Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szikra: Belátta az Ügyészség, hogy nem volt elég bizonyítékuk a tagunk letartóztatásához

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, a rendőrség közleménye szerint kiengedték a fogvatartásból a kitörés napja előtti, a gyanú szerint antifasisztákhoz köthető támadássorozat magyar gyanúsítottját. A nőt szabadon engedték, de a büntetőeljárásnak továbbra is gyanúsítottja.

A Szikra Mozgalom lapunkhoz eljuttatott közleményében most azt írják, „ugyan a rendőrség pénteki közleménye ezt nem részletezte”, friss értesüléseik szerint „az Ügyészség saját hatáskörében helyezte szabadlábra tagunkat, még a letartóztatásról szóló másodfokú bírósági döntést megelőzően.”

„Tagunk letartóztatását az Ügyészség indítványa nyomán rendelte el a Fővárosi Törvényszék, amellyel szemben ő azonnal panaszt emelt, védője pedig fellebbezést adott be. (…) Tehát nem várták meg a másodfokú vizsgálatot arról, hogy elegendő bizonyíték gyűlt-e össze a letartóztatáshoz. Úgy tűnik, már enélkül is belátták, hogy az összegyűjtött bizonyíték kevés volt ahhoz, hogy tagunkat majdnem két hétre megfosszák szabadságától.”

– fogalmaznak.

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Főügyészséget is, amely hétfőn délután az alábbi tájékoztatást adta:

„A rendőrség a letartóztatásokat követően, továbbra is nagy erőkkel és intenzitással folytatta a bizonyítékok elemzését és értékelését, amelynek eredményeként előterjesztést tett a magyar állampolgárságú gyanúsított letartóztatásának megszüntetésére.

A büntetőeljárási törvény úgy rendelkezik, hogy a kényszerintézkedést a vádemelés előtt az ügyészség is megszüntetheti. A Budapesti XI. és XII. Kerületi Ügyészség a büntetőeljárási törvény ezen előírása alapján, a nő letartóztatását – mivel annak törvényi okai már nem állnak fenn – megszüntette, és a gyanúsított azonnali szabadlábra helyezését rendelte el.

A nő az eljárásnak továbbra is gyanúsítottja. Tekintettel arra, hogy a nagyfokú szervezettséget mutató cselekménysorozat – és azzal összefüggésben a magyar nő szerepének – vizsgálata kapcsán a rendőrség jelenleg is több nyomozási cselekményt folytat, ezért az ügyészségnek nem áll módjában ennél részletesebb tájékoztatást adni. Az ügy esetleges további fejleményeiről a rendőrség adhat tájékoztatást.”

A nő ellen, három másik, külföldi állampolgárhoz hasonlóan, közösség tagjai elleni erőszak miatt már két hete nyomoznak, és két német állampolgárságú nőt már köröztek, pénteken pedig egy újabb német állampolgár ellen adtak ki elfogatóparancsot.

A rendőrség február 11-én vette őrizetbe a magyar nőt, miután a jelek szerint külföldi antifasiszták csoportosan megvertek magyar és külföldi szélsőjobboldaliakat Budapesten, az egyik – Gazdagréten elkövetett – támadásról videófelvételek is nyilvánosságra kerültek. A rendőrség gyanúja szerint a magyar nő is részt vett az erőszakos cselekedetekben. Szemben a külföldi állampolgárságú gyanúsítottakkal, a magyar nőnél fegyvert nem találtak.

A gyanúsítottat több szélsőjobboldali portál, többek között a kormánypártokhoz köthetők is egy D. K. monogramú nővel, a Szikra Mozgalom egyik tagjával azonosították. A baloldali mozgalom 15-i szerdai közleménye szerint tagjukat alaptalanul gyanúsítják, ezt egyebek mellett azzal támasztják alá, hogy a hírbe hozott nő nem beszél idegen nyelveket és nem volt kapcsolata nemzetközi antifasisztákkal.

A  letartóztatás különösen durva lejárató kampányhoz adott ürügyet, amelynek célpontja az antifasizmus mellett a Szikra Mozgalom és baloldali politikusok, különösen Jámbor András, lapunk volt főszerkesztője, országgyűlési képviselő.

Jámbort többek között a Ferencváros szurkolótábora inzultálta a múlt hétvégi bajnoki mérkőzésen egy molinón, Bayer Zsolt publicista pedig külön cikksorozatot szentel a Szikrának és más baloldali, rendszerkritikus csoportok, intézmények, így a Mérce lejáratásának, a kormánymédiaként funkcionáló Magyar Nemzet hasábjain.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatóján például arról beszélt, „fel kell tárni” a Jámbor András körüli hálózatot, véleménye szerint:

„ezen dolgozniuk kell a hatóságoknak. Rendőrségnek, titkosszolgálatoknak, mindennek.”

A Szikra Mozgalom pénteki közleményében kifejezte, hogy méltatlannak és megalapozatlannak tartják az ellenük zajló lejáratókampányt, ésperelni fogják azokat a médiaplatformokat, amelyek „az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva megpróbáltak méltatlan módon lejáratni valakit”.

Hozzátették, továbbra is elhatárolódik minden erőszakos tevékenységtől, és abban bíznak, hogy mihamarabb felelősségre vonják a bűncselekmények tényleges elkövetőit.

„Ha pedig bebizonyosodott, hogy a hatalom meghurcolt egy ártatlan aktivistát, miközben passzívan nézte a szélsőjobboldali fenyegetéseket és uszítást, akkor politikai és morális elégtételt fogunk venni. Nem tűrjük az erőszakot”

– fogalmaztak.

A bíróság a letartóztatás elrendeléséről szóló közleményében 16-án csütörtökön azt írta, a magyar gyanúsítottat egy Facebook-lájk, és olyan ruhadarabok alapján került képbe, amelyek hasonlítanak a gazdagréti támadásról készült videón is feltűnő kabáthoz, illetve sálhoz. Korábbi cikkünkben megvizsgáltuk a felvételeket, és szembeszökő különbségeket találtunk a ruhadarabok között, a legfeltűnőbb módon a D. K. profilképén, illetve a támadásról készült felvételeken látható kabát kapucnijának a belső részei térnek el. Segítségül hívott fotós szakértőnk azt is elmondta, „csupán két kép összehasonlításával rendkívül nehéz az egyezések megítélése”, és bár „kicsi a valószínűsége, hogy a felvételeken ugyanaz a kabát szerepel”, azt kizárni nem lehet.