjuk nevének tisztázását követelték, amelyet többek közt Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina, Pikó András és Szalai Erzsébet is aláírt. Dobos Krisztinával szemben ugyanis február 11-e után különösen durva lejárató kampány indult a kormányközeli és a szélsőjobboldali médiában. Először a Magyar Jelen tette közzé teljes nevét, fotóit valamint Facebook-elérhetőségét, majd azok végigsöpörtek a kormányközeli sajtón, az Origótól kezdve, a Pesti Srácokon át a Magyar Nemzetig. Ráadásul Bayer Zsolt publicista külön cikksorozatot szentelt a Szikrának és más baloldali csoportok lejáratásának, Kocsis Máté pedig arról beszélt, hogy „fel kell tárni” a Jámbor András körüli hálózatot:

„ezen dolgozniuk kell a hatóságoknak. Rendőrségnek, titkosszolgálatoknak, mindennek.”

Arról, hogy a kormányoldal hogyan használ fel különböző állami szerveket (rendőrség, ügyészség) és jobboldali sajtóorgánumokat a baloldali csoportok elleni pánikkeltésre, itt írtunk részletesebben.

Dobos Krisztina ügyvédje, dr. Kadlót Erzsébet korábban a Mércének nyilatkozva elárulta, a kormányközeli orgánumokban – valamint a Szikra, a Mérce és Jámbor András ellen – folytatott lejáratókampány során komoly károk érték ügyfelét. Személyes adatai nyilvánosságra hozásával az aktivista rengeteg fenyegetést kapott, ráadásul a lejárató kampány miatt komoly hátrányok érhetik a munkaerőpiacon is.

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a bíróság letartóztatást elrendelő végzésében nem sikerült ügyfelét összekötni a támadásban résztvevő többi gyanúsítottal. Amíg a többi vádlottat egyértelműbb bizonyítékok alapján állították elő, vagyis konkrétan náluk talált fegyverek, kalapács, ólom kesztyű, vipera vagy gázspray alapján, addig a Dobos Krisztinánál tartott házkutatás során nem találtak ilyen eszközöket.

Az ügyvéd szerint ügyfele ráadásul a letartóztatási ülés előtt egyetlen órával kapta meg az ezer oldalas vádiratot.

Dobos Krisztina ügyét együtt kezelték a Széll Kálmán téri szélsőjobboldali támadások ügyével, a rendőrség mégis csak az egyikben tartott sajtótájékoztatót. Később a Fővárosi Törvényszék is kiadott egy közleményt az esetről, amely Kadlót szerint igen elfogultra sikerült.