Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvádolt tagja nevének tisztázását követeli a Szikra mozgalom Kocsis Mátétól és Rogán Antaltól

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nyílt levelet intézett a Szikra mozgalom Kocsis Mátéhoz és Rogán Antalhoz, amelyben tagjuk nevének tisztázását követelik, amelyet többek közt Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina, Pikó András és Szalai Erzsébet is aláírt.

A levél apropója, hogy múlt hónapban a Szikra mozgalom tagját egy kabát, egy sál és egy Facebook-lájk miatt vádolták meg „antifaügyben”. A tagot az Ügyészség azóta szabadlábra helyezte, amivel a Szikra szerint az Ügyészség is belátta, hogy nem volt kellő bizonyíték tagjuk letartóztatásra.

Kiss Soma Ábrahám részletes összefoglalója az antifaügyről ezen a linken található.

A Szikra országgyűlési képviselője, Jámbor András már korábban is felszólította a rendőrséget, hogy hozzák nyilvánosságra a tagjuk ellen szóló további bizonyítékokat, amennyiben van ilyen, de ha nincs, ejtsék a vádat és tisztázzák tagjuk nevét. Azóta se kerültek új bizonyítékok nyilvánosságra.

A Szikra nyílt levele szerint sincsenek „valós bizonyítékok” tagjuk ellen, ezért arra szólítják fel Kocsis Mátét és Rogán Antalt, hogy állítsák le és kérjenek bocsánatot a lejáratókampányért.

Amint arra a Szikra nyílt levele is felhívja a figyelmet, elsőként a jobboldali sajtó számolt be arról, hogy letartóztatták a Szikra Mozgalom egyik tagját. A lejáratókampány ezzel viszont nem ért véget. Bayer Zsolt publicista külön cikksorozatot szentelt a Szikrának és más baloldali csoportok lejáratásának, Kocsis Máté pedig arról beszélt, hogy „fel kell tárni” a Jámbor András körüli hálózatot:

„ezen dolgozniuk kell a hatóságoknak. Rendőrségnek, titkosszolgálatoknak, mindennek.”

A Szikra nyílt levele azt is kifogásolja, hogy „erőszakosnak” állította be Kocsis Máté mozgalmukat:

„Kocsis Máté! Maga a saját médiafelületein igyekszik a Szikrát, amely egy rendszerkritikus, szolidáris szervezet, erőszakosnak beállítani. Amit mi teszünk, abban semmi erőszakos, még csak radikális sincs. Fizessenek a gazdagok! – ennyit mondunk. […] Valójában a maguk rendszere erőszakos, amely elégtelen bizonyítékokra hivatkozva két hétre megfoszt valakit a szabadságától. A rendszerük, amely a legjobb esetben is tétlenül nézi, ahogy személyes adatokkal visszaélnek, és így felhatalmazást ad zaklatásra, bántalmazásra. A rendszerük, amely saját hatalmának megerősítéséért uszít, és erőszakot gerjeszt.”

További kérdéseket vet föl, hogy a szélsőjobboldali propagandafelületeken a mozgalom tagjának személyes adatait is nyilvánosságra hozták. A Szikra szerint az ügy nem csak rájuk nézve fenyegetés:

„Ez az ügy rávilágít: a maguk rendszere nem a Szikra Mozgalmat fenyegeti, hanem minden magyar állampolgárt, aki fel meri emelni a hangját a rendszer ellen.”

Címlapkép: Mérce