Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ritkán olvasni ennyire egyértelmű mondatokat egy rendőrségi határozatban a felmentett szikrás aktivista ügyvédje szerint

„Nem szoktam ilyen egyértelmű mondatokat olvasni” – mondta el lapunknak Kadlót Erzsébet ügyvéd, aki Dobos Krisztinát, a Szikra Mozgalom viperás támadásokban való részvétellel gyanúsított aktivistáját képviseli. Amint írtuk, a rendőrség a nő ellen tegnap megszüntette a nyomozást. A védő elmondta:

„Egy megszüntető határozat érkezett a rendőrségtől, aminek az a jogcíme, hogy nem a gyanúsított követte el a bűncselekményt, ezért megszüntetik. Ennél erősebb jogcím nincs. Ez ugyanolyan erős, mintha felmentették volna.” 

Kadlót Erzsébet hozzátette azt is, ugyan még 8 napon belül panaszt lehet tenni a határozattal szemben, de nem gondolja, hogy bárki élne ezzel a lehetőséggel – úgy véli, ha mégis érkezne ilyen, az csak álpanasz lehet, mivel vagyoni érdekelt az ügyben nincs, a sértettnek sem állhat érdekében a panasztétel és ők sem fogják megtámadni a döntést. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a határozatban szereplő kártalanítási lehetőséggel (amivel a büntetőeljárásban elszenvedett hátrányok kompenzálását kérik) élni fognak. Az ügymenetről úgy fogalmazott, hogy az a korábbi „minden elemében szokatlan” eljárásból normális vágányra tért át.

„Egyértelműen az van, hogy amikor a nyomozást bevezették még volt valamiféle gyanú, azonban azóta történtek nyomozati cselekmények, amiket velünk értelemszerűen nem közölnek. De a nyomozás azt már megállapította, hogy »D.K. nem azonos a korábban vele azonosított elkövetővel a bűncselekményt nem ő követte el«Ez a lényeges mondat a határozatban, és

én nem szoktam ilyen egyértelmű mondatokat olvasni.”

Az, hogy mennyi lehetett a politikai motívum az ügy mögött az ügyvéd szerint „vagy kiderül valaha, vagy nem”. Az azonban szerinte biztos, hogy továbbra sem magyarázható semmivel, hogy miért pont Dobos Krisztinát vitték be a rendőrök. 

„Továbbra is ott van az a kérdés, amivel nem foglalkozik a határozat, hogy az a személy, aki a videón van még termetileg sem hasonlít rá. Hogy miért pont D.K.-t emelték ki a Szikra Mozgalomhoz tartozó körből, de az kizárt dolog, hogy egy D.K.-hoz hasonló, átlagos testalkatú leányt, fiút ne találtunk volna még. Nyilvánvalóan olyan kellett, akiről dokumentálni lehet, hogy oda tartozik, akiről még olyan inkriminált fotó is van, amelyen Jámbor András mögött áll.”

Kadlót Erzsébet az ügyről korábban lapunknak úgy fogalmazott, hogy az minden elemében szokatlan. Akkor úgy fogalmazott, korábban el sem tudta volna képzelni, hogy valakit ilyen kevés bizonyítékra, egy „tucatkabátra” és egy Facebook-lájkra hivatkozva letartóztassanak. A jogász szerint a „barátságosabb” verzió az, hogy hibáztak a hatóságok. Az is felmerülhet ugyanakkor, hogy szakmai vagy igazgatási alapon nyomás alá helyezték a hatóságokat. A kevésbé barátságos verzió az, hogy politikai nyomásgyakorlás történt, amit a jogász nem tud alátámasztani, de kizárni sem.

Az ügyészség eljárásmódjában több furcsaság is volt a védő szerint, egyrészt a vádlott egyetlen órával a letartóztatási ülés előtt kapta meg a több ezer oldalas vádiratot, másrészt abban csupán fekete-fehér képek szerepeltek – miközben a rendőrség a sajtó rendelkezésére bocsátotta a támadásról készült felvételt, addig azt Dobos Krisztina nem kapta meg. Ide tartozik a támadások ügyében a Fővárosi Törvényszék „Az erőszaknak nincs színe – Kényszerintézkedésekről döntött a bíróság az antifasiszta támadók ügyében” címen kiadott közleménye is, ami az ügyvéd szerint egy „igen elfogult” írás.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kitörés napi rendezvényeket megelőző támadássorozat ügyében letartóztatták a Szikra Mozgalom egyik aktivistáját. Az ügyészség közleménye szerint a Dobos Krisztina elleni gyanúsítás alapja egy Facebook-lájk, valamint az, hogy profilképén látható kabát az ügyészség és az előzetes letartóztatást elrendelő bíróság szerint megegyezik a támadásokról készült felvételeken látható egyik elkövető ruhájával.

Az aktivistát végül közel két hét fogság után engedték szabadon.

Amíg a többi vádlottat egyértelműbb bizonyítékok alapján állították elő, vagyis konkrétan náluk talált fegyverek, kalapács, ólom kesztyű, vipera vagy gázspray alapján, addig a Dobos Krisztinánál tartott házkutatás során nem találtak ilyen eszközöket.

A Szikra Mozgalom letartóztatott tagjával szemben február 11-e után különösen durva lejárató kampány indult a kormányközeli és a szélsőjobboldali médiában. Először a Magyar Jelen tette közzé teljes nevét, fotóit valamint Facebook-elérhetőségét, majd azok végigsöpörtek a kormányközeli sajtón, az Origótól kezdve, a Pesti Srácokon át a Magyar Nemzetig. Ezeken a portálokon a személyes adatok megosztását, ami az ártatlanság vélelmével már önmagában véve összeegyeztethetetlen, gyakran durva, dehonesztáló jelzők is kísérték. A lapok gyanúsítottról szóló cikkeinek Facebook-megosztásai alatt

a kommentszekciókban pedig ennél is tovább mentek az olvasók, alkalmanként a gyanúsított megfenyegetéséig.

A gyanúsítottat ügyvédje szerint már önmagában ez is elviselhetetlen lenne, de védencét a munkaerőpiacon is hátrányok érhetik.

Címlapkép: Rendőrök és tüntetők az antifasiszta ellentüntetésen, a neonáci »Becsület napja« ellen Fotó: Dián Ákos / Mérce