Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek Pécsen az egészségügyi dolgozók

Ez a cikk több mint 1 éves.

Április 15-én a jobb egészségügyi ellátásért és munkakörülményekért tüntetnek Pécsen. A szervezők  arra kérik pácienseiket és hozzátartozóikat, álljanak ki értük, hogy méltó körülmények között gyógyíthassanak.

A megmozdulással olyan problémákra szeretnék felhívni a figyelmet, mint a szakemberhiány, a nem megfelelő munkakörülmények, az anyagi- és erkölcsi megbecsülés hiánya.

„A páciensek és egészségügyben dolgozók érdekei egyeznek: mindenkinek jobb lenne, ha megfelelően képzett, megfelelő létszámú szakdolgozó látná el a betegeket. A jelenleg uralkodó szakemberhiány mérséklődne, ha élhető körülmények közt dolgozhatnának, illetve megkapnák az őket megillető anyagi- és erkölcsi megbecsülést. A még szolgálatot teljesítő kimerült és kevés dolgozótól elvárni, hogy olyan betegellátást és betegbiztonságot garantáljon, amit csak több emberrel (pl. minimumfeltételek biztosításával) lehetne biztosítani, irreális elvárás. Fontos, hogy megfelelő ellátást kapjanak azok is, akik az állami egészségügyet veszik igénybe, ne a magán legyen az egyetlen lehetőség!”

– fogalmaznak a szervezők.

A demonstráció a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) február 20-án megkezdett sztrájktárgyalását követő lépés.

A FESZ a sztrájktárgyalások megindítása előtt felmérést indított a szakdolgozók körében, amit január közepe és február eleje között 2114-en töltöttek ki. Ebben amellett, hogy felmérték, mennyiért értesültek a munkavégzést érintő változásokról, az infláció dolgozókra gyakorolt hatásaira voltak kíváncsiak.

Az összefoglalóból kiderül, a dolgozók negyede nem értesült a munkafeltételekkel kapcsolatos tavalyi változásokról. Vagyis több pótléktípus megszüntetéséről, a teljesítményhez kötött alapbérezés tervéről, az orvosok átvezényelhetőségéről vagy a praxiskezelő központok létrehozásáról. Továbbá az egészségügyi dolgozók háromnegyede csökkentette az élelmiszer kiadásait, harmaduknak problémát jelenthet a gyermekei ellátása, ötödük külföldre menne.

A munkafeltételek változásával kapcsolatban tavaly novemberben nyújtotta be a parlament elé a kormány az egészségügyi törvény reformtervezetét, amit már egyszer elutasított az orvostársadalom az ellátásbiztonságra és a szakemberek közellátásban maradásának veszélyeztetésére hivatkozva. Az érintett orvosok és szakdolgozók leginkább attól tartottak már akkor is, hogy nem tudják előre, hol és mennyi pénzért fognak dolgozni.

Bár az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők 32, a diplomások pedig 55 százalékos béremelést kaphatnak, fizetéseik még így is jóval lemaradnak az európai uniós összehasonlításban. De a törvény még ezt sem tette  biztossá, hogy lesz kézzelfogható keresetjavulás az emelésnek köszönhetően, mert a pótlékok rendszerét úgy alakították át, hogy többet teljesen megszüntetnek.

Mindezen problémák felvetik a szakemberek munkavégzésének megnehezítését, a szakemberek pályaelhagyását, illetve megélhetőségüknek kérdőjelessé válását.

(Ezekről itt olvashattok bővebben.)